Här råder 50 procents arbetslöshet

Personer med funktionsnedsättning är bortglömda på Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna i Uppsala, skriver Lars-Göran Wadén och Kristian Cornell.

Uppsala2014-04-01 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna nu arrangeras i Uppsala erbjuds deltagarna ett program med några av landets bästa föreläsare. Men ingen programpunkt belyser möjligheter för personer med funktionsnedsättning att ta sig ut på arbetsmarknaden.

När arbetslösheten diskuteras pratar man om att cirka åtta procent av befolkningen i arbetsför ålder står utan jobb. Bland personer med funktionsnedsättning är det över 50 procent.

Och trots uppmaningar från flera håll om att regeringen måste göra verklighet av förslagen i FunkA-utredningen kommer inga nya arbetsmarknads-politiska insatser som exempelvis förenklat system med subventionerade anställningar, nya regler för arbetshjälpmedel och arbetsgivarens ansvar för försäkringar. Någonting måste göras.

Arbetsförmedlingen har sedan 2002 ett samlat ansvar för funktionshindersfrågor inom arbetsmarknadspolitiken. Regeringen beslutade den 16 juni 2011 om ”En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken i Sverige under 2011–2016”. Där är Arbetsförmedlingens mål bland annat att sysselsättningsgraden för personer med funktionsnedsättning som medför så kallad nedsatt arbetsförmåga ska öka.

Men antalet inskrivna sökande med funktionsnedsättning, som andel av samtliga inskrivna arbetssökande, ökade från 26 procent 2012 till 27 procent 2013. Ökningen motsvarar 12 775 personer.

DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder har arbetsmarknadsfrågan som ett prioriterat område. Vi accepterar inte att endast 40 procent av personer med nedsatt rörelseförmåga har ett arbete. Vi ser rätten till arbete som en grundläggande utgångspunkt för ett jämlikt samhälle. Vi vill att regeringen i regleringsbreven ställer krav att befolkningssammansättningen speglas bland anställda på statliga myndigheter. Staten anställer i dag färre personer med nedsatt rörelseförmåga än privata företag, trots att staten ska vara ett föredöme kring inkludering och mångfald.

Vi kräver att aktiva åtgärder i diskrimineringslagen också omfattar diskrimineringsgrunden ”funktionsnedsättning”. Då måste arbetsgivare faktiskt arbeta med frågan i stället för att bara moraliskt känna till den. I DHR anser vi även att garantinivån för sjukersättning ska höjas. Eftersom Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna blundar för våra frågor rekommenderar vi dig som vill veta mer att besöka DHRs stora arbetsmarknadspolitiska seminarium den 28 augusti på Kistamässan i Stockholm.

DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder

Lars-Göran Wadén, förbundsstyrelseledamot

Kristian Cornell, ombudsman

Läs mer om