I söndagens UNT skrev Erik Scheller och Anders Manell om att ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA kan förväntas skapa 700 jobb i Uppsala län. Vi anser att beräkningarna, som kommer från Eriks egen kampanjstab, är oseriösa.
Erik Scheller är femtenamn på folkpartiets lista i valet till europaparlamentet, och söndagens debattartikel är en av många artiklar och uttalanden från Schellers kampanj om hur många arbetstillfällen som kommer att skapas till följd av frihandelsavtalet. En debattartikel i DT (29/11 2013) lovade 110 jobb i Avesta och i Västerbottenskuriren (25/11 2013) hette det att Skellefteå kunde räkna hem 280 jobb.
Dessa jobblöften härrör alla från ett opublicerat och icke-granskat forskningspapper av de tyska ekonomerna Mario Larch och Benedikt Heid som har konstruerat en teoretisk modell för att räkna ut effekterna av friare handel. Modellen bygger på märkliga antaganden och resultaten understödjs inte av en bredare litteratur. Pappret har bara en enda citering (av Heid själv) vilket indikerar att övriga forskare inom området inte tycker att modellen håller.
Den tyska tankesmedjan Bertelsmann Stiftung har utifrån detta papper uppskattat sysselsättningseffekterna av frihandelsavtalet i Europeiska länder. Bertelsmann Stiftung bedömer då att ett Deep Liberalization-scenario (tänkt att spegla indirekta “liberaliserings”-effekter som spekuleras följa av avtalet) skulle leda till 32,500 jobb i Sverige. När man begränsar analysen till direkta effekter av avskaffade tullavgifter faller siffran till 8 200 nya jobb.
Eriks kampanj har dock tagit de 32,500 jobbtillfällena och fördelat dem till varje svensk kommun i proportion till kommunens andel av den svenska exporten. Så landar vi t.ex. i att Uppsala kommun ska få 400 och Skellefteå 280 nya jobb till följd av avtalet.
Eftersom alla kommuner exporterar något till utlandet så lovas alla kommuner fler jobb. Ingenstans nämns potentiella nackdelar för någon kommun i landet. Beräkningarna är därför inte seriösa.
Erik Scheller är utbildad nationalekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och har tagit del av den obligatoriska kandidatkursen i internationell handel. Därför bör han veta att standardteorierna inte alls ger något makroekonomiskt samband mellan sysselsättning och frihandel. Än mindre säger teorin att det ska bli fler jobb överallt: tvärtom förutspår den nobelprisbelönade Heckscher-Ohlin-modellen både vinnare och förlorare från friare handel.
Och här stämmer troligen verkligheten med teorin. Sänkta handelskostnader mellan EU och USA kommer att gynna de företag som effektivt producerar de varor som efterfrågas på andra sidan Atlanten. Men konkurrensen kommer också att hårdna och slå ut de företag som står sig sämre på den internationella marknaden. Huruvida vinnarna befinner sig i Uppsala eller Skellefteå vågar vi inte spekulera om, men det är naivt att tro att alla Sveriges kommuner kommer se fler arbetstillfällen till följd av frihandelsavtalet.
Det skadar Erik Schellers trovärdighet att starkt propagera för tveksamma forskningsslutsatser som han själv rimligen måste veta inte håller för granskning. Alla undertecknade ser gärna ökad frihandel, men blir upprörda av oseriös användning av nationalekonomisk forskning, samt de falska förhoppningarna om fler jobb till alla som Eriks Schellers kampanj ger.
Adam Altmejd, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögksolan i Stockholm
Siri Isaksson, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögksolan i Stockholm
Dany Kessel, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms Universitet
Hannes Malmberg, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms Universitet
Elin Molin, doktorand i nationalekonomi vid Handelshögksolan i Stockholm
Erik Öberg, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms Universitet
Samtliga undertecknade är medlemmar i Socialdemokratiska ekonomklubben