Hyresrätt måste löna sig

Bättre skattevillkor för hyresrätter, lagar som ger lägre byggkostnader och ett större ansvar från statliga fastighetsbolag. Så vill vi åtgärda studenternas bostadsbrist, skriver Jessika Vilhelmsson med flera.

Uppsala2012-02-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En utgångspunkt i moderat bostadspolitik är att människor ska kunna flytta till jobb eller studier. Vi anser att detta är en förutsättning för att arbetslinjen ska fungera. Med detta klarlagt begav vi oss, de moderata riksdagsledamöterna i civilutskottet, som ansvarar för bostadspolitiken, till Uppsala för att diskutera studentbostadsfrågan med studenter samt företrädare för kommunen och bostadsbolag.

Efter att ha satt oss in i frågan står det klart att anledningen till att det finns en stor brist på studentbostäder, har sin bakgrund i gamla strukturella problem på den svenska bostadsmarknaden. I Sverige har det under de senaste 20 åren byggts ungefär hälften så många bostäder per capita jämfört med våra nordiska grannländer, vilket med tiden har skapat ett kraftigt underskott på bostäder.

Detta bostadsunderskott kommer framförallt till uttryck genom att yngre människor, exempelvis studenter eller de med osäkra anställningar och begränsat sparkapital, har det svårt att hitta en bostad.

Även i Uppsala är det tydligt hur stor bostadsbristen är. Företrädare från kommunen och Uppsalahem, berättade under vårt möte om en rapport som Uppsala Studentkår sammanställt tillsammans med Uppsala kommun, Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Universitet. Enligt denna har en procent av de tillfrågade studenterna valt att avsluta sina studier i Uppsala på grund av bostadssituationen.

Denna bild förstärktes även av de studenter vi talade med, varav flera hade egna erfarenheter av slitna och dåligt underhållna rum i korridorboenden, korta bostadskontrakt och tankar att på grund av detta avbryta studierna.

I Uppsala finns det goda ambitioner som syftar till att komma tillrätta med bostadsbristen. Genom satsningar som kommunen driver fram ska det byggas minst ­25 000 nya bostäder fram till år 2030. Dessutom har man satsat på en webbsida för förmedling av bostäder, studentboet.se. Ett initiativ som flera av de deltagande studenterna uppskattade. Trots detta anser vi att det finns mycket mer att göra.

Några förslag som diskuterades och som vi själva tror skulle kunna vara tydliga steg i rätt riktning är att slå fast lärosätenas rätt att tillhandahålla studentbostäder och att göra ändringar i ägardirektiven för Akademiska hus AB. I ägardirektiven borde större fokus sättas på att Akademiska hus ska upplåta en del av bolagets mark för byggande av studentbostäder.

Vi tror också att det kan finnas skäl att ta bort ett av leden i överklagandeprocessen avseende planer och bygglov, nämligen länsstyrelsens prövning. Detta kommer att innebära lägre produktionskostnader i de fall där överklagande sker och därutöver snabba på byggandet av bostäder.

Vi är också övertygade om att de utredningar som regeringen fattade beslut om i höstas kan leda till förslag som långsiktigt och varaktigt förbättrar bygg- och bostadssektorns funktionssätt. En utredare ska se över hur kommunerna tillämpar bestämmelserna om tekniska egenskapskrav och en annan utredare ska se över plangenomförandet, det vill säga kommunernas arbete med att ta fram detaljplaner för bebyggelse. Utöver detta ska en utredare titta på hur de olika boendeformerna behandlas och hur hyresrättens villkor kan förbättras.

På finansdepartementet förbereds också direktiven till en utredning som ska se över hyresrättens skattevillkor. Långsiktigt goda och förutsägbara villkor är av stor betydelse för att fler ska vilja investera i, äga och förvalta hyresbostäder.

Alla ska kunna flytta till arbete eller studier, men för att detta ska vara möjligt krävs det att det finns bostäder att flytta till. För oss moderater är detta en prioriterad fråga.

Jessika Vilhelmsson

riksdagsledamot (M) Uppsala län

Magdalena Andersson

riksdagsledamot (M) Jönköpings län

Anti Avsan

riksdagsledamot (M) Stockholms län

Eva Bengtson Skogsberg

riksdagsledamot (M) Kalmar län

Thomas Finnborg

riksdagsledamot (M) Skåne län

UNT 27/2 2012

Läs mer om