Håll ihop Akademiska

Ersätt de ofrivilliga deltiderna med riktiga heltidstjänster, gör det möjligt att häva avtal med privata vårdgivare som inte sköter sig och stoppa uppstyckningen av Akademiska, skriver Börje Wennberg och Vivianne Macdisi.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2011-11-20 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndag debatterar landstingsfullmäktige plan och budget för 2012. Socialdemokraterna kommer att kräva att landstinget börjar föra en ansvarsfull ekonomisk politik vilket endast kan ske om vi lägger större fokus på den förebyggande vården genom tidiga insatser och rehabilitering. Vi vill genom detta skapa en bättre framtid för länets medborgare och samtidigt få ekonomiskt utrymme att utveckla vården. Vi kommer också att kräva att de borgerliga partierna ger upp sina ideologiskt betingade privatiseringar, som den fria etableringsrätten för privata vårdföretag, då denna riskerar att bli mycket kostnadsdrivande och på sikt allvarligt undergräva vårt landstings ekonomiska stabilitet.

Socialdemokraterna vill utveckla ett starkt och sammanhållet Akademiska sjukhuset. För oss är det självklart att länets sjukhus ägs och styrs av landstinget. Att bryta ut delar av vården, som den borgerliga ledningen nu gör, slår sönder vårdkedjor för patienter, försämrar samverkan mellan olika delar i vården och slår undan fötterna för den så viktiga forskningen. Uppstyckningen av sjukvården kan till och med vara början till slutet för våra två sjukhus, Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping eftersom alla pengar kommer att tas från sjukhusen för att finansiera privata vårdföretag.

För att klara av investeringar i framtidens vård krävs i stället att vi håller ihop vårdkedjor och patientflöden. Vår väg bygger på samverkan mellan kommun och region och mellan sjukhus och vårdcentral. Om samarbete ständigt ersätts av konkurrens och vinstintressen får vi ett allt hårdare och kallare samhälle.

En patientfokuserad hälso- och sjukvård innebär att vården ges med respekt och lyhördhet för individens specifika behov, förväntningar och värderingar, och att dessa vägs in i de kliniska besluten. Vi vill därför undersöka möjligheterna att införa vårdlotsar eller patientkontrakt inom vården, exempelvis cancervården. Patienterna ska få hjälp med en noggrann och begriplig information om hälsotillståndet, och vilka behandlingar som kommer att göras.

Landstinget måste prioritera den förebyggande vården och rehabiliteringen bättre. En väl fungerande rehabilitering innebär kortare konvalescenstid för individen och en snabbare återgång till ett friskare liv. För den som är i arbetsför ålder minskar också samhällets kostnader för sjukskrivningsperioden.

Att intensiv uthållig rehabilitering är oerhört framgångsrik är obestridligt. Vi behöver en samordnad, teambaserad, resursstark rehabiliteringsverksamhet. Genom en effektiv rehabilitering kan många bra levnadsår räddas till jämförelsevis låg kostnad för personer som drabbats av trauma, exempelvis stroke.

Barns hälsa har det senaste decenniet utvecklats i stort som de vuxnas hälsa, där dödligheten minskar medan allergiska besvär och psykisk ohälsa ökar. Redan i barndomen märks hälsoskillnader mellan flickor och pojkar samt mellan olika sociala grupper.

Att investera i barns hälsa är viktigt både på kort och på lång sikt. Ett steg på vägen är att avskaffa de orättvisa patientavgifterna för barn och ungdomar. Särskilda och riktade insatser behöver göras mot socioekonomiskt svaga grupper.

Vi strävar efter en mer jämlik och jämställd vård. I Uppsala län skiljer sig vårdbehoven och hälsoläget åt mellan olika geografiska områden. För att vården ska bli mer jämlik i länet krävs att vi fördelar våra ekonomiska resurser rättvist. Det är i områden där hälsan är sämst som insatser behövs mest. Den borgerliga synen att marknad och efterfrågan löser allt fungerar inte, utan det krävs en tydlig styrning av resurserna. Inte bara för att det är rättvist, inte bara för att det är ett krav enligt hälso- och sjukvårdslagen, utan för att det innebär en investering i bättre hälsa och välmående för alla.

I dag finns det en mångfald av producenter inom hälso- och sjukvården. Offentliga vårdgivare blandas med privata. Detta ställer stora krav på landstinget som både uppdragsgivare och producent. Det är viktigt att inte patienterna kommer i kläm. Landstinget behöver utveckla sin förmåga att leda och inspirera vårdens utförare till önskade resultat oavsett driftform och ägande. Ett av de viktigaste verktyg och redskap vi har är att kontinuerligt och målmedvetet följa upp och kontrollera de uppdrag som getts, den verksamhet som bedrivs, de avtal som tecknats och den kvalitet som ges. Det görs i allt för liten utsträckning i dag.

Vi vill att de som utför uppdrag åt landstinget ska uppfatta oss som en seriös motpart med bra utformade upphandlingsdokument och tydliga avtal. Landstinget behöver utveckla sin upphandling så att tydliga regler införs för sanktioner och hävning av avtal.

Trycket är hårt inom många av landstingets verksamheter. Överbeläggningar på vårdavdelningar, förändringar av verksamheten som ibland inte är förankrade bland personalen och arbetstidsmodeller som, enligt många, förändras till det sämre. Det är till och med många som väljer att gå ner i arbetstid på grund av en ohållbar arbetssituation. Landstingets anseende som arbetsgivare riskerar att kraftigt försämras om inte åtgärder vidtas. Vi står inför stora pensionsavgångar och medföljande rekryteringsbehov.

För oss är det avgörande att landstinget i Uppsala län är och betraktas som en attraktiv arbetsgivare. Delaktigheten och inflytandet måste öka och ett systematiserat sätt att arbeta med utveckling av det egna arbetet måste etableras. För att skapa en hälsosammare arbetsmiljö krävs en robust grundbemanning. Vi socialdemokrater vill därför minska antalet osäkra anställningar, ersätta de ofrivilliga deltiderna med heltidstjänster och göra heltid till utgångspunkt vid alla nyanställningar.

Börje Wennberg
landstingsråd (S)

Vivianne Macdisi
landstingsråd (S)

UNT 20/11 2011

Läs mer om