Förra året skickade regeringen, på Folkpartiets initiativ, ett sådant lagförslag på remiss. Vi anser att det behövs en tuffare diskrimineringslag för att sätta fart på tillgänglighetsarbetet. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) arbetar för att kunna leverera en lagändring så fort som möjligt och förslaget bereds och diskuteras nu inom regeringskansliet.
I Uppsala har Folkpartiet höga ambitioner i arbetet för ett samhälle där alla inkluderas och ingen stängs ute. Som första landsting i Sverige tog utskottet för demokrati, jämställdhet och integration fram en likabehandlingspolicy och sedan en likabehandlingsplan.
Vår likabehandlingsplan här i Uppsala bygger bland annat på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som antogs av Sverige 2008. Här finns viktiga principer om icke-diskriminering, fullständigt och faktiskt deltagande, inkludering i samhället, lika möjligheter, individuellt självbestämmande, frihet att göra egna val samt enskilda personers oberoende.
Att förverkliga konventionens intentioner som den kommer fram i vår likabehandlingsplan är av yttersta vikt och en uppgift som vi inom Folkpartiet liberalerna prioriterar.
I landstingsplan och budget, ägaruppdrag, vårdavtal och i upphandlingsunderlag finns mål att verksamheterna ska arbeta med frågor som bemötande och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Just nu arbetar landstinget med att tillgänglighetsanpassa lokaler. Det har skett en inventering av entréer och gemensamma lokalytor inom landstingets egna fastigheter och det finns nu åtgärdsplaner för att börja arbetet med att åtgärda brister. Ett annat aktuellt område handlar om att göra information mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.
Det här är viktiga steg mot ett öppet samhälle för alla. Alla inser nog att det självklart finns mycket mer att åtgärda. Därför kommer vi outtröttligt och målmedvetet fortsätta vårt arbete med att förbättra tillgängligheten i Uppsala län.
Ludvig Larsson
landstingsråd (FP)
Anna Manell
ordförande (FP) i utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
UNT 5/6 2011