Bluff (MP) om vindkraft

Kristdemokraterna har inget emot vindkraft, men vi är angelägna om att ekonomin ska redovisas korrekt, skriver Björn-Owe Björk.

Vindkraftpark i Jädraås, Gästrikland.

Vindkraftpark i Jädraås, Gästrikland.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Uppsala2013-08-16 14:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om det inte går med sakargument så kan man alltid testa att bluffa. Det är nu den senare taktiken som miljöpartisterna Per Bolund och Lise Nordin tar till i en replik (14/8) på min debattartikel om vindkraftens ekonomi (UNT 12/8). För att krydda sin argumentation tar de nu hjälp av tidigare kommunalrådet Niclas Malmberg, numera företrädare för vindkraftsbranschen.

De inleder med att felaktigt påstå att Kristdemokraterna är ”envetna motståndare till vindkraft”. Kristdemokraterna har varit med att ta fram den mest ambitiösa vindkraftsplanerna någonsin med en planeringsram på 30 terawattimmar vilket motsvarar en fyrdubbling av vindkraften jämfört med idag.

Nu är det inte det frågan gäller utan huruvida det är klokt att investera i vindkraft. Här talar fakta för sig.

Svensk Vindenergi som är vindkraftbranschens lobbyorgan säger att vindkraft kostar 60-70 öre per kilowattimme. När elpriserna de senaste tio åren i genomsnitt legat på omkring 35 öre kan vilken grundskolelev som helst räkna ut att det blir minus.

För nyinvesteringar är enligt Vattenfall kärnkraft billigast och vindkraft dyrast. Om privatpersoner av filantropiska skäl ändå vill investera i vindkraft så har inte jag något emot det men att Vattenfall inte gör det förstår jag mycket väl.

Miljöpartisterna hävdar vidare att jag inte gillar att elpriserna går ner när det blåser. Så är det inte. Jag bara konstaterar att det gör att vindkraftsägarna får ännu sämre betalt och inte ens får ut snittpriset. Att elpriset är lågt tycker jag som politiker självklart inte illa om.

Miljöpartisterna föreslår också att vattenkraften skall strypas så fort det börjar blåsa för att sedan dundra extra mycket när vinden mojnar. Att detta skulle förstöra vattenmiljön i älvarna och strida mot eu:s vattendirektiv verkar inte bekymra dem alls.

Kristdemokraternas energipolitik går ut på att säkra trygga och långsiktiga förutsättningar för en mängd olika energislag. Sverige har idag långt över hälften av elen från förnybara energislag, främst vattenkraft. Resten kommer från kärnkraft som också den ger billig, leveranssäker och miljösmart el. Men vi, till skillnad från miljöpartiet väljer inte ut ett energislag som vår favorit.

Att Malmberg som företrädare för vindkraftsbranschen gärna vill hålla allmänheten okunnig om vindkraftens bleka ekonomiska förutsättningar är lätt att förstå. Mer svårbegripligt varför miljöpartiets talespersoner för energi och ekonomi vill göra detsamma.

Jag har inget emot att det byggs vindkraft om det görs på ekonomiska och miljömässigt hållbara villkor. Här återstår dock en hel del att bevisa trots miljöpartiets dimridåer.

Björn-Owe Björk

Gruppledare (KD)

Knivsta

UNT 16/8 2013

Läs mer om