De rödgrönas straffskatt på utbildning

Sammantaget ger vänsterpartiernas ekonomiska politik försvagade offentliga finanser, försämrade villkor för företagen, höjda räntor för hushållen och färre jobb i ekonomin. Det skriver riksdagsledamoten Per Bill (M).

Riksdagsman Per Bill (M)

Riksdagsman Per Bill (M)

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-05-04 17:16

I förrgår presenterade de tre oppositionspartierna sin ekonomisk-politiska motion. Enligt vänsterpartierna ska Sverige ta sig ur krisen genom höjda bidrag samt införandet av en ungdomsskatt och en akademikerskatt. På något underligt sätt förväntas fler bidragsutbetalningar och höjda skatter för hushållen skapa jobb i ekonomin.

För det första föreslår vänsterpartierna att alla som arbetar ska få höjda levnadskostnader. Det blir exempelvis dyrare för alla hushåll att värma upp sitt hem. Även skatten på miljövänlig energi föreslås höjd med 2 miljarder. Därtill höjs skatten på bensin och det blir dyrare för alla män att vara hemma med sina barn.

För det andra så blir det dyrare att anställa ungdomar. När vänsterpartierna säger att de vill skapa fler framtidsmöjligheter för våra ungdomar, så betyder det att de vill chockhöja arbetsgivaravgiften för denna grupp med hela 10 miljarder. Resultatet blir ett ökat bidragsberoende och ett förstärkt utanförskap bland Uppsalas unga invånare.

För det tredje blir det mindre lönsamt att utbilda sig. Vänsterpartierna föreslår nämligen att en särskild akademikerskatt införs.

Därmed kommer Uppsalas studenter att straffbeskattas när de kommer ut på arbetsmarknaden. Redan 2011 kommer alla välutbildade akademiker att få höjd inkomstskatt. När vänsterpartierna påstår att de vill skapa ett kunskapssamhälle, så handlar det i stället om att straffbeskatta människor som investerat i en utbildning.

Sammantaget ger vänsterpartiernas ekonomiska politik försvagade offentliga finanser, försämrade villkor för företagen, höjda räntor för hushållen och färre jobb i ekonomin.

I en tid då Sverige och Uppsala län behöver rustas inför framtiden vill vänsterpartier­na göra det mer lönsamt att inte jobba. En sådan politik riskerar att skapa flaskhalsar i ekonomin och låsa ute människor i ett hårt och kallt utanförskap. Effekten blir stigande arbetslöshet och ökade orättvisor.
Om vänsterpartierna tillåts att utföra sitt experiment, så hotas den sysselsättningstillväxt som vi nu ser i ekonomin och som är starkare 2010 än när socialdemokraterna röstades bort 2006. Då har Sverige och Uppsala län inte råd med ett vänsterexperiment!


Per Bill (M)
riksdagsledamot (M) Uppsala län
UNT 5/5 2010

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om