Sverige står inför ett vägval. Vi ser en utveckling mot en alltmer stillasittande livsstil med övervikt, koncentrations- och sömnsvårigheter och försämrad hälsa som följd. Situationen kräver åtgärder i form av väl uttalade och riktade resurser från samhället.
Vi behöver gå från ord till handling med vetenskapligt belagda insatser där alla som kan medverkar.
Daglig motion påverkar elevens inlärningsförmåga, inlärningsklimatet, hälsan och samhällsekonomin på ett positivt sätt. Ett intressant projekt i Malmö med den så kallade Bunkeflomodellen visade nyligen på ökad andel behöriga till gymnasiet, genom en satsning på daglig idrott och motion i skolan under en längre period. Malmö har undersökt den ekonomiska effekten av daglig motion både för skolan och för sjukvården. Det finns miljoner att spara. Få insatser har så tydliga och positiva effekter som fysisk aktivitet.
Att varje dag ha någon form av idrott eller motionsinslag i skolan leder till nya vanor. Eleverna får med detta inslag också träna på att umgås i grupp, se varandras styrkor i olika moment och våga prova nya saker. När barn och unga får prova en aktivitet flera gånger ser de sin egen utveckling och börjar känna att de kan. Det stärker både självförtroendet och självkänslan.
Ett försök med exempelvis fyrtiofem minuter idrott och motion varje dag skulle ge eleverna många positiva erfarenheter i livet så att de vågar gå utanför sina ramar.
En nyckel till framgång och en viktig länk till elevernas möjligheter till en mer hälsosam fritid är idrottsföreningar i närområdet. Tillgängligheten till idrottsföreningar kan väcka intresse för en hälsosammare livsstil genom glädjen i aktiviteterna. Varje barn som på sin fritid engagerar sig i föreningslivet är en vinst för samhället. Idrottsrörelsen i Sverige skapar gemenskap samtidigt som barnen gör något hälsosamt med idrott och motion.
Inom idrottsrörelsen finns idag sjuttio olika idrotter, så utbudet är mycket stort. Det ska vi ta vara på.
Vi vill att Uppsala kommun följer de goda exemplen som finns bland annat i Bunkeflo genom att:
• Alla barn och ungdomar i grundskoleålder ska erbjudas inslag av motion eller idrott varje dag.
• Idrottsföreningsverksamhet uppmuntras och samverkar med den motion och idrott som skolorna erbjuder.
• Idrott och hälsa integreras i fler ämnen.
Få insatser, om någon, har så tydliga och positiva effekter för välmåendet som motion. Men inget resultat nås utan att något förändras. Med dessa tre förslag tror vi att barn och unga i Uppsala skulle må mycket bättre samtidigt som vi skulle se en positiv utveckling i både inlärning och betyg.
Det övergripande förslaget är en bättre folkhälsa som visat sig ha en stor betydelse för resultaten i grund- och gymnasieskolan. Det vill vi förverkliga med rörelse – varje dag och för alla elever.
Madeleine Andersson (M)
Cecilia Forss (M)