Frågan om utlandsföddas sysselsättning har i svensk debatt handlat om för och emot invandring. I stället för att beskriva det för vad det är – ett stort och komplext sysselsättningsproblem, eller om man så vill ett utanförskap. Vi måste våga se verkligheten som den är om politiska lösningar ska bli relevanta.
Det är många av våra utlandsfödda som bidrar till det svenska välfärdsbyggandet. Utan dessa krafter skulle stora delar av dagens samhälle inte fungera. Det är dock samtidigt allt för många av dem som lever i stort utanförskap.
Vi ser genomslaget av utanförskapet för utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd tydligt bland annat i statistik över skolresultat, arbetslöshet och den relativ barnfattigdom. I den allmänna debatten beskrivs att barnfattigdomen, skolresultaten och arbetslösheten har förvärrats av alliansens politik.
Sanningen är att det i själva verket i stor utsträckning handlar om utrikesfödda, särskilt flyktinginvandrade och dess anhöriga, som under årtionden levt på undantag i samhället oavsett vem som regerat landet. Det har helt enkelt inte satsats tillräckligt riktade pengar på att integrera dessa människor i vårt samhälle.
Vi tror att sysselsättningen under många år framåt fortsätter att vara den stora frågan i svensk politik, inte minst på grund av Sveriges befolkningsutveckling. Främst beror detta på det stora utanförskapet bland många utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd.
Vi tror också att Centerpartiet kan bli parti som med sunda basvärderingar, nytänkande och mod driver igenom mer riktade åtgärder åt dem som särskilt berörs. Det handlar om alla människors lika möjligheter till ett rikt liv, men även om Sveriges konkurrenskraft i en hårt globaliserad värld.
Åtgärderna bör ha flera olika utgångspunkter. Vi ser några förslag som kan minska utanförskapet:
- Särskild statlig skolpeng för utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd. I allt för många kommuner finns det för lite resurser och kunskaper för att hantera de utmaningar som till exempel mycket dåliga språkkunskaper och traumatiska upplevelser tidigare i livet innebär.
- Arbetsgivare som anställer utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd ska helt slippa arbetsgivaravgift under fem år.
- Inför sociala krav i relevanta offentliga upphandlingar om att anställa utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd.
- Inför särskilda lärlings- och praktikanttjänster som både innebär lägre ersättningsnivåer men också subventionerade anställningar och praktik.
- Säkerställ goda förutsättningar för bättre undervisning i svenska men ställ också höga krav på att man ska lära sig svenska, då det är viktigt för att ta del av det svenska samhället.
- Förändra Arbetsförmedlingens uppdrag genom att lägga ut uppdragen och huvuddelen av resurserna direkt till kommunerna. Då kan kommunerna ta ett samlat grepp eftersom det är kommunerna som har mest att förlora på stor arbetslöshet. Fokusera Arbetsförmedlingens roll till att genomföra kvalitetstillsyn på kommunernas arbetsmarknadsutvecklande arbete samt att tillhandahålla en nationell databas över arbetssökande och arbetskraften i stort.
Särskilda insatser för svaga grupper, till exempel utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd, kan motiveras inte bara utifrån ett medmänskligt perspektiv utan också från ett effektivitetsperspektiv. Ett allt större utanförskap bland dessa invånare leder dessutom till att motsättningarna i samhället blir stora.
Vi anser att Centerpartiet har en viktig roll att spela i utformningen av en ny välfärdslinje där utanförskapet minskas på riktigt. Att gå mot att erbjuda de utrikesfödda med stort behov av integrationsstöd ett aktivare och bättre stöd är ett första viktigt steg för att lösa dagens allt större välståndsutmaningar.
Stefan Hanna
kommunalråd (C)
Ehsan Nasari
ordförande (C) produktionsnämnden för självstyrande kommunala skolor
UNT 18/5 2012