Förenkla för kollektivresenärerna

Att samla stads- och länstrafik på ett och samma kort är en efterlängtad förbättring. Men det är också viktigt att utveckla utbudet av biljetter. Miljöpartiet har därför tagit initiativ till en utredning om ett förändrat pris- och biljettstruktur i länet, som kollektivtrafikförvaltningen nu arbetar med, skriver Niclas Malmberg, Jenny Lundström och Johan Edstav.

Niclas Malmberg (MP) är en av artikelförfattarna.

Niclas Malmberg (MP) är en av artikelförfattarna.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-06-21 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I höst får vi äntligen ett nytt och gemensamt biljettsystem för all kollektivtrafik i Uppsala län. Upphandlingen gjordes redan under den rödgröna majoriteten 2002-2006, men komplexiteten i teknikutvecklingen och det faktum att ett flertal län gjort en gemensam upphandling av samma system har gjort att det tagit lång tid att verkligen få det på plats.

Fördelen med att flera län nu inför samma system är att vi inte bara får ett och samma kort för både stadstrafik och länstrafik, utan också ett kort som tekniskt kommer att kunna användas inte bara i Uppsala län, men också Gävleborgs län, Västmanland, Dalarna, Värmland och Örebro län. Dock ej i Stockholm, som inte var med i den gemensamma upphandlingen.

Att samla stads- och länstrafik på ett och samma kort är en efterlängtad förbättring i sig. Men det är också viktigt att utveckla utbudet av biljetter. Miljöpartiet har därför tagit initiativ till en utredning om ett förändrat pris- och biljettstruktur i länet, som kollektivtrafikförvaltningen för närvarande arbetar med.

Det är inte i alla delar en enkel ekvation, då olika principiella ingångar skapar flera motstridiga intressen, som vi måste hitta rimliga avvägningar emellan. Å ena sidan vill vi exempelvis ha incitament som gör att många har månads- eller årskort, och därför göra dessa förmånliga. Å andra sidan kan det vara svårt att locka nya resenärer om enkelpriset är allt för högt. En annan sådan intressekonflikt är att vi å ena sidan ser vinster med ett för resenärerna enkelt system med inte allt för många biljettyper, samtidigt som vi behöver stimulera resande på de tider och på de sträckor där bussar och tåg är halvtomma.

Utifrån sådana avvägningar pekar Miljöpartiet redan nu på ett antal förslag som pågående utredning bör utmynna i. Det kanske mest självklara är att införa lågtrafiktaxa på tider och linjer där vi har stor överkapacitet. Den som har möjlighet att resa under tider då det finns gott om sittplatser ska kunna resa till ett lägre pris.

En annan viktig del i Miljöpartiets förslag är att införa en prisvärd grupprabatt. Att åka med kollektivtrafiken ska alltid löna sig i förhållande till vad det kostar att åka bil. Vi vill därför införa samma typ av gruppreserabatt som finns i exempelvis Skåne, där två vuxna och upp till tre barn kan resa för ett lägre pris än motsvarande två vuxenbiljetter. Hur gruppen sätts samman ska naturligtvis inte spela någon roll, utan kunna vara en familj likaväl som en annan konstellation. Det i dag förmånliga seniorkortet vill vi utveckla till att även erbjudas förtidspensionärer.

Dessa förslag räknar vi med att kunna få politisk majoritet för, då de inte innebär några större intäktsminskningar. Men Miljöpartiet vill gå längre än så – det är dags att göra periodkorten giltiga i hela länet. Om du köper ett månads- eller årskort ska du inte behöva lösa tilläggsbiljetter om du ibland reser längre sträckor än vad du gör dagligdags.

Fördelarna är uppenbara. Den som exempelvis kollektivtrafikpendlar till arbetet inom nuvarande zon två lockas inte i samma utsträckning till att ta bilen när färden vid mer enstaka tillfällen i stället går till Uppsala.

Men kollektivtrafiken gör inte stopp vid länsgränsen. Att administrativa gränser utgör hinder för resenärer som har behov av ett länsöverskridande resande är ett fortsatt problem. Vad som förvirrar situationen är att reglerna idag är olika beroende på vilken länsgräns som korsas. Det nya kort som nu införs i flera län gör det tekniskt möjligt att helt samordna dessa läns system, och Miljöpartiets grundkrav är att vi ska ha ett enhetligt system oavsett vilken länsgräns som korsas.

Vår målsättning är att andelen kollektivtrafikresenärer ska fördubblas i förhållande till privatbilismen. För att uppnå det målet är det nödvändigt att på olika sätt göra det enklare för resenärer att välja kollektivtrafiken.

En attraktiv och lättbegriplig pris- och biljettstruktur är en av de viktigaste hörnstenarna här. Vår förhoppning är därför att kollektivtrafiknämnden nu kan enas kring ett klokt beslut när bordet, så att säga, äntligen står dukat med ett funktionellt biljettsystem!

Niclas Malmberg
ledamot i kollektivtrafiknämnden (MP)
Jenny Lundström
ersättare i kollektivtrafiknämnden (MP)
Johan Edstav
landstingsråd (MP)
UNT 21/6 2013

Läs mer om