Från och med i dag blir det lättare att få vård i hela EU. Ny lagstiftning börjar nu gälla som stärker rätten till planerad vård över gränserna. Därmed är en lång kamp för ökad patientmakt vunnen, trots hårt motstånd från inte minst svenska socialdemokrater.
EU-domstolen har sedan länge slagit fast att rätten att söka vård utanför det egna landet ingår i bestämmelserna i fördraget om fri rörlighet för tjänster. Trots detta har det varit otydligt vad som egentligen gäller, eftersom medlemsstaterna tolkat reglerna mycket olika.
Därför tog EU fram patientrörlighetsdirektivet som fastslår att patienter har rätt till ersättning för planerad vård i andra EU-länder, om samma eller liknande vård hade ersatts i patientens hemland. Detta är nu är en del av svensk lagstiftning.
Rätten till vård i annat land ska inte vara beroende på om det finns köer i det län där man bor. Det kan finnas många skäl till att man vill få en behandling utförd i ett annat land. Därför finns ingen anledning att landstingen ska kunna begränsa denna möjlighet, förutsatt att behandlingen är beprövad och sker enligt medicinsk praxis. För boende i Uppsala län, där köerna till den specialiserade vården dessutom är alldeles för långa, innebär detta en klar förbättring.
Tidigare har få personer kunnat söka vård i annat land. Men nu finns all anledning att tro att fler kan utnyttja möjligheten.
Detta är en rättvisereform eftersom det inte kommer att vara tjockleken på plånboken som avgör möjligheten att söka vård utomlands.
Vägen fram till detta har dock varit allt annat än spikrak. Som vanligt har Socialdemokraterna försökt bromsa och försämra patienternas möjlighet till egenmakt. De har uppträtt lika motsträvigt i detta fall som när vårdgarantin om att sjuka ska få vård i annat landsting infördes i Sverige. Margot Wallström (S) lyckades försinka den fria rörligheten i nästan ett år när hon var EU-kommissionär.
De rödgröna i Europaparlamentet kallade det fria vårdvalet för ”sjukvårdsturism”. I parlamentets första omröstning lade de svenska Socialdemokraterna, till skillnad från de flesta andra, ner sina röster i ett försök att hindra ett system som gav makten till patienterna.
Som vanligt har Socialdemokraterna stått på sjukvårdsbyråkratins i stället för patienternas sida.
De har agerat på precis samma sätt i denna fråga som när det gäller övriga valfrihetsfrågor i vården. Sedan alliansen vann valet till landstinget 2006 har vi systematiskt arbetat för att öka valfriheten inom vården. Vi har steg för steg infört vårdval inom exempelvis primärvård, tandreglering, barnavårdscentraler, barnmorskemottagningar, gynekologisk öppenvård, audionommottagningar, vaccinatörer och nu senast inom knä- och höftledskirurgi. Det har lett till att våra länsbor i dag har betydligt större möjligheter till valfrihet än tidigare.
Vi är inte nöjda med detta utan vill fortsätta att öka patienternas valfrihet ytterligare. Vi känner också ett starkt stöd från allmänheten för denna politik.
Det är antagligen därför som socialdemokrater ofta talar sig varma för valfrihet i välfärden. Men det är en läpparnas bekännelse. Varje gång vi har tagit nya steg för att öka valfriheten för patienterna har Socialdemokraterna varit kritiska.
Att hela tiden upprepa att man är för patientmakt men i sammanträdesrummen rösta emot är inte trovärdigt.
Nya Moderaterna vill att EU ska syssla med sin kärnuppgift: fri rörlighet för människor, tjänster, varor och kapital. Det är den frågan vi kommer att driva i valet till Europaparlamentet i maj nästa år. På samma sätt kommer vi driva frågan om ökad valfrihet i vården i valet till landstinget i september 2014. Nya Moderaterna sätter konsekvent människor framför systemen. Och till skillnad från Socialdemokraterna för vi samma politik i sammanträdesrummen som när vi samtalar med väljarna.
Christofer Fjellner
Europaparlamentariker (M)
Erik Weiman
landstingsråd (M)
UNT 1/10 2013