För jämlikhet och utveckling

Socialdemokraternas uppdrag kan inte formuleras med uttryck lånade från den borgerliga alliansen, utan måste vara att fortsätta arbeta för den tidlösa idén om ett jämlikt samhälle, skriver Marlene Burwick och Erik Pelling.

Socialdemokraterna måste förena utveckling och ett jämlikt samhälle, skriver S-kommunalråden Marlene Burwick och Erik Pelling.

Socialdemokraterna måste förena utveckling och ett jämlikt samhälle, skriver S-kommunalråden Marlene Burwick och Erik Pelling.

Foto: Johan Wahlgren

Uppsala2011-03-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag samlas Socialdemokraterna för extrakongress i Stockholm. Kongressens mest uppmärksammade inslag blir av förklarliga skäl valet av ny partiledning. Det är ingen hemlighet att de senaste månaderna har varit plågsamma för den socialdemokratiska rörelsen. Efter två valförluster och en utdragen partiledarprocess är det därför dags att samla sig. Med Håkan Juholt som partiordförande och Carin Jämtin som partisekreterare blir Socialdemokraterna återigen ett parti att räkna med i valet 2014. Behovet av en socialdemokrati som tar sig an dagens orättvisor och samhällsproblem, snarare än främst reagerar på en borgerlig agenda, är nämligen stort.

Knappt hade Håkan Juholt presenterats som valberedningens förslag till partiledare för Socialdemokraterna innan företrädare för den moderatledda alliansen och borgerliga ledarskribenter tävlade i att uttrycka hur ”vänster” han var. Juholt hade nämligen dristat sig till att säga att hans främsta mål inte var att fortsätta sänka skatten.

Vi är medvetna om att det finns borgerliga tyckare som anser att det enda rätta för Juholt är att leda partiet åt höger. Samtidigt finns det sannolikt skäl att ifrågasätta om en majoritet av dessa tyckare verkligen brinner för ett starkt och statsbärande socialdemokratiskt parti.

Vår uppfattning är att Socialdemokraterna varken ska ta sin utgångspunkt i enskilda skattesatser eller en förenklad debatt om höger eller vänster. Frågorna som vi, och Juholt, bör ställa oss är snarare: Vad vi vill uppnå med vår politik? Vilket samhälle vill vi skapa? Och vilka verktyg har vi till vårt förfogande?

Om vi lyfter på blicken från Stockholms innerstad, där Socialdemokraternas extrakongress arrangeras, kan vi se att det finns ett stort behov av en socialdemokratisk nystart, och reformer för att ta itu med rådande samhällsproblem.

Vi ser det bland annat i Uppsala där barnfattigdomen ökar, en större andel elever lämnar gymnasiet med ofullständiga betyg, privatiseringsivern går ut över barnen i förskolan och tågkaoset drabbar tiotusentals pendlare.

Under de senaste åren har det från Rosenbad förts en politik som har låtit oss behålla lite mer i plånboken. Men våra barn har inte fått en tryggare uppväxt. Elevernas resultat i skolan har inte förbättrats. Och till och från jobbet kommer vi inte om det snöar.

Därför tror vi inte att socialdemokratins framtida projekt formuleras med samma ord som den moderatledda alliansen har valt. Istället ser vi det som Socialdemokraternas uppgift att fortsätta arbeta för den tidlösa idén om ett jämlikt samhälle.

Ett samhälle där vi gemensamt arbetar för att utrota barnfattigdomen. Där jämställdheten mellan män och kvinnor ökar. Där den lärarledda undervisningen ökar och skolklasserna blir mindre. Där fler föräldrar har möjlighet att ge sina barn en stimulerande fritid. Och där vi kan komma hem från jobbet även när det snöar.

Full sysselsättning och en hållbar ekonomisk tillväxt i ett jämlikt samhälle är socialdemokratins recept för att öka människors frihet.

Jämlikhet och utveckling – både och, aldrig antingen eller. Det är och måste förbli Socialdemokratins stora uppdrag.

Marlene Burwick

Kommunalråd (S) och kongressombud

Erik Pelling

Kommunalråd (S) och kongressombud

UNT 25/3 2011

Läs mer om