Valfriheten undergräver vården

Fritt vårdval och fri etablering kan betyda slutet för länets två stora sjukhus, Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, skriver Börje Wennberg och Vivianne Macdisi.

Vivianne Macdisi (S) är en av artikelförfattarna.

Vivianne Macdisi (S) är en av artikelförfattarna.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-05-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den borgerliga majoriteten i landstinget har beslutat att genomföra vårdval och fri etablering inom den specialiserade vården. Vi vill varna för att det här kommer att försämra förutsättningarna för sammanhållna vårdprocesser, patientfokuserad, jämlik, säker och effektiv vård. Förslaget kan vara början till slutet för våra två sjukhus, Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping eftersom stora pengar kommer att tas från sjukhusen för att finansiera privata specialister.

Låt oss inleda med några självklarheter om Akademiska som inte brukar få den positiva uppmärksamhet de förtjänar.

Akademiska sjukhuset är en viktig aktör inom svensk sjukvård och ett flaggskepp för forskning och utveckling. Den enskilt viktigaste orsaken till Akademiskas ställning är den starka kompetens och erfarenhet som sjukhusets medarbetare besitter. Det engagemang och samarbete samt den initiativförmåga och kreativitet som är utmärkande för personalens arbetsinsatser utgör grunden för alla framgångar vårt universitetssjukhus har skördat, nationellt och internationellt.

Vi anser att Akademiska sjukhuset är den viktigaste motorn för vårt län, vår region och näringslivet i Sveriges fjärde stad. Vi är stolta över att ha ett sådant sjukhus i Uppsala. Det är svårt att förstå omfattningen och komplexiteten i verksamheten som bedrivs på Akademiska, och hur beroende de olika delarna är av varandra för att upprätthålla den bästa vården för patienterna. Verksamheterna och samspelet dem emellan är vad som bygger ett flaggskepp av Akademiska sjukhusets dignitet. För att kunna utveckla sjukhuset och stärka kvaliteten i vården ur ett patientperspektiv måste de politiker som är ägare och uppdragsgivare ha insikt om och respekt för universitetssjukhusets sammansatta uppdrag. Delar av vården kan inte brytas utan att det får konsekvenser för helheten.

Landstinget i Uppsala län är en politiskt styrd organisation. Det gör att landstingets förvaltningar hela tiden har att förhålla sig till politikens taktpinne. Det politiska systemet måste upprätthålla en levande och kontinuerlig dialog med sina verksamheter och uppdragstagare samt skapa legitimitet och förtroende för de politiska besluten. Om den politiska ledningen misslyckas med dessa viktiga uppgifter så kan den politiska styrningen skapa oöverstigliga problem för verksamheterna och leda till ett sönderfall som drabbar patienterna och deras möjligheter att få en god vård.

Vi vill varna för att den borgerliga majoritetens planer kan få långtgående och svåra konsekvenser. De iakttar ingen försiktighet, förankring eller analys innan beslut genomförs. Förslaget har skrivits fram och ska genomföras på några få veckor. Trots att det är en fråga av avgörande betydelse har den gömts undan i ett arbetsutskott med endast fem ledamöter, i stället för att låta landstingsfullmäktige diskutera och avgöra den.

En så omfattande fråga ska inte forceras fram, utan hanteras i nära dialog med de berörda verksamheterna, universitetet och de medicinska professionerna. Vi har efterfrågat behovs- och konsekvensanalyser ur ett patientperspektiv utan resultat. Brådskan och avsaknaden av analys kan bara förklaras med att det är etablering av privata vårdgivare som står i centrum för den borgerliga majoriteten, inte patientens behov, vårdens kvalitet eller utvecklingen av landstingets egen specialistvård.

Det finns många faror med fri etablering inom den specialiserade vården. En stor risk är att det motverkar sammanhållna vårdkedjor och medför orimliga krav på den enskilde patienten att själv samordna sin vård. Fri etablering av vårdgivare loc­kar fram en efterfrågan på vård som inte är behovsstyrd och kan bidra till att en redan ojämlik hälso- och sjukvård blir ännu med ojämlik. Personer med stora vårdbehov och svag ställning kommer att missgynnas i en vård styrd av efterfrågan. Vi ser inte att fri etablering inom den specialiserade vården stärker patienten eller ökar kvalitén. Tvärtom leder det till en splittrad och kostnadsdrivande vård.

Akademiska är ett universitetssjukhus och då krävs en balans mellan högspecialiserad vård och bassjukvård. Den vardags­nära forskningen, som sker inom ramen för bassjukvården, är nödvändig för att effektivisera vårdflöden och vårdprocesser, vilket är viktigt för de stora och breda patientgrupperna. Förslaget hotar bassjukvården genom fragmentering och det kommer att sabotera förutsättningarna för stora delar av den forskning och utbildning som sker på sjukhuset.

Den starka kopplingen till Uppsala universitet är även avgörande för utbildningen och kompetensförsörjningen inom vården. Alla vårdutbildningar, särskilt läkarutbildningen, kräver tillgång till ett komplett och sammanhållet sjukhus. Vi befarar också att risken är påtaglig för att sjukhuset på sikt kan dräneras på kompetens och specialister eftersom de privata vårdgivarna kommer att erbjudas speciellt förmånliga förutsättningar genom att plocka russinen ur kakan. Kvar på sjukhuset blir det tunga arbetet och områden där man inte kan göra snabba vinster.

Vi står för ett annat alternativ. Vi vet vilken högkvalitativ vård som bedrivs på våra sjukhus. Vägen framåt är att fort­sätta stärka och utveckla Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Den valfrihet som alliansen erbjuder är på många sätt illusorisk och saknar saklig bakgrund. Valfriheten gynnar stora vårdföretag som plockar ut stora vinster ur skattemedel. Det tycker vi är fel!

Vi vill att alla patienter ska känna sig trygga och säkra i vården, oberoende av individuella val. Vi menar att det är hälso- och sjukvårdens uppgift att ta ansvar för att all vård som patienten behöver hänger ihop och kommer i rätt tid. Det ansvaret ska inte läggas på patienten. I Hälso- och sjukvårdslagen framgår att god vård kräver sammanhållna vårdkedjor, tvärprofessionellt samarbete och kontinuitet inom vården. Vår uppmaning är: Slå inte sönder Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping! Investera i stället i kvalitet, patientsäkerhet och tillgänglighet genom att utveckla och stärka vården på våra sjukhus.

Vivianne Macdisi
Börje Wennberg

landstingsråd (S) i opposition
UNT 22/5 2011

Läs mer om