Varje år drabbas runt 8 000 kvinnor och knappt 50 män i Sverige av bröstcancer. Det innebär att 22 kvinnor tar emot en bröstcancerdiagnos varje dag. Fyra kvinnor dör varje dag i sin sjukdom, trots att Sverige tillhör de bästa i världen på cancervård. Som tur är klarar sig de flesta: nära 90 000 kvinnor i Sverige har överlevt sin bröstcancer.
Uppsala län får toppbetyg i de öppna jämförelser av bröstcancervården som Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting genomfört. Vi ligger i toppskiktet i Sverige när det gäller överlevnad och har lägst förekomst av komplikationer. Uppsala har även den tredje kortaste väntetiden till operation, och Akademiska sjukhuset är det universitetssjukhus i landet där den allra lägsta andelen patienter behöver opereras om på grund av en risk för att deras tumör spridit sig. Det är strålande siffror, men vi nöjer oss inte. Det finns alltid mer att göra.
Bröstcancerföreningarna har länge drivit kravet att kvinnor själva ska kunna ringa och beställa tid för mammografi när de upptäcker en knöl i bröstet, utan att först behöva gå till vårdcentralen. Det är ett klokt förslag som vi tillmötesgått.
Alliansen har tillfört resurser för att varje år kunna ta emot tvåtusen samtal från oroliga kvinnor. Sjukhuset planerar i skrivande stund för de bröstsköterskor som kommer att hjälpa och ge råd till den som ringer. När dessa sjuksköterskor sätter sig vid telefonerna under senhösten eller vintern kommer oroliga patienter inte längre behöva ta den tidskrävande omvägen förbi sin husläkare för att få remiss till en undersökning. Den av oss som hittar en knöl i bröstet kan i stället ringa ett telefonsamtal till en erfaren bröstsjuksköterska på Akademiska sjukhuset och genast få både råd och mammografiremiss. Det kommer att spara både tid och oro.
Kortast möjliga tid av väntan och oro gör skillnad, men vi vill göra mer. De nya vårdlokaler alliansen investerar i för Akademiska sjukhuset ger enorma möjligheter till riktigt god sjukvård.
Alliansen vill bygga upp ett kliniskt cancercentrum i den nya sjukhusbyggnaden som samlar den mesta cancervården under samma tak. Som ett led i detta kommer vi att skilja mammografiscreeningen från mammografin för patienter med symtom genom att flytta den senare till Akademiska sjukhusområdet, nära onkologi och kirurgi.
På så vis kommer oroliga patienter att slippa pendla mellan Akademiska sjukhuset och Samariterhemmet.
Att vårt landsting ligger i framkant är något vi kan vara stolta över, men vi måste ständigt utveckla cancervården. Vägen till vård måste vara snabb och enkel och vägen genom vården präglas av omhändertagande och delaktighet.
Bland de bästa räcker inte. Vi vill bli ännu bättre.
Lina Nordquist (FP)
Anna-Karin Klomp (KD)
Nina Lagh (M)
Johan Örjes (C)