Störst skattelättnad för lärarna

Förslaget om ett femte jobbskatteavdrag gynnar främst löntagare med lön på lärarnivå. Även pensionärer och studenter får mer i plånboken, skriver fyra av alliansens riksdagsledamöter.

Ulrika Karlsson (M), Uppsala, är en av artikelförfattarna.

Ulrika Karlsson (M), Uppsala, är en av artikelförfattarna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Uppsala2013-09-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så vill alliansregeringen möta den utdragna internationella krisen. I vårbudgeten föreslås ytterligare en sänkning av skatten för landet löntagare samt för pensionärer. Brytpunkten för statlig skatt föreslås också bli högre samt satsningar på skolan för att höja kvaliteten. Särskilt glädjande är årets budgetsförslag för länets lärare, lärarstudenter och elever.

Jobben är fortfarande vår tids viktigaste fråga. I väljarundersökningar är det också den frågan som flest väljare anser ha högst prioritet. Alliansregeringen har sedan 2007 sänkt skatten för löntagare i fyra steg. Det har visat sig ha god effekt. Både konjunkturinstitutet och riksrevisionen gör bedömningen att skatteavdraget leder till fler jobb.

Den globala finans- och skuldkrisen har varat i drygt fem år. I många EU-länder har detta lett till massarbetslöshet och sänkta löner för dem som har ett arbete.

Trots detta har alliansregeringen under en lågkonjunktur lyckats med det sysselsättningsmål som Socialdemokraterna misslyckades med under en högkonjunktur, 80 procent sysselsättning i åldrarna 20–64 år.

Arbetslösheten har visserligen ökat en procentenhet från 6,4 procent till 7,3 procent sedan regeringen tillträdde. En stor del av förändringen beror på att befolkningen har ökat och att fler efterfrågar jobb. Antalet sysselsatta har nämligen under samma period ökat med en kvarts miljon.

Sverige är och har varit en stark industri- och exportnation. Det finns emellertid mycket som tyder på att vi nu står inför en tid av fallande export och färre utländska investeringar. Därför föreslår regeringen ett femte jobbskatteavdrag, en högre brytpunkt för statlig inkomstskatt samt sänkt skatt för pensionärer.

Skattesänkningarna syftar till att skapa en större inhemsk konsumtion då utländska investeringar minskar på grund av den osäkra världsekonomin.

Det förstärkta jobbskatteavdraget ger en vanlig löntagare cirka 200–300 kronor mer i plånboken varje månad. Förslaget om höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt kommer att innebära ungefär 110 000 av 1 040 000 personer som i dag betalar statlig inkomstskatt inte längre kommer att behöva betala denna.

För pensionärerna beräknas skattesänkningen leda till att 99 procent av alla pensionärer över 65 år får behålla 500 kronor eller mer i månaden av sin pension.

I alliansregeringens budgetproposition syftar också många av åtgärderna till att stärka unga på arbetsmarknaden. 3,1 miljarder kostar satsningen som bland annat ska leda till att det blir billigare att anställa yngre ungdomar, billigare a-kassa samt fler YA-jobb (yrkesintroduktionsanställningar).

I årets budgetproposition finns det flera förslag som är särskilt glädjande för alla lärare, lärarstudenter och studerande i Uppsala län. Alliansregeringen verkar ha hörsammat uppropen från flera forskare vid Uppsala universitet som larmat om bristande svenskkunskaper hos studenterna. Därför är det glädjande att flera satsningar på skolan föreslås, bland annat en fortbildningssatsning inom läs- och skrivutveckling om totalt 303 miljoner kronor 2014–2018. I propositionen föreslås även satsningar på matematik, läxläsningshjälp och sommarskola samt utökad svenskundervisning för nyanlända elever.

Bland skolsatsningarna finns det även förslag på fortbildningssatsning, Lärarlyftet II, som förlängs till 2016. Även Rektorslyftet förlängs med ett år. För att öka attraktionskraften till läraryrket samt för att stärka dem som redan är verksamma lärare vill alliansregeringen öppna för fler karriärvägar inom läraryrket genom att inrätta förstelärare och lektorer. Ett särskilt statsbidrag för att finansiera löneökningar för dessa om 5 000–10 000 kronor föreslås.

För dem som redan arbetar inom läraryrket är också förslaget om ett femte jobbskatteavdrag särskilt gynnsamt då förstärkningen blir som störst i dessa lönegrupper. Gymnasie- och högskolelärare får cirka 337 kr mer i månaden och en sjuksköterska får 333 kr.

Även studenter får lite mer pengar i plånboken då fribeloppet höjs och studiemedlet förstärks. För studenter med familj kommer förslaget om höjt bostadsbidrag för barnfamiljer också att göra skillnad.

Det är goda nyheter för Uppsala län som varje år utbildar en väsentlig del av landets lärarkår, liksom för dem som kommer att undervisa nästa generation.

Ulrika Karlsson (M)
Ismail Kamil (FP)
Solveig Zander (C)
Mikael Oscarsson (KD)
riksdagsledamöter Uppsala län
UNT 18/9 2013

Läs mer om