socialdemokratiska partikongressen tidigare i månaden hade han meddelat att det skulle tillsättas en kommission mot oljeberoendet. Kommissionen är nu tillsatt och den leds av Göran Persson personligen. Generaldirektör för densamma är Stefan Edman och jag
har nu haft möjlighet att diskutera kommissionen med honom och det framkom att en av de avgörande faktorerna bakom beslutet att tillsätta kommissionen är de varningssignaler som Uppsala Hydrocarbon Depletion Study Group, UHDSG, framför: Runt år 2010 kommer den globala oljeproduktionen att nå ett maximum. Vi kallar det för peak oil.
På luciadagen höll kommissionen sin första offentliga hearing och det faktum att statsminister Göran Persson avsatte fem timmar av sin dyrbara tid till att vara moderator visar att peak oil är av central
betydelse för honom. Oljan diskuterades i tre anföranden. Det var Svenska Petroleuminstitutets vd Ulf Svahn, professor Sven Kullander från Uppsala, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademins energigrupp, och undertecknad. (Föredragen finns på regeringens hemsida.)
Ulf Svahn målade upp en bild som för de närmaste 20 åren var ganska ljus. Utan närmare analys accepterade han oljebolagens och IEA:s, International Energy Agency, glättade framtidsprognoser. KVA:s energigrupp har som sig bör analyserat tillgängliga data och deras slutsatser i nio punkter visar en annan bild.
Vi i UHDSG har under många år studerat förutsättningarna för den framtida oljeproduktionen. Utgångspunkt för studierna är att vi inte kan producera mer än vad oljebolagen hittat och förväntas hitta i framtiden.
Den information som behövs för arbetet finns spridd runt om i välden. En del information finns i lättåtkomliga databaser, som t ex den norska produktionen. Vad det gäller Mellanöstern finns informationen spridd på många källor, och en noggrann analys är nödvändig. I debattens hetta kan det verka som om det finns stora skillnader i bedömningarna vad det gäller den mängd olja som vi hittat, men skillnaden är bara av storleksordningen 10 procent, eller uttryckt i global konsumtion, den mängd olja som förbrukars på sex år. Vad det gäller tiden för peak oil medför detta en osäkerhet med tre år.
Den stora skiljelinjen mellan IEA och UHDSG är uppskattningen av hur mycket olja som vi kan hitta fram till år 2030 och hur mycket man under samma tid, med bland annat ny teknologi, kan expandera existerande oljefält. Under de senaste tio åren har industrin hittat cirka 122 miljarder fat olja, dvs så mycket som vi konsumerar under fyra år. (Ett fat olja är 159 liter.) Det betyder att vi nu använder delar av den enorma reserv som byggdes upp under 40-, 50- och 60-talet.
Om man gör en logaritmisk extrapolation av de senaste 40 årens nedåtgående trend av nya fyndigheter får man fram att oljeindustrin kan förväntas hitta 135 miljarder fat olja de närmaste 30 åren. Det är dubbelt så mycket som all olja man hittat i
Nordsjön. Under samma period förväntas vi konsumera 900 miljarder fat olja.
De värden som IEA använder då man gör prognoser för framtiden kommer från USGS, United States Geological Survey, en statlig amerikansk myndighet. Enligt deras prognos skall industrin från 1995 till 2025 hitta 732 miljarder fat olja i nya fyndigheter. Vi har nu avverkat de första tio åren av denna period och rapporterade fyndigheter är som nämnts tidigare 122 miljarder fat. Vår bedömning är att det är ganska osannolikt att man de närmaste 20 åren skall hitta 600 miljarder.
Vad det gäller så kallad tillväxt i gamla fält är USGS också mycket optimistiska. Vår bedömning är att nya fält och tillväxt i de gamla kan ge ett tillskott av storleksordningen 300 miljarder fat fram till år 2030. Om man tar hänsyn till detta,
nuvarande utvinningstrender och andra väsentliga parametrar blir vår bedömning att peak oil bör komma runt 2010. Världsekonomins utveckling de närmaste åren kan förskjuta toppen några år framåt eller bakåt i tiden.
Avgörande för Peak oil är produktion från vad som på fackspråk kallas för deep water. Frontlinjen för exploatering ligger nu långt ute till havs. På havsdjup motsvarande Kebnekaises höjd, cirka 2 000 meter, letar man nu efter nya oljefält. Det mest omtalade fältet är Thunder Horse i Mexikanska golfen. Produktionen på 250 000 fat om dagen skulle ha varit i gång men plattformen blev skadad av orkanerna. Västafrika och Brasilien är andra områden där man har haft stora framgångar. Nu ser vi att man hittar färre fält och det finns möjlighet att beräkna när deep water når maximal produktion, 2011 till 2013. Eftersom produktionskostnaderna är höga blir det en snabb uppgång och sedan en nästan lika snabb nedgång i produktionen. Toppen för deep water kommer definitivt att markera oljeålderns klimax.
Det basscenario som IEA presenterar i World energy outlook 2004 anger att peak oil kommer år 2035, men man har också garderat sig och säger att om förutsättningarna för scenariot inte uppfylls, dvs att man t ex inte hittar 732 miljarder
fat olja, då är det troligt att peak oil kommer år 2015. En av marknadens aktörer är Merrill Lynch och i oktober gjorde man en analys över världens oljetillgångar. Enligt denna angav man att peak oil skulle komma under åren 2010 till 2015.
Det krävs nu politiska beslut för att parera peak oil och besluten bör ske över partigränserna. Enligt statsministern skall kommissionen lägga fram ett betänkande innan sommaren. Under tio år har jag på olika sätt försökt placera peak oil på den
politiska agendan i Sverige och runt om i världen. Statsminister Göran Perssons kommentar efter mitt föredrag på Rosenbad visar att budskapet nu nått fram: Det verkar som om du har rätt.
Kjell Aleklett
professor i fysik vid Uppsala universitet
Ordförande i ASPO, the Association for the Study of Peak Oil and Gas,
www.peakoil.net