Socialnämnden för barn och unga i Uppsala (SBN) har gett tydliga riktlinjer – de sociala problem som barn, ungdomar och föräldrar har ska i första hand lösas på hemmaplan. Uppsala kommun erbjuder en bred mångfald av rådgivning och öppenvårdsbehandling med hög kvalitet. De flesta problem löses på så sätt. Emellanåt blir det dock aktuellt med omvårdnad i familjehem.
Men ibland är problemen alltför svåra och komplexa, en tjej eller kille behöver till exempel få hjälp att ta sig ur ett begynnande missbruk eller komma ifrån ett kriminellt sammanhang. En placering på ett HVB, hem för vård eller boende, blir aktuell. Uppsala kommun anlitar många olika HVB, det gäller att matcha den aktuella personens behov med rätt typ av behandling.
Kostnaderna för HVB-placeringar är höga, den genomsnittliga dygnskostnaden 2012 uppgick till drygt 3000 kr, eller cirka 90000 kr per månad. Med en sådan avgiftsnivå kan kommunen ställa höga kvalitetskrav, att den vård och behandling som man avtalar om verkligen utförs. Dessutom av personal med sådan kompetens som krävs enligt det tillstånd som respektive HVB har från Socialstyrelsen.
Tyvärr är verksamheten inom många HVB dock behäftad med stora brister. Det visar flera olika granskningar. Personalen har inte den kompetens som deras tillstånd från Socialstyrelsen ställer krav om, utlovade behandlingar utförs inte – det finns fler exempel.
Enligt lagen om ekonomisk hushållning med offentliga medel är det inte försvarbart att fortsätta köpa tjänster av leverantörer som inte håller måttet, men ändå fakturerar fullt ut på skattebetalarnas bekostnad. Flera HVB utför ett gediget arbete, men alltför många brister. Några av oss i SBN har pratat med placerade ungdomar, personal, företagsledare och socialsekreterare. Samtalen med dessa aktörer har gett oss viktiga erfarenheter, utöver de vi har från de gedigna utredningar som våra socialsekreterare tar fram som beslutsunderlag till nämnden.
Men nu är det dags att ta ytterligare steg, att skärpa kraven på de HVB vi anlitar, att träffa tydligare specificerade avtal och att utforma bättre rapporteringssystem. Vi vill uppnå följande:
- Bättre och mer individuellt inriktad vård till barn och ungdomar. Det individuella perspektivet är det centrala, barnets/ungdomens bästa i fokus.
- Tydliga rapporteringsformer från HVB till socialtjänsten om vården, som underlag för uppföljning på individnivå, av behandlingsmetoder och ekonomiskt.
- Nya former för ramavtal med HVB vid kommande upphandlingar, med t ex uppdelning av HVB-kostnaden i en boendedel och en del för vård och behandling.
- En fortlöpande utvärdering av vårdmetodernas effektivitet och resultat.
- Sparade skattepengar då betalning ska ske i relation till dokumenterat utförd vård.
- Tydligare ansvarsfördelning gällande insatser från socialtjänsten, HVB och Socialstyrelsen.
- Skärpta former för kontroll och inspektion av HVB, ett ansvar som ligger på Socialstyrelsen, men från och med 1 juli 2013 den nyinrättade Inspektionen för vård och omsorg.
- Inrätta en informationskanal där såväl Socialstyrelsen som kommunernas socialtjänst kan lägga in inspektionsrapporter respektive sina erfarenheter från olika HVB.
Barn och unga som behöver vård och omsorg ska få de insatser som de har behov av och som lagen ger dem rätt till. Vårt ansvar är i allra högsta grad att säkerställa en god kvalitet och uppföljning av de utförda insatserna för respektive placerad person.
Vården och omsorgen ska vara kunskapsbaserad och ändamålsenlig, utförd effektivt och på ett säkert sätt. Dessutom ska insatsen erbjudas i rimlig tid, vara jämlik och rättssäker och utförd med respekt för barnets integritet och specifika behov. För SBN gäller dessutom att följa varje ärende än mer individuellt, något som den nya lagtexten som gäller från och med januari 2013 tydligt anger.
Anders A Aronsson
ordförande (FP) socialnämnden för barn och unga, SBN
Peter Falk
ersättare (FP) SBN
Koppens Åsa Jansson
ersättare (C) SBN
UNT 10/5 2013