Miljö-, hälso- och trafikflödesförbättringar är viktiga och en bättre och prisvärd kollektivtrafik är nödvändig för att vi ska nå dessa förbättringar. Det är svårt att se hur de föreslagna nya kollektivtrafikpriserna, för de flesta Uppsalaborna, positivt ska bidra till att önskade förbättringar blir en verklighet. Vi vill att fler, även i Uppsala kommun, ska välja att cykla eller nyttja kollektivtrafiken, i stället för att ta bilen, för korta resor. Särskilt de som bor i centralorten.
Vi har också svårt att se hur denna försämring bidrar till att vi uppnår målsättningen med en fördubbling av kollektivtrafikresandet till år 2020. Ur ett länsperspektiv är en positiv reseutveckling inom kollektivtrafiken bland Uppsala kommuns invånare sannolikt helt avgörande för måluppfyllelse i länet. Vi tror det är viktigt både ur ett miljö och tillväxtperspektiv att länet klarar det målet.
En löpande dialog med medborgarna är viktig för att vår gemensamma utveckling ska bli så bra som möjligt. Det är särskilt viktigt att genomföra formella medborgardialoger när omfattande förändringar planeras och som berör många invånare. I synnerhet om förslagen innebär, eller i vart fall kraftigt upplevs som, försämringar.
Att öka kollektivtrafikpriserna med 50 procent eller mer är, utan att överdriva, en omfattande försämring för många Uppsalabor.
Ett månadskort blir nu 50 procent dyrare och ökar i pris från 525 kr till 790 kr. Även om kortet kan användas till många fler destinationer än förr är det få Uppsalabor som efterfrågar detta.
För många av våra kransorts- och landsbygdsbor, som inte regelbundet nyttjar kollektivtrafiken, blir det också kraftiga försämringar jämfört med tidigare. Om man tidigare köpte ett 10-klippkort kunde det delas i en familj och en resa från till exempel Ramstalund till Uppsala, tur och retur, är 55 procent billigare i dagens system än det nya förslaget och dess zon-indelningar.
Vi uppfattar att de allra flesta kollektivtrafikresande i länet exklusive Uppsalaborna, och några ytterligare kollektivtrafikresenärer till vårt län angränsande orter, tjänar både ekonomiskt på nyordningen och får förbättrad service. Vi tycker det är bra att arbetspendling inom länet underlättas genom ett gemensamt och för många ekonomiskt förmånligt månadskort. Men för Uppsalaborna som tidigare endast efterfrågade stadsbussar är en 50 procent prisökning en kraftig ökning. För många Uppsalabor på landsbygden blir enskilda resor till och från Uppsala stad mer än 50 procent dyrare.
Vi hoppas att Landstingsstyrelsen och Landstingsfullmäktige i vart fall kan reflektera över följande önskemål;
- Att hela Uppsala kommun ses som en zon för att korrigera den kraftigt negativa effekten på delar av Uppsalas landsbygd.
- Att det fortsättningsvis ska vara möjligt att dela på resorskort.
- Att pensionärsrabatten förblir oförändrad
- Att kraftiga ungdomsrabatter erbjuds
- Att ULs månadskort också inkluderar det hyrcykelsystem som nu byggs ut inom Uppsalas centralort.
För Centerpartiet är det viktigt att både kommunen och landstinget verkar för ekonomisk, social och kulturell rättvisa för människor på landsbygden såväl som i våra städer. Vi tycker att det ska vara en självklarhet att vi arbetar för samhällsförhållanden som främjar en sund och hållbar bebyggelse och befolkningsfördelning även inom Uppsala kommun. Därför vill vi se en korrigering i linje med våra förslag.
Stefan Hanna, kommunalråd (C)
Lars O Ericsson, f d kommunalråd (C)
Lars-Gunnar Eriksson, f d kommunalråd (C)