Regeringen har länge bedrivit en utrikespolitik som inte värnar tillräckligt mycket om mänskliga rättigheter. I stället för att värna om fred, demokrati och mänskliga rättigheter tycks ideologisk stiltje ha drabbat det statsbärande partiet – och i förlängningen regeringen. I tider där folket gör uppror mot diktatorer i Nordafrika och där en antidemokratisk idélära är på ingång i Europa blir Carl Bildt och Moderaternas avvaktande inställning direkt farlig.
Vi lever i ett av världens mest demokratiskt utvecklade länder. För en liberal begränsar sig dock inte frihetssträvandena till Sveriges gränser. En människa i Egypten har lika stor rätt till frihet som en människa i Eskilstuna. Vi ser det därför som vårt och Sveriges ansvar att aktivt ta ställning för frihetssträvanden och mot kränkning av mänskliga rättigheter.
”Det handlar inte om att stödja den ena eller andra” sa vår utrikesminister till Sveriges Radio 21 februari 2011. Oroligheterna i Libyen hade då precis börjat. Trots att Gaddafi var en känd brutal diktator valde inte Carl Bildt att från början öppet stödja Libyens folk i deras strävan efter frihet och demokrati. I stället valde han att inte ta ställning. En fruktansvärd hållning från ett land som säger sig stödja demokrati och frihet. Sverige borde varit mer aktivt och redan från början tydligt markerat sitt stöd till folket, mot Gaddafis våld och tyranni. Tyvärr är uttalandet bara ett exempel av många på Bildts att prioritera arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati.
Brott och övergrepp mot mänskligheten, individen och demokratiska grundvärderingar ska alltid fördömas. Både när det gäller diktatorer som riktar sina vapen mot befolkningen och när det gäller ett europeiskt land som nedmonterar demokratin. Oavsett om vi ser på förra årets arabiska vår eller dagens situation i Ungern är det tydligt att varken Carl Bildt eller Moderaterna tar striden för människan.
Utomlands är den svenska diplomatkåren kända för att sätta mänskliga rättigheter i främsta rummet. Detta är vi liberaler oerhört stolta över. Att inte det statsbärande partiet och vår utrikesminister agerar kraftfullt för att i varje fråga försvara mänskliga rättigheter är ytterst oroväckande.
När moderpartiet förvillar sig är det ungdomsförbundets ansvar att säga ifrån. Liberala ungdomsförbundet har länge varit en stark röst gentemot vårt moderparti Folkpartiet. När det gäller den moderata utrikespolitiken är det förvånande att se den ideologiska stiltje som karaktäriserar Moderata ungdomsförbundet. Som ett ungdomsförbund som förespråkar frihet och kallar sig för liberalt höjer det sällan rösten för mänskliga fri- och rättigheter i utlandet.
Vi liberaler har tydliga ideal för hur vi vill bedriva vår utrikespolitik. Vi vill ha en utrikespolitik som utgår ifrån värnandet av mänskliga rättigheter, som främjar demokrati och framförallt vill vi ha en utrikespolitik som arbetar mycket aktivt med dessa frågor.
Vi kan inte längre se på när vår utrikesminister slänger bort chanser att förändra världen till det bättre. När individens frihet är hotad, oavsett var i världen, är det vår skuld att hjälpa till. För att förverkliga ett Sverige som sätter demokrati och mänskliga rättigheter som största värden kräver vi att vår utrikesminister har dessa som utgångspunkt. Hur ställer sig Moderata ungdomsförbundet till en liberal utrikespolitik?
Tove Henriksson
ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
Kajsa Dovstad
vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
Filip Wästberg
styrelseledamot Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
Thea Andersson
styrelseledamot Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
Sara Krafft
styrelseledamot Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
Sofia Herrström
Liberala ungdomsförbundet Uppsala län
UNT 18/3 2012