Valfriheten i centrum

Pendlare ska kunna lista sig på vårdcentraler i det län de jobbar. Valfriheten står i centrum för alliansens landstingspolitik, skriver Erik Weiman med flera.

Välbekant fokus. Alliansens landstingsråd fortsätter att satsa på valfriheten.

Välbekant fokus. Alliansens landstingsråd fortsätter att satsa på valfriheten.

Foto: TRULS BUSCH-CHRISTENSEN

Uppsala2011-11-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rad undersökningar, till exempel Vårdbarometern 2010, visar att invånarna i Uppsala län har större förtroende för sjukvården än riksgenomsnittet. Det är mycket glädjande och vi känner stolthet över den hälso- och sjukvård, som bedrivs i Uppsala län. Det är också ett kvitto på att vi gör rätt som har valfriheten som ledstjärna för landstingsbudgeten 2012, som debatterades i landstingsfullmäktige i måndags och tisdags.

Mot vår tydliga budget stod en splittrad opposition. Det är uppenbart att de fyra oppositionspartierna saknar idéer och en tydlig politik för vårt landsting. Så läggs inte grunden för fungerande ledning och styrning.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska sjukvård ges till befolkningen efter behov och på lika villkor. Patienter har rätt att få vård inom vårdgarantins gränser. Alliansens politik har gett resultat. Tillgängligheten har blivit bättre både i den verksamhet som landstinget driver och bland alternativa utförare som arbetar på uppdrag åt landstinget. Vi har fortfarande mycket att jobba med men vi är definitivt på rätt väg.

Det är viktigt att vården anpassas efter patienten och inte tvärtom. Lagen om valfrihetssystem är en av våra största reformer sedan maktövertagandet 2006. Vårdval Uppsala län innebär att vi ger möjlighet till medborgarna att välja vårdgivare efter egna önskemål och behov. Syftet är också att höja kvaliteten och korta väntetiderna inom vården.

För att uppnå målet om en köfri sjukvård har vi beslutat att ta till vara på alla tillgängliga resurser både våra egna och privata. Med den fria etableringsrätten har vi fått in fler aktörer. Flera olika utförare ger också större geografisk spridning och valfrihet även på mindre orter.

En nyhet är att vi vill göra det möjligt att lista sig på en vårdcentral i ett annat län. Många pendlar till exempel till Stockholm och vi vill inte att valfriheten ska stoppas vid länsgränsen. Även inom den specialiserade sjukvården ökar vi steg för steg valfriheten och även här ska man kunna välja vårdgivare som ligger i andra län.

Alliansen vill också göra det enklare för patienterna att hålla kontakt med vården genom olika it-lösningar. Dagens patienter upplever ofta sjukvården som byråkratisk och krånglig. Det finns en hel del att göra för att utveckla och anpassa landstingets information och tjänster till den teknologi som finns i dagsläget. I framtiden vill vi att patienter ska kunna göra tidsbokningar på nätet, följa remisser och aktuella kötider och få sms-påminnelser om besök. Här finns stora möjligheter till stärkt patientmakt.

Alltför ofta drabbas människor av att samverkan mellan kommuner och landsting inte fungerar. Dessa patienter är förutom vård också i behov av omsorg som kommunen ansvarar för. I dag brister vården och omhändertagandet av dessa människor. Därför fortsätter vi att utveckla närvården i samverkan med kommunerna. Grundtanken är att vården och omsorgen ska hänga ihop. Ingen ska få falla mellan stolarna.

En viktig komponent för att vården ska fungera bra är att vi satsar på personalen. Alla som arbetar inom Uppsala läns landsting ska känna sig delaktiga i verksamheten och få personlig utveckling i sitt arbete. Bra chefer är avgörande för att vi ska lyckas bli en av de mest attraktiva arbetsgivarna i länet. Därför kommer landstinget att satsa ännu mer på ledarskapsutveckling.

Vid årsskiftet tar landstinget över hela ansvaret för kollektivtrafiken i länet. En rad åtgärder kommer att krävas om vi ska klara målet att fördubbla antalet kollektivtrafikresor fram till år 2020. För länets tillväxt kommer den nya kollektivtrafiknämnden bland annat att arbeta med en ny stomlinje i Uppsala, bekvämare och säkrare bussar samt tätare avgångar på vissa linjer.

Det här är bara några av de satsningar som vi kommer att fokusera på under nästa år. Alliansen kommer att lägga mer skattepengar än någonsin på vård, kollektivtrafik och kultur. All utveckling av välfärden bygger dock på långsiktigt ansvarstagande och därför har vi även med marginaler för sämre tider. Det är så vi tar ansvar och utvecklar den del av välfärden som vi fått väljarnas förtroende att leda.

Alliansen har under åren då vi suttit vid makten visat att vi gemensamt och framgångsrikt kan styra landstinget samt att vi har en tydlig färdriktning framåt. Vi undrar vad den splittrade oppositionen har att komma med?

Erik Weiman (M)

Lena Lundberg (FP)

Johan Örjes (C)

Miriam Eriksson (KD)

Nina Lagh (M)

landstingsråd

UNT 23/11 2011

Läs mer om