Vad är det som gör att Kristdemokraterna avskyr vindkraft? Extra märkligt kan det tyckas vara att Björn-Owe Björk, KD:s gruppledare i Knivsta är så negativ till vindkraft, med tanke på att Knivsta är en av de framsynta kommuner i landet som valt egenproducerad vindkraftsel för det kommunala elbehovet.
Tyvärr är raden direkta sakfel i Björks debattartikel pinsamt många.
För det första hävdar Björk att ett vindkraftverk bara kan ge el i tjugo år, medan han däremot skattar ett kärnkraftverks tekniska livslängd till upp emot sextio år. Hur många av ens de ivrigaste kärnkraftsförespråkarna hyser tilltro till ett kärnkraftverk där inga reinvesteringar gjorts på sextio år? Så ansvarslös är lyckligtvis ingen, befintliga kärnkraftverk ses över, bristfälliga delar byts ut etcetera.
Sant är däremot att en normal avskrivningstid för ett vindkraftverk är tjugo år. Men det betyder inte att det är uttjänt efter den tiden. Vindkraftverkens tekniska livslängd kan vara betydligt längre än så, men mot bakgrund av den tekniska utvecklingen kan det ändå vara motiverat att göra reinvesteringar för att få ökad effekt. Men kostsamma grundinvesteringar, så som fundament och nätanslutningar, kan naturligtvis behållas. Det är alltså inte så som Björk påstår att samma investeringsvolym skulle återkomma för vindkraften vart tjugonde år!
För det andra är det så att det svenska elnätet måste byggas ut oavsett om det byggs vindkraft eller inte. När Björk kostnadsför investeringar i elnätet på vindkraften ägnar han sig alltså åt falsk matematik. Vidare är det naturligtvis bakvänt när Björk får det till att det är negativt att elpriset går ner när det blåser. Det visar ju tvärtom vindkraftens styrka - att den el som vindkraftverk i gynsamma vindförhållanden kan producera är väldigt billig, faktiskt det billigaste förnyelsebara alternativet för närvarande!
Därmed inte sagt att vindkraft är lösningen på hela elförsörjningen, vindkraftens nackdel är att produktionen är beroende av vilket väder som råder. Men därför passar också vindkraften särskilt bra i Sverige, med tanke på landets goda vattenkraftförsörjning. På systemnivå är det därför angeläget att hitta effektiva lösningar för att inte använda vattenkraften när vindkraften har hög produktion, och därigenom spara på vattenmagasinen till mindre blåsiga dagar.
Riktigt allvarligt fel hamnar Björk när han beskyller Miljöpartiet för att vara delaktigt i Vattenfalls affärer på kontinenten. Ett problem i sammanhanget är ju just att Miljöpartiet aldrig funnits med i sammanhang där vi kunnat påverka Vattenfall, då vi - till skillnad mot Kristdemokraterna - aldrig funnits med vid en regeringsbildning i Sverige. Nå, det ska vi ändra på efter valet 2014, och därför har vi också pekat på vilka förändringar vi vill genomföra i ägarstyrningen av Vattenfall!
Avslutningsvis kan man undra vilket alternativ Kristdemokraterna ser för att ställa om till en långsiktig och förnyelsebar energiförsörjning. Att Miljöpartiet vill satsa på förnyelsebara alternativ som vindkraft, solenergi, biogas och vågkraft vet nog de flesta. Men vilken är Kristdemokraternas energipolitik?
Niclas Malmberg
Per Bolund ekonomisk-politisk talesperson
Lise Nordin
energipolitisk talesperson
alla (MP)
UNT 14/8 2013