Vi har tidigare kunnat följa debatten i UNT med bland annat kommunalrådet Cecilia Forss, HSB och andra företrädare för bostadsrättsstyrelser om förslag till enklare regler för andrahandsuthyrning. Frågan är om vi ska säga nej till fler bostäder, låta lägenheter stå tomma och göra det svårare för människor att röra på sig? Eller om vi ska öppna för att skapa nya bostadstillfällen i Uppsalas tätort under de kommande åren?
Även om alliansen gör stora insatser för att få fart på byggandet kommer vi inte att hinna bygga i den takt som människor flyttar. Det gäller i alla våra stora städer och särskilt universitetsorter som Uppsala. Vill vi på kort sikt minska bostadsbristen måste därför de bostäder som finns utnyttjas bättre, särskilt de som i dag står tomma.
Ett av de förslag som alliansen presenterar i årets budget handlar om attskapa trygga och tydliga regler för de som vill hyra – och hyra ut – en privatbostad. Den osäkerhet som finns i dag har skapat en informell marknad där framför allt många unga bor under osäkra förhållanden.
I det paket som alliansen presenterat höjer vi schablonavdraget för hyresintäkter, så att fler ska lockas att faktiskt hjälpa till och avhjälpa den akuta bostadsbristen. Vi gör det dessutom möjligt att få täckning för de kapitalkostnader som de flesta ändå har för sina bostäder och bostadsrätter. Vi tar dessutom bort de regler som i praktiken gett bostadsrättsföreningar veto att stoppa uthyrning av bostäder som annars står tomma.
Det går naturligtvis inte att ange en exakt siffra för hur många lägenheter som skulle kunna frigöras på det här sättet, men helt klart är att vi inte utnyttjar den potential som finns i dag. De beräkningar som gjorts talar om tiotusentals lägenheter som skulle kunna hyras ut och opinionsmätningar visar att intresset är stort från både de som letar efter bostad och de som vill hyra ut. Intresset är särskilt stort i universitetsstäder som Uppsala där antagningsbeskeden kommer nära inpå terminen och behovet av en flexibel bostadsmarknad därför blir extra stort.
Men ska modellen fungera måste det bli svårare för bostadsrättsföreningar att slentrianmässigt säga nej till dem som vill hyra ut sin bostad. I dag kan nämligen föreningen säga tvärnej om man inte kan visa ”beaktansvärda skäl” för varför man vill hyra ut. Behåller vi den regeln säger vi också nej till ett effektivt sätt att snabbt få fram fler bostäder – redan från den 1 januari nästa år.
Det vi föreslår är därför att vi byter utgångspunkt. I stället för att man som bostadsrättsinnehavare måste bevisa att man har beaktansvärda skäl för att få hyra ut, tycker vi att föreningen borde visa om det finns skäl att säga nej.
Det kan det förstås göra, särskilt i små föreningar om det skulle bli flera stycken som vill hyra ut samtidigt eller om det finns andra befogade skäl. Däremot är det orimligt att behålla en ordning där den som tagit stora lån och investerat i en bostadsrätt måste stå med mössan i hand och be om lov för att få hyra ut den. Vi föreslår dessutom att man bara kan hyra ut en bostad på det här sättet och dessutom bara om man själv bott i den minst ett år under de senaste tre åren. Någon spekulationsmarknad där folk köper på sig bostadsrätter är det alltså inte fråga om.
I en aktuell opinionsmätning från Demoskop framgår att det finns ett stort stöd för alliansens förslag. Ser man bara till yngre och de som bor i universitetsstäder är det en stor majoritet som tycker att det behövs nya regler.
Men Socialdemokraterna hotar ändå att ta hjälp av Sverigedemokraterna för att stoppa förslaget. I ett läge med akut brist på bostäder är en sådan hållning ett direkt hån mot dem som letar efter någonstans att bo.
Ska vi lösa bostadsbristen måste vi jobba smartare. Det handlar både om att bygga nytt och att utnyttja de bostäder som faktiskt redan finns. De som gör tummen ner för alliansens förslag har därför ett tungt ansvar att förklara varför tomma bostäder ska behöva stå just tomma.
Oskar Öholm
gruppledare (M), civilutskottet
Jessika Vilhelmsson
riksdagsledamot (M) för Uppsala län
UNT 31/10 2012