En viktig nyhet i vår nya skollag är att entreprenörskap skall genomsyra våra utbildningar ända från förskolan upp till och med gymnasieskolan.
Exakta formen för hur man integrerar entreprenörskap som en del i undervisningen lämnas för beslut på lokal nivå. Vi ser det som angeläget att varje kommun tar uppgiften på allvar.
Många kommuner i Sverige har redan kommit långt vilket ger oss många goda exempel att följa. I Uppsala län har flera initiativ redan tagits och vi ser att intresset att öka elevernas kunskap och medvetenheten kring frågor som har med företagande att göra ökar.
Uppsala län behöver fler små och medelstora företag för att klara efterfrågan på varor och tjänster och sysselsättningen framöver. Det behövs företag som löser dagens och framtidens behov på nya sätt. Det behövs fler engagerade, riskvilliga och kreativa personer som är beredda att jobba hårt och mycket för att eventuellt lyckas driva fram ett eget företag och skapa nya arbetstillfällen.
För att öka intresset för entreprenörskap i Uppsala län anser vi att det behövs ett starkt samarbete mellan våra företrädare för kommunerna och näringslivet. Vi behöver bli fler som engagerar oss och som driver frågan om vikten att vi snabbt integrerar entreprenörskap som en del i den löpande undervisningen på alla nivåer i Uppsala län.
Vi är representanter från kommuner och näringsliv som valt att engagera oss i entreprenörskaps-/utbildningsfrågan via organisationen Ung Företagsamhet (UF). Verksamheten handlar om att erbjuda skolor verktyg och hjälp att implementera entreprenörskapet i våra skolor. UF är mest känd för möjligheten som vi erbjuder att prova på att starta företag under gymnasietiden. Gymnasieelever får lära sig att tänka som entreprenörer. Under ett år får de starta och driva egna företag. Det skapas affärsidéer, marknadsplaner och budgetar. Ekonomi och försäljning blir vardagliga ingredienser.
Lärdomarna som man får under UF-året är viktiga för ungdomarna. Enligt dem själva är det allra viktigaste att få kunskap om själva företagandet. Ökad förmåga att fatta beslut, förbättrad samarbetsförmåga, ökad problemlösningsförmåga och ökat självförtroende har också ansetts vara positiva delar som ungdomarna har nytta av hela livet.
Ung företagsamhet utbildar cirka 20 000 elever i Sverige varje år. För att klara detta har man 6 600 rådgivare till sin hjälp. Verksamheten finansieras främst via bidrag från näringslivet, våra kommuner och regionförbund.
Detta betyder mer än man först kan ana för tillväxten. Av alla ungdomar som får möjligheten att prova på att starta UF-företag under sin gymnasietid väljer nästan var fjärde att senare i livet bli företagare.
Det skall jämföras med personer som inte fått denna möjlighet där det endast är 13 procent som någon gång i livet provar på att driva eget. Antalet konkurser är också lägre bland tidigare UF-elever än bland personer som inte fått denna möjlighet. I genomsnitt anställer dessa nya företag fyra personer. UF-företagarna har alltså skapat 180 000 nya jobb.
Ung företagsamhet har inte bara verksamhet för gymnasieelever. Vi har utbildningsmaterial anpassat för alla årskurser. Syftet är att elever skall förstå vilken betydelse människor och arbetsliv har och hur man kan förverkliga idéer.
Ung företagsamhet är en ideell organisation med 30 års erfarenhet. Vårt syfte är att erbjuda en kvalitativ utbildning i entreprenörskap integrerad i den ordinarie undervisningen. Vi vill ta Uppsala län in i framtiden och uppmuntrar därför politiker, tjänstemän och näringslivet att fortsätta diskutera. Hur ska vi på bästa sätt utveckla entreprenörskap i skolan? Hur ska vi bli bäst i Sverige?
Sofie Skaränger
ordförande Ung Företagsamhet Uppsala län
Cecilia Forss
kommunalråd (M) Uppsala Kommun
Bengt-Olov Eriksson
kommunalråd (S) Tierps Kommun
Mia Liljestrand
Svenskt Näringsliv
Per Andersson
Håbo kommun
UNT 18/12 2010