Nu är hög tid för gåvoavdrag

KD har drivit igenom ett förslag om avdragsrätt för gåvor. Förhoppningsvis var den gångna julen den sista då vi i Sverige saknade avdragsrätt för gåvor till hjälpverksamhet, skriver Mikael Oscarsson, Ebba Busch och Anna-Karin Klomp.

Mikael Oscarsson (KD) är en av artikelförfattarna.

Mikael Oscarsson (KD) är en av artikelförfattarna.

Foto: Scanpix

Uppsala2011-01-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KD har drivit igenom ett förslag om avdragsrätt för gåvor. Förhoppningsvis var den gångna julen den sista då vi i Sverige saknade avdragsrätt för gåvor till hjälpverksamhet, skriver Mikael Oscarsson, Anna-Karin Klomp och Ebba Busch.

I Kristdemokraternas Sverige är det civila samhället starkt. Vi vill se ett rikt föreningsliv, ett stort ideellt och socialt engagemang, civilkurage och en självklar värme mellan människor.

Det är ofta i det civila samhället vi växer och utvecklas som personer. Vi blir sedda av andra och känner oss delaktiga i ett större sammanhang.

För att stärka det civila samhället har Kristdemokraterna inom regeringen drivit igenom ett förslag om att avdragsrätt för gåvor ska införas om ekonomin tillåter.

Förslaget innebär att privatperson som ger en gåva till ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund som bedriver hjälpverksamhet får en skattereduktion med en fjärdedel av gåvobeloppet. En gåva på 2 000 kronor skulle därmed ge 500 kronor tillbaka på skatten

Glädjande nog lovade statsministern nu i juletid att avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer ska införas ”snart”.

Nu skulle detta kunna tala om en ganska lång tid framåt, med tanke på att debatten om ett ideellt gåvoavdrag pågått i över 50 år i riksdagen!

Men vår bedömning är att gåvoavdraget kan införas redan i vårens tilläggsbudget eller i statsbudgeten för 2012. Det som talar för detta är att tillväxten i svensk ekonomi är stark, så att vi nu kan börja genomföra de utlovade ”ambitionerna” som ju är beroende av hur ekonomin utvecklas.

Denna reform ligger också helt ideologiskt riktigt för den sittande regeringen. Politik handlar visserligen om att få plus och minus att gå ihop, men självklart också om prioriteringar. Och om visioner för det goda samhället. Att vid sidan av en väl fungerande stat se styrkan i det ideella samhället växa till, är en del av regeringens kristdemokratiska vision.

Vi ska inte heller glömma att Sverige är det enda EU-land utan någon form av gåvoavdrag! Det är hög tid att vi lämnar ­denna jumboplats.

Tillsammans kan vi göra vårt land ännu bättre. Då behövs inte bara förutsättningar i ett starkt arbets- och företagsklimat, stabila och levande familjerelationer – utan också ett starkt föreningsliv och civilsamhälle. Där är enskilda människors insatser ovärderliga, men det handlar också om ekonomiska förutsättningar. Och här kommer gåvoavdraget in.

Vid en liknande reform i Norge ökade ­givandet med 30 procent. Det innebär i princip att gåvogivarna gav vidare 100 procent av det skatteavdrag de fick!

Ett gåvoavdrag ger helt enkelt samhällsekonomiska fördelar, där kostnaden för staten är lägre än det ekonomiska uppsvinget sett till hela samhällsekonomin – precis som med rut-, rot- och jobbskatteavdraget.

Undersökningar har visat att svenskarna har en mycket positiv bild av ideella hjälporganisationer. Statistik från Frii, Frivilligorganisationernas insamlingsråd, visar att svenskarna också skänker allt mer till hjälpverksamhet. Varje hushåll i snitt skänkte 1 300 kronor till en frivilligorganisation under 2009. Vi är övertygade om att hade det funnits en avdragsrätt för gåvor hade givandet varit ännu större.

En opinionsundersökning genomförd av Novus visar att 32 procent av svenska folket skulle börja ge gåvor eller skulle ge mer i gåva om det var möjligt att få en skattefavör av sitt givande.

Det förslag som nu ligger färdigt, nämligen införa avdragsgilla gåvor för gåvor upp till 6 000 kronor fyller inte de ideella organisationernas behov på långt när. Men det är ett principgenombrott och resultatet blir att organisationer som Rädda Barnen, Frälsningsarmén, Stadsmissionen och Läkare utan gränser kommer att kunna hjälpa fler människor.

Förhoppningsvis var detta den sista jul då vi i Sverige inte hade ett avdrag för gåvor till hjälpverksamhet. Det vore på tiden!

Mikael Oscarsson
riksdagsledamot (KD)
Anna-Karin Klomp
landstingsråd (KD)
Ebba Busch
kommunalråd i Uppsala (KD)
UNT 2/1 2011

Läs mer om