Har Uppsala kommun ovanligt höga kostnader för socialbidrag? Beror underskottet i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN) på att det görs för lite? Har Uppsala för generösa riktlinjer? Det finns många frågor som rör socialbidrag som jag tycker det är dags att besvara.
Kostnaderna för socialbidrag ligger relativt lågt i Uppsala om man jämför med liknande kommuner. Våra kostnader är inte ovanligt höga, tvärtom: Uppsala har en låg andel av bidragsberoende och vi är bland de kommuner som har lägst arbetslöshet i Sverige.
Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har, i samarbete med Arbetsförmedlingen, kommunens Navet och Jobbcenter, ideell sektor och andra aktörer, aktivt arbetat för att människor som har socialbidrag ska få arbete eller utbildning. Vi har också genom åren underlättat många människors inträde på arbetsmarknaden via praktikplatser och vuxenutbildning. Därför är det inte så konstigt att Uppsalas arbetslöshet är låg och att många trots allt hittat ett arbete som leder till egen försörjning och egen makt. Våra satsningar har haft stor betydelse för de personer som är långtidsarbetslösa och tillhör de särskilt utsatta grupperna, som lågutbildade, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning.
Så varför går inte budgeten för socialbidrag ihop? Uppsalas socialbidragskostnader har ökat under de senaste åren på grund av den ekonomiska krisen, men våra kostnader har ökat mindre än i många jämförbara kommuner.
Socialbidrag styrs av Socialtjänstlagen och kommunerna är skyldiga att betala ut bidrag när det inte längre finns några andra alternativ. Socialdepartementet fastställer årligen en lägsta nivå för hur mycket en familj/person har rätt till som en skälig levnadsnivå och kommunen är skyldig att följa detta.
Utöver det som Socialtjänstlagen fastställt tillåter våra riktlinjer vissa bidrag, exempelvis till barns fritidsaktiviteter och att vuxna som inte har grundskolekompetens får studera på grundläggande vuxenutbildning.
Generöst eller ej, jag anser att det är bra av Uppsala att erbjuda detta för familjer som inte har råd! Jag tycker att de som saknar grundskolekompetens ska kunna läsa in den i kombination med socialbidrag.
Individen får en utbildning som kan leda till ett arbete eller vidare studier. Jag anser att utbildning är ett frihetsprojekt: utbildning ger frihet att kunna bestämma över sitt liv och sin framtid! Forskning, och Arbetsförmedlingens statistik, visar att personer som saknar grundläggande utbildning från gymnasiet löper betydligt större risk att bli långtidsarbetslösa än andra.
På ett område har dock Uppsala problem, nämligen när det gäller kostnaderna för den förvaltning som handlägger socialbidrag. Här har vi en del att göra och de höga förvaltningskostnaderna måste ner. Vi har vidtagit åtgärder för att få ner kostnaderna redan till 2013 och utreder hur förvaltningen ska arbeta framöver.
Underskottet i kommunens budget för socialbidrag har flera orsaker. Det beror på en alltför optimistisk budget från kommunfullmäktige, ökade statliga pålagor, höga kostnader för sociala bostäder och tillfälliga boenden samt en osäkerhet om hur många som faller ur de statliga trygghetssystemen.
En stor andel av dem som får bidrag är födda utomlands. Det är en grupp där arbetslösheten är stor. Det handlar delvis om en diskriminerande arbetsmarknad, men också om att många grupper som kommit till Sverige den senaste tiden kommer från länder där utbildningssystemen inte fungerat på länge. De kommer från länder i krig och kris vilket ställer högra krav på vårt utbildningsystem och vår arbetsmarknad.
Trots oro i världen, varsel på hemmaplan, lågkonjunktur och bostadsbrist tillhör Uppsala en av landets mest välskötta kommuner. Vi har en god ekonomi utan skulder, god arbetsmarknad och goda utbildningsförutsättningar.
Om inte Uppsala kan klara ett mottagande av flyktingar som de senaste fem åren var i snitt cirka 220 personer så vet jag inte vilken kommun som kan det.
Avslutningsvis kan jag konstatera att vi inte har ovanligt höga kostnader för socialbidrag i Uppsala och våra riktlinjer inte är för generösa. Däremot har vi för höga kostnader för administration och boende vilket vi arbetar intensivt med att få ned. Vi gör också massiva satsningar för att minska människors beroende av socialbidrag, vi var bland annat först i landet med så kallade visstidsanställningar.
Under 2013 kommer vi att lansera det vi kallar Välfärdsjobb, då vi skapar fler och längre tjänster och praktikplatser inom skola, vård och omsorg så att fler människor som har socialbidrag kan få arbete.
Mohamad Hassan
kommunalråd (FP) med ansvar för bland annat arbetsmarknadsfrågorna
ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
UNT 21/1 2013