En långsam förändring pågår i Folkpartiets väljarkår, där våra väljare lite oftare är män, bor oftare på landet och är äldre. En nyckelgrupp bland FP-väljarna är numera borgerliga män som tvekar inför Moderaternas förnyelse samtidigt som delar av Folkpartiets kärnväljare tycks attraheras alltmer av Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. Valet 2010 såg länge ut att bli det mest könsuppdelade sedan 1990-talet. Alliansen hade redan i våras majoritet hos manliga väljare medan de rödgröna hade kvinnornas röst. Manliga väljare är lika viktiga som kvinnliga, men inte viktigare som man nu kan tro.
Under det sista halvåret fram till valet lockades dock många traditionellt socialdemokratiska kvinnliga väljare över till Moderaterna som därmed gjorde ett historiskt framgångsval. Vi måste självkritiskt ställa oss frågan varför inte fler av dem röstade på Folkpartiet. Vi gjorde på många sätt en bra valrörelse. Väljarna uppfattade vårt budskap tydligt, genomslaget var bra, partiledaren är känd och mycket skicklig i media. Vår syn på utbildning som den viktigaste framtidsfrågan har dessutom segrat. Ändå lockade FP bara 7,1 procent av väljarna. Den rimliga slutsatsen är att ett socialliberalt parti borde ha större kapacitet än så i Sverige.
Folkpartiet har en uppskattad skolpolitik som lockar kvinnor. Men på nästan alla andra områden som avgör valet för stora grupper - ekonomi, sysselsättning och sjukvård, är förtroendet för partiet inte tillräckligt starkt. På miljöområdet, högt prioriterat av kvinnliga väljare, är förtroendet till och med mycket lågt. På alla dessa områden krävs en förnyad politik och en starkare egen profil de kommande åren.
Folkpartiet måste återknyta kontakten med de kvinnor som i årets val röstade på Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna. Hårt arbetande kvinnor som behöver bättre barnomsorg som inte stänger klockan fyra. Kvinnor som drabbas av en hög statlig skatt när de lyckats i karriären efter lång utbildning. Kvinnor som när de startar eget hindras av diskriminering i föräldraförsäkringen. Kvinnor som förväntar sig jämställdhet och tycker att liberal feminism är mer än införandet av hushållsnära tjänster. Dessa kvinnor ska se FP som sina självklara företrädare.
Mycket pekar på att skillnaderna mellan könen minskar, både hos väljare och valda. Många menar också att partiernas kvinnoförbund spelat ut sin roll. Men efter ett val som avgjordes av kvinnliga väljares blockbyte, finns det all anledning för Folkpartiet att fundera över vart kvinnorna tagit vägen - både bland väljare och valda. Liberalismen har en stolt feministisk historia som vi liberaler ska vårda, inspireras av och utveckla.
Bonnie Bernström,
föreslagen ny förbundsordförande Liberala Kvinnor
riksdagsledamot (FP) 1976-82 och FPU-ordförande 1975-77
Birgitta Ohlsson,
EU-minister och förbundsordförande Liberala Kvinnor 2007-2010
riksdagsledamot (FP) 2002-2010 och LUF-ordförande1999-2002