Utbilda politiker i styrelsearbete

Professionellt styrelsearbete i kommunala nämnder är en välfärdsfråga. Ställ krav på styrelseutbildning för förtroendevalda med uppdrag i nämnder och styrelser. De förvaltar ju skattepengar, skriver Ehsan Nasari.

Ehsan Nasari (C).

Ehsan Nasari (C).

Foto: Joakim Malmberg

Uppsala2013-07-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsearbete i kommunala nämnder och bolag måste bli mer professionellt. Uppsala kommun kan bli en föregångare genom att ställa krav på styrelseutbildning för förtroendevalda som har uppdrag i nämnder och styrelser. Detta är en skyldighet mot våra skattebetalare och ytterst en välfärdsfråga.

Kommunala nämnder och bolag har en framträdande roll i samhället. De är många, har en hög omsättning, står för stora värden och svarar för viktiga samhällsfunktioner. Det finns med andra ord många skäl till varför dessa ska drivas med en effektiv styrning och kompetenta styrelser.

Undersökningar visar exempelvis att allt för många kommunalt ägda bolag har otydliga uppdrag, oklara roller och politik i styrelserummet som skapar osäkerhet kring ansvar och befogenheter. Inte sällan saknas insikter i styrelsearbetets förutsättningar och villkor.

Att vara ledamot i ett kommunägt bolag eller en kommunal nämnd är ett intressant uppdrag, men också tufft och komplext. Man har att leda en bred verksamhet och balansera kraven på att leverera samhällsnytta och ekonomiskt resultat. Därför behövs en struktur i styrningen med rätt fokus hos ägarna så väl som hos ledamöterna. En styrning där uppdraget, de strategiska målen, ansvaret och befogenheter klargörs och följs upp. En väl fungerande styrelse ser till att arbetet med strategier, omvärldsbevakning och själva verksamheten inte hamnar i skymundan.

Att arbeta i en styrelse i dag kräver bredare och djupare kunskaper än vad det gjorde för 10–20 år sedan. Allt fler har insett att styrelsearbetet är en egen profession och utbildar och kompetensutvecklar sig för att kunna följa med i utvecklingen.

I dag har vi flera tusen personer som har förtroendeuppdrag i kommunala nämnder och bolag. Dessa personer är i regel nominerade av sina respektive partier. Tyvärr lämnar nomineringsprocesserna en del att önska när det kommer till professionalism, det vill säga formell styrelsekompetens och insikt i uppdragets art och ansvar vilket inte är det samma som att vara styrelseproffs (försörja sig på styrelseuppdrag).

Våra resurser är inte oändliga och det ställs ständiga krav på effektiviseringar. Därför förefaller det aningen märkligt att ingen ställer krav på att våra förtroendevalda ska ha en grundutbildning i styrelsearbete. Genom professionellt styrelsearbete kan vi förvalta våra skattepengar mer ansvarsfullt, vilket gör detta till en välfärdsfråga.

Uppsala kommun måste bli en föregångskommun genom att ställa krav på att alla förtroendevalda ska ha relevant styrelsekompetens samt erbjuda utbildning till dem som inte har dokumenterad kompetens. Förmodligen en investering värd pengarna.

Ehsan Nasari

ledamot (C) styrelsen för Vård och bildning

och styrgruppsmedlem Styrelseakdemien Uppsala

UNT 3/7 2013

Läs mer om