Ett samhälle fritt från korruption och mygel är en av grundstenarna för en fungerande demokrati. Det gäller alldeles särskilt i offentlig förvaltning. Skattefinansierad verksamhet ska präglas av öppenhet och rättvisa. För att det ska kunna fungera krävs tydliga regler, att det är lätt att följa upp beslut samt hederlighet hos alla anställda och förtroendevalda.
Hederlighet och civilkurage är emellertid inte bara något man kan formulera i högstämda tal. Alla riskerar att hamna i situationer där frestelser, lojalitetskonflikter eller kanske till och med rena hot kan göra att det där med moral kanske inte är lika självklart som det borde vara. Det får man nog tyvärr räkna med, och det gör lagen i viss mån redan. Det så kallade meddelarskyddet skyddar exempelvis den som anmäler missförhållanden till media.
Men Miljöpartiet menar att det borde vara en självklarhet i all offentligt finansierad verksamhet att man som anställd ska uppmuntras att slå larm vid felaktigt hanterande av allmänna medel. Ingen ska kunna tysta en lärare som vill larma om att skolan är dåligt skött bara för att det skulle kunna ge skolan dåligt rykte, ingen ska kunna anklaga den som protesterar mot att en svåger fick en fördel i en upphandling för samarbetssvårigheter, ingen timanställd ska behöva vara rädd att plötsligt inte bli inringd.
Vi menar att det måste till ett systemskifte. Så kallade whistleblowers ska ses som en nödvändig del av demokratin. De måste vara obekväma. I en fungerande demokrati måste människor inne i verksamheten säga ifrån när något är fel. Och där räcker det inte att i allmänna ordalag hänvisa till att folk ska visa civilkurage: vi måste underlätta den gnista av civilkurage som vi alla bär inom oss. Det ska vara lätt att säga ifrån.
Det ska vara lätt att värna det gemensamma bästa. Därför vill vi att det som en tydlig signal ska framgå i kommunens arbetsgivarpolicy att alla anställda i verksamheter som finansieras av kommunen ska uppmuntras att anmäla missförhållanden.
Därför vill vi att Uppsala kommun ska införa en likadan mottagarfunktion för whistleblowers som finns i Göteborg.
För att skydda anonymiteten hos anmälare föreslog Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Göteborg att en tredje part (en advokatbyrå) skulle ta emot anmälningar från whistleblowers. Man insåg att det kan behövas en funktion som underlättar för folk att larma. M, KD och FP röstade emellertid emot med argumentet att det skulle få det att verka som att systemet som det ser ut i dag inte fungerar.
Samma argument har framfört i Uppsala kommun. Man är alltså rädd för att det skulle påverka ens anseende. Det är precis ett sådant tankesätt som man måste motverka. Kommunen ska inte upprätthålla sitt anseende, den ska upprätthålla medborgarnas bästa.
I Göteborg togs initiativet av MP och S, men det behöver inte alls vara en fråga om partilinje. Förra året lade en moderat fram ett förslag i riksdagen om att stärka skyddet för whistleblowers. Och Sveriges Kommuner och Landsting behandlade nyligen ett förslag från företrädare för FP och M om att stärka skyddet för whistleblowers även inom privat offentligt finansierad verksamhet.
När Uppsala kommunfullmäktige vid förra sammanträdet behandlade en motion från Miljöpartiet om förbättrad internkontroll, var ett av förslagen att kommunen behöver ha en mottagarfunktion där anställda anonymt kan anmäla missförhållanden. I dag är det kommunrevisionen som ska ta emot anmälningar. Vi tycker att det behövs en tredje part, inte minst för att kommunallagen inte tillåter kommunrevisionen att hantera ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda. Det är ju inte ovanligt att whistleblowers drabbas av utfrysning eller andra repressalier.
Vi är inte mer än människor. De flesta gör rätt men alla kan frestas att göra fel. Då måste det vara lätt att säga ifrån, och då måste det vara tydligt uttalat att den som påtalar det felaktiga gör det allmänna en tjänst. Vi är, trots allt, allmänhetens tjänare.
Alf Karlsson
ledamot (MP) Uppsala kommunfullmäktige
Miriam Hollmer
ledamot (MP) barn- och ungdomsnämnden
UNT 19/11 2011