En ålderdomlig landshövding

Att landshövdingen, länets främsta offentliga representant, lever kvar i en dålig, ålderdomlig lösning för att understödja regionen är bekymmersamt. Förhoppningsvis pågår en läroprocess, skriver Emma Wallrup och Niclas Malmberg.

Emma Wallrup (V) är en av artikelförfattarna.

Emma Wallrup (V) är en av artikelförfattarna.

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2011-02-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala läns landshövding Peter Egardt uttalar stöd för civilflyg på Ärna. Antagligen för att han associerar en stadsnära flygplats till ekonomisk tillväxt.

Tidigare kunde en flygplats i en stad, tillsammans med externa köpcentrum och motorvägutbyggnader, ses som motorer för ekonomisk tillväxt. Men det är precis dessa företeelser i ett samhällsbygge som orsakar stora koldioxidutsläpp.

I och med den klimatproblematik som vi har, och den stora samhällsomvandling som måste till, är detta mycket gammaldags redskap. De är inte dessa saker som bygger en modern ekoeffektiv och hållbar ekonomi. Vi har kommit till ett stadium där naturens gränser är mycket tydliga. Detta märks genom att många ekosystem runt om oss har visat tecken på att tippa över, till exempel Östersjön och klimatsystemet. För att undvika en ekosystemkollaps måste vi bli moderna i vår planering och bygga upp en ekologisk ekonomi. Driven av investeringar som är sunda för ekosystemet och inom de ramar som naturen sätter upp för oss.

Vi kan aldrig komma ifrån att vi måste ­hålla oss inom naturens ramverk, och ­måste därför anpassa vår ekonomi till spelreglerna.

Därför är det nödvändigt att bygga upp drivkrafter som är gynnsamma för en hållbar ekonomi. Det gäller infrastuktur, energi­system, produktion av livsmedel och transporter. I Nagoya, då världens ledare träffades för att tala om hur vi kan bevara bio­logisk mångfald, enades man bland annat om att arbeta för att ta bort miljöskadliga subventioner. Det är dags att anamma detta och inte fortsätta att understödja miljöfarlig infrastruktur, och i stället understödja sådan infrastruktur som har en potential i en framtid, då hänsyn till miljön kommer att tvingas fram mer eller mindre ofrivilligt.

Att satsa på en flygplats inom stadens gränser är i dag ett gammaldags, föråldrat sätt att se på tillväxt och ekonomisk bärkraft.

Det är stor sannolikhet att flygplatsen inte kommer att bära sig då oljepriserna kommer att stiga, bland annat på grund av ”peak oil” och då utbyggnad av snabbtågssystem växer fram i Europa. Även om Sveriges regering är långt efter vad gäller såväl underhåll som nya tågsatsningar, kommer framtida regeringar troligtvis att göra stora tågsatsningar, så att frakt av varor såväl som persontransporter ska kunna ske på ett ekologiskt hållbart sätt.

Det gäller att hitta olika sätt som får den ekologiska ekonomin att växa fram. Ett viktigt styrmedel är att mäta andra värden när man mäter den ekonomiska standarden i samhället. Ett nytt sätt att mäta BNP har utretts av en kommission inom EU som tillsattes av Sarkozy, vilket resulterade i Steglitzrapporten. Denna rapport diskuterar hur man kan mäta båda sociala värden och ekologiska värden. Vi kommer troligen att få se mer av detta, då allt fler efterfrågar sådana mätmetoder.

När man börjar mäta ekonomi på detta sätt kommer det vara svårt att motivera en flygplatsutbyggnad för lågprisflyg i Uppsala. Den kommer snarare att ses som en belastning, på grund av de stora koldioxidutsläpp som en flygresa orsakar i sin tur leder till omfattande kostnader för samhället. För att hitta nya ekonomiska lösningar bör vi i stället bygga profilbyggnader i ekoteknik och satsa på ekoinnovationer och gröna jobb, och på så sätt ställa om till en ekologisk ekonomi.

Dessutom bör vi satsa mer på kultur, sport och fritidsaktivteter för att ge möjlighet till en god livskvalitet som gynnar en hållbar livsstil som ryms inom naturens ramverk.

Att landshövdingen, som länets främsta offentliga representant, lever kvar i en dålig ålderdomlig lösning för att understödja ekonomin i regionen är naturligtvis bekymmersamt. Förhoppningsvis pågår en läro­process så att länsstyrelsen, såväl som övriga myndigheter och beslutsfattare, drar åt samma håll och verkar för en hållbar utveckling i länet.

Emma Wallrup (V)
Niclas Malmberg (MP)
UNT 18/2 2011

Läs mer om