Politik som berör kunskap och information påverkar det mesta i vår vardag. I ett modernt informationssamhälle är det viktigt att alla elever får en god kunskap om hur man sovrar, tolkar och kritiskt granskar information på nätet och att de behärskar att kommunicera elektroniskt med hjälp av text, bild, tal och rörlig bild. Läromedel bör finnas i flera olika format, t ex som ljudböcker, eftersom olika individer har olika lätt för att lära sig genom ljud, text och bild.
Piratpartiet vill även att kommunens skolor använder program som bygger på öppen programvara, det vill säga som är fria att modifiera.
Dels för att det underlättar pedagogisk anpassning när eleverna inte är låsta till att använda ett fåtal program, men framförallt för att det ger eleverna kunskap om program de själva kan vidareutveckla. Piratpartiet vill att skolorna undervisar för att eleverna ska lära sig för livet och kunna använda sig av den kunskap man får i det vardagliga livet.
Det är viktigt att Uppsalas elever utbildas för att bli framgångsrika deltagare i informationssamhället, med allt vad det innebär av kunskap om både informationsteknologiska verktyg och hur de kan användas. Dagens skolor är anpassade till gårdagens behov. Med den teknik vi fått de senaste decennierna som nu är överallt omkring oss har vi helt nya kunskapsbehov. Vi vill förstärka informationsperspektiven i utbildningen för att förbereda eleverna för vad som verkligen behövs i livet.
Vår politik handlar också om förhållandesätt till kultur. Piratpartiet vill att all kultur som kommunen finansierar ska vara tillåten att fotografera, filma och sprida. Den kultur invånarna i Uppsala kommun har betalat via skattsedeln ska också kunna användas. Vi vill att Uppsalas kulturliv bygger på tanken att kultur blir bättre för alla när man kan sprida och bygga gemensamt.
När kulturen betalar kultur bör kommunen även uppmuntra sådana tankar. Ju fler kreatörer som tänker på att skapa och framföra kultur fritt, desto rikare kultur kommer vi att få.
Det har sagts att Piratpartiet är ett enfrågeparti för fildelning. Även om vi anser att fildelning är det bästa som hänt kulturen sedan tryckpressen, så handlar det inte bara om det utan om att skapa ett välfungerande kunskapssamhälle i Uppsala. Eftersom information är överallt omkring oss är informationspolitik en väldigt omfattande men idag bortglömd del av politiken.
Piratpartiet vill också att kommunen tar initiativ till en fritt tillgänglig trådlös internetzon i centrala Uppsala. Studentkåren har länge drivit att en sådan visar att Uppsala är en stad i informationsteknikens framkant. Vi tror att ökade kommunikationsmöjligheter gör livet mycket bättre för människor. Vi tror att en så liten investering som ett trådlöst öppet nät i stadskärnan skulle göra människors liv enklare och skulle göra Uppsala till en trevligare stad att vara i.
En sådan zon skulle också ge studenter och forskare från mindre demokratiska länder en möjlighet att kommunicera till sitt hemland utan oro för senare förföljelser.
Det är dags att tänka i nya banor och därför ställer Piratpartiet upp i valet till både riksdag, landsting och kommunfullmäktige. Låt oss bygga ett bättre Uppsala tillsammans!
Victoria Westberg
Mårten Fjällström
Stella Papasotiriou
Johan Lundmark
Jan Tegnér
kandidater till kommunfullmäktige (PP)
UNT 14/6 2010