Debatten om lärarnas arbetsvillkor engagerar oss alla. För att utveckla Sveriges i särklass största arbetsplats för barn och lärare krävs genomtänkta beslut och insatser som helgar målen. Inte minst i ljuset av att så många går ut skolan i Uppsala med ofullständiga betyg.
Låt lärare vara lärare! Befria lärarna från allt som inte handlar om kärnuppdraget - att lära våra barn och unga kunskaper - och lita återigen på att lärarna på valfria platser kan förbereda och följa upp sina lektioner.
Lärarna behöver få en högre lön för sina insatser men också ett tydligare mandat att få fokusera på kärnuppdraget nämligen elevernas kunskapsarbete. De senaste årens ökade administrativa arbetsbelastning på lärarna växte fram ur en vilja att höja kvaliteten och måluppfyllelsen i skolan, men inga utvärderingar visar att så har blivit fallet. I stället läggs tid på individuella utvecklingsplaner, omständlig frånvarorapportering, skrivande av arbetsscheman, deltagande i arbetsgrupper, rastvaktsuppdrag med mera, tid som i stället bör läggas på huvuduppgiften att planera och genomföra bra lektioner. Dokumenten och administrationen är avsedd att gagna eleverna, skapa bättre ordning och struktur och lättare fånga upp elevers enskilda behov, men erfarenheten ute i skolorna är det motsatta. Omdömen, planer och dokumentation har inte lett till ökat lärande hos eleverna. Det leder bara till att lärarna känner av stress och och ökad detalj- och regelstyrning.
Dagens skriftliga omdömen eller Folkpartiets nya förslag om betyg i alla ämnen för elever i årskurs fyra, anser vi varken vara bra använd lärartid eller ett effektivt sätt att motivera elever att inhämta kunskap. Det minskar ytterligare lärarnas autonomitet, begränsar tiden att låta lärandet växa fram och ökar prov- och kontrollstrukturen i skolan.
I stället borde fokus flyttas från dokumentation och detaljreglering till ökade resurser och tid att bedriva bra undervisning. Skickliga lärare ska premieras och inte endast genom möjliga karriärvägar som leder till minskad undervisningstid. Det finns lika många bra lösningar som det finns lärare. Centerpartiet är för nationella prov men vägen till resultat måste ligga i en enskild lärares pedagogiska arbete med eleverna i undervisningssituationen.
Ett av skälen till att läraryrket setts som attraktivt var att det i större utsträckning var ett flexibelt och mångfasetterat ledarskapsarbete för att ge unga förutsättning att växa, utvecklas och lära sig. Krympande lov och ökade krav på närvaro på arbetsplatsen kan kanske bidra till att det är tydligare för allmänheten vad lärarna gör, men det ställer betydligt högre krav på lärarnas arbetsmiljö.
En funktionell, trygg och stimulerande arbetsplats med tillgång till egen dator, telefon, referensbibliotek eller tysta rum för ett koncentrationskrävande arbete skulle behövas om vi ska begära av våra lärare att de är på plats i skolan för att utföra arbetets alla moment. Lärarna förutsätts också ombesörja ökade krav från skollagen på elevernas psykosociala och specialpedagogiska behov. Ett väl utbyggt och professionellt elevhälsoteam, som inkluderar hälsopedagoger, skulle ge eleverna en betydligt bättre chans att klara skolan och ger avlastning och stöttning till lärarens arbete.
Vi måste locka fler duktiga ambitiösa unga människor att vilja bli lärare och det gör vi inte bara genom höjd lön utan också genom att ge lärarna status och möjlighet att ägna sig åt undervisning och kunskapsutvecklande arbete.
Om vi tydliggör skyldigheter för elever och vårdnadshavare, förbättrar arbetsron och möjliggör flexiblare tidsplanering för våra lärare är vi övertygade om att arbetsinnehåll och arbetsmiljö för våra lärare leder till att många fler av våra elever kommer att klara sin utbildning.
Stefan Hanna
kommunalråd
Alice Hult
pensionerad gymnasielärare
Evin Malla
nyutexaminerad gymnasielärare
UNT 8/2 2013