Även svenska medborgare missgynnas

Som generalsekreterare för Föreningen Svenskar i Världen kan jag konstatera att meritpoängsystemet inte bara missgynnar utländska studenter, men också svenska medborgare som vuxit upp i utlandet och vill återvända till Sverige för högre studier. Det skriver Karin Ehnbom-Palmquist i ett svar till Anna Ekström.

Uppsala2010-11-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. På UNT Debatt 17/10 förordar Sacos ordförande Anna Ekström en grundlig förändring i antagningssystemet till högskolan, som i dag innebär att sökande som inte har svenska gymnasiebetyg inte ges möjlighet att konkurrera med samma förutsättningar.

Som generalsekreterare för Föreningen Svenskar i Världen kan jag konstatera att meritpoängsystemet inte bara missgynnar utländska studenter, men också svenska medborgare som vuxit upp i utlandet och vill återvända till Sverige för högre studier.

Föreningen Svenskar i Världen har, i linje med Saco, tidigare efterfrågat en förändring av meritpoängssystemet. Det har konstaterats att den uppenbara lösningen, att integrera alla utländska gymnasieutbildningar i dagens system, rent praktiskt skulle vara omöjlig. Därför står vi bakom förslagen att antingen minska antalet meriterande ämnen för att möjliggöra en sådan universell integrering, eller skrota meritpoängen helt.

Det är olyckligt att en stor grupp människor med viljan och förkunskaperna för att studera vid svenska lärosäten nekas tillträde till dessa, därför att de har gymnasieexamen från fel skolor.

Låt oss hoppas att regeringen tar detta problem på allvar, och att man ser över systemet inom en snar framtid. Jag uppskattar att Anna Ekström och Saco delar denna åsikt!

Karin Ehnbom-Palmquist
generalsekreterare Föreningen Svenskar i Världen
UNT 1/11 2010