Valet till landstinget är över, och den borgerliga majoriteten har fått förnyat förtroende att leda landstinget ytterligare fyra år.
Vi kan se att Erik Weiman (M) nu har en hel del problem att ta itu med tillsammans med sina borgerliga kamrater i Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Problem som han själv, tillsammans med sina samarbetspartier, till stor del har orsakat under de senaste fyra åren.
I morgon, måndagen den 15 november, sammanträder det nyvalda landstingsfullmäktige. Huvudpunkten är landstingets plan och budget för de kommande tre åren.
Sedan landstingsfullmäktige i juni beslutade om den preliminära versionen av plan och budget har landstingets ekonomi hamnat i fritt fall. Vi undrar nu om det var den preliminära budgeten som var en valfläsksbudget, eller om ekonomin verkligen har försämrats så mycket på bara några månader?
I juni angavs ett budgeterat resultat för år 2011 på hela 397 miljoner kronor. I det förslag till plan och budget som landstingsmajoriteten nu lägger fram har resultatet för 2011 försämrats med cirka 300 miljoner kronor, trots ökade skatteintäkter.
Den snabbt ökande kostnadsutvecklingen och bristen på politiskt ledarskap är i dag ett stort hot mot landstingets långsiktiga ekonomiska ställning.
I dag är vårt landstings kostnadsutveckling nära 6 procent och Uppsala län är med det sämst i landet. Det är också mer än dubbelt så mycket som kan accepteras för att behålla en ekonomi i balans.
De stora underskott som främst Akademiska sjukhuset har haft de senaste åren innebär att fokus måste läggas på att skapa balans mellan uppdrag och budget. Vi bedömer att såväl 2011 som 2012 kommer att bli två år med mycket stora utmaningar såväl när det gäller att återskapa förtroendet mellan våra anställda och ledning/arbetsgivare som arbetet med att få kontroll på kostnaderna.
Samtidigt som kostnadsutvecklingen ser allt annat än bra ut visar siffror från Väntetider i vården att landstinget får mycket svårt att leva upp till vårdgarantin.
De senaste siffrorna som är för september visar att 27 procent av patienterna får vänta längre än 90 dagar på ett besök. Det är endast ett landsting i Sverige som visar sämre tillgänglighet till vården än så.
När det gäller att få en operation eller annat åtgärd utförd måste 24 procent av Uppsala läns patienter vänta längre än 90 dagar. Om dessa siffror står sig resten av året kommer vårt landsting också att gå miste om sin del av den så kallade kömiljarden.
Sammanfattningsvis kan sägas att kostnaderna i landstinget skenar, samtidigt som vårdköerna ökar. En ekvation som inte går ihop. Tyvärr kan vi inte se att Erik Weiman (M) tar det stränga läget på allvar.
Samtidigt som ekonomin är i fritt fall och kostnadsutvecklingen är skrämmande hög uttalar sig Erik Weiman i UNT (5/11) om att han inte känner någon oro över hälso- och sjukvårdens framtida finansiering eller ser behov av prioriteringar i vården.
Vi känner stor oro inför finansieringen av den framtida hälso- och sjukvården med tanke på en ökad andel äldre i befolkningen, vilket torde öka vårdtyngden.
Landstinget har dessutom stora behov av nya och rustade lokaler. Vi anser att man nu måste skapa delaktighet och medvetenhet i hela landstingsorganisationen. Respekten för gällande uppdrag och budgeten måste återskapas. Detta kan endast göras om politiken ger tydliga signaler om vad som måste göras, och det i sin tur förutsätter realistiska uppdrag.
Ett intensifierat arbete med tydligare mål för att förebygga sjukdom och förbättra folkhälsan hos länsinnevånarna måste genomföras. Forskningen visar att en förbättrad folkhälsa och ett utvecklat sjukdomsförebyggande arbete är nyckelfaktorer för att klara de problem som hälso- och sjukvården står inför. Inget av detta löser sig av sig självt som Moderaterna verkar tro, utan kräver stora insatser från alla delar av samhället. Där har landstinget en nyckelroll.
Primärvården behöver byggas ut och få nya uppdrag. Vårdcentraler borde omvandlas till hälsocentraler. Rehabiliteringsarbetet måste fokusera mer på multiprofessionella insatser och med återkoppling till förbättrade levnadsvanor.
Vi hade kunnat göra jobbet, men fick inte chansen. Nu måste vi tillsammans med andra formulera krav och skapa opinion för en ny färdriktning för vården.
Börje Wennberg (S)
Johan Edstav (MP)
Sören Bergqvist (V)
Vivianne Macdisi (S)
landstingsråd i opposition
UNT 14/11 2010