Så vill MP höja kvaliteten

Praktik på alla studieprogram, fler lärarledda timmar och åtgärder så att studenter inte faller mellan stolarna i trygghetssystemet skulle bidra till att höja kvaliteten i den högre utbildningen, skriver Åsa Romson

KARLSTAD 2011-05-22

KARLSTAD 2011-05-22

Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Uppsala2011-08-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

.I dag öppnar Uppsala universitet höstterminen 2011. Runt om i Sverige slår högskolor och universitet upp dörrarna. Fler än 400 000 studenter fyller föreläsningssalarna och investerar därmed tid, pengar och kraft i sin och Sveriges framtid.

Sedan 1990-talet har antalet studenter i den högre utbildningen ökat kraftigt. Det har varit en bra och helt nödvändig framtidssatsning. Men, denna kraftiga ökning av antal studenter har också en baksida – kvaliteten i utbildningarnas innehåll har inte getts möjlighet att hålla jämna steg. Det ökade trycket har gjort att kvaliteten fått stå tillbaka för kvantiteten.

Vi måste därför ta nästa steg – det är dags att sätta fokus på kvalitetsutvecklingen. För när utbildningen håller högre klass, när lärare har fler timmar med studenterna och när studenternas praktiska förutsättningar förbättras, då växer även kunskapen i takt med studieresultaten.

I början av sommaren presenterade Miljöpartiet konkreta förslag för att stärka läraryrket och ge fler unga chans till gymnasieexamen. Det handlar om höjda lärarlöner, individanpassade studieplaner, fler platser i vuxenutbildningen och bra ekonomiska villkor för unga arbetslösa att läsa in gymnasiet.

När jag i dag sommartalar i Uppsala tar vi nästa steg och presenterar tre av Miljöpartiets prioriterade förslag för en bättre kvalitet i den högre utbildningen.

1. Tröskeln mellan högskoleutbildningen och arbetslivet måste sänkas. Den kunskap som finns i arbetslivet är ett viktigt komplement till alla studenters utveckling. Precis som den kunskap som finns hos våra studenter är viktig för arbetslivets olika verksamheter.

Vi vill därför införa praktik på alla studieprogram. Vårt mål är att alla som studerar på kandidatnivå ska kunna söka en praktikkurs på 10 veckor. Utöver det behöver Sverige fler karriärcentra där studenter, näringsliv och myndigheter kan mötas och underlätta övergången till arbetslivet. Myndigheter och näringslivet behöver engageras för att skapa fler praktiktillfällen.

Parallellt med detta har vi kontaktat företrädare för arbetsförmedling, akademikerfack och näringslivet för att diskutera hur matchningen, mellan nyexaminerade och arbetslivet, kan förbättras. Till grund för diskussionen ligger erfarenheter från de branschspecifika och fria arbetsförmedlingar som fanns på 90-talet.

2. Politiker har länge sett på studenter som en grupp som inte kan bli sjuka, som inte behöver någonstans att bo och som kan livnära sig på nudlar. En student som blir sjuk har i dag svårt att få sjukersättning.

Studenter som blir sjuka ska inte falla mellan stolarna i trygghetssystemet. Vi föreslår att studenter ska ges rätt till sjukersättning på liknande sätt som det fungerar i arbetslivet. Dessutom ska det vara möjligt att gå från heltidssjukskrivning till halvtidssjukskrivning, och då studera på halvtid.

I Uppsala, och i många andra städer, råder bostadsbrist. Samtidigt är behovet av upprustning i miljonprogrammens bostäder stort. Vi vill ta oss an dessa utmaningar genom att satsa på moderna och klimatsmarta lösningar för fler hyresrätter.

3. Det måste vara en större skillnad mellan att gå en utbildning och att ha ett lånekort på biblioteket. Antalet lärarledda timmar inom en del utbildningar är så lågt som fyra timmar i veckan. En undervisningsgaranti måste prövas för att sätta fokus på kvalitet och därmed möta studenters och arbetslivets efterfrågan på kompetens.

En ambitiös utbildningspolitik är en hörnsten i Miljöpartiets politik. Det är en förutsättning för att Sverige ska klara den historiska uppgift som vi driver – att bygga ett öppet, mänskligt och hållbart samhälle.

Åsa Romson

språkrör (MP)

UNT 26/8 2011

Läs mer om