MUF har en del att lära om försvaret

Budgetmedlen ljuger inte om vilken regering som faktiskt satsar på försvaret, skriver Nils Dahlgren och Erik Wahlström.

Det är tydligt att regeringen och dess samarbetspartier prioriterar försvaret, skriver Nils Dahlgren och Erik Wahlström.

Det är tydligt att regeringen och dess samarbetspartier prioriterar försvaret, skriver Nils Dahlgren och Erik Wahlström.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-01-30 01:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartikel av Benjamin Dousa och John Manders 17/1

I sin debattartikel försöker Moderata ungdomsförbundet att framställa sig själva som vänner av försvaret. Detta trots att det i praktiken är Moderaterna som använder försvarsbudgeten som en kassako till att finansiera dyra jobbskatteavdrag. MUF kan hävda att de är försvarsvänner så mycket som de vill, men budgetmedlen ljuger inte om vilken regering som faktiskt satsar på försvaret. I årets rödgröna budget läggs exempelvis 20 miljarder mer på försvaret jämfört med Alliansregeringens budget för 2013. Det är möjligt tack vare ansvarsfulla prioriteringar och den nya bankskatten.

Men nu anser MUF trots allt att en osäker omvärld kräver att försvaret får mer pengar för att kunna rekrytera mer personal och ha bättre löner. Där tycker vi helt lika. Självklart ska försvaret få mer resurser, men det är inget som man åstadkommer genom att ständigt motarbeta och hoppa av blocköverskridande samarbeten. Samtidigt som Moderaterna hävdar att de tar ansvar för Sverige avstår de konsekvent från breda politiska diskussioner. Om MUF vill se förändring kan de alltid börja med det egna partiet.

I artikeln lyfts också ett jämförande exempel mellan lönerna hos soldater och väktare. Nästa gång MUF ska försöka göra politiska poänger hoppas vi dock att de använder korrekt fakta. Tack vare regeringens satsningar kunde exempelvis Försvarsmakten under förra året genomföra en höjning av soldaters ingångslön med i snitt 1000 kr, vilket gör att den landar på 20 000. Steg för steg möjliggör regeringens starka försvarspolitik löner som är jämförbara med yrken i den privata sektorn.

 Det är tydligt att regeringen och dess samarbetspartier prioriterar försvaret. I Januariavtalet betonas att Sveriges försvar ska stärkas, vilket är ett löfte som partierna också levererar på i och med de planerade satsningarna på 5 miljarder per år mellan 2022 och 2025. Detta är väsentligt i en tid där Ryssland flyttar fram sina positioner, cybersäkerheten störs och desinformation sprids allt snabbare. Genom ett samhälle och ett skattesystem där alla, inklusive bankerna, bidrar kan vi skapa ett robust Sverige som tar internationellt ansvar för fred och säkerhet. Den politiken får MUF gärna ställa upp på.