AI kommer närmare men regeringen blundar

Hanteringen av artificiell intelligens avgör huruvida Sverige kommer fortsätta vara ett land i framkant, skriver Samuel Jonsson.

Att barn förbereds för ett vuxenliv, som kommer att domineras av robotar och algoritmer, genom att lära sig att tälja smörknivar i slöjden duger inte, skriver Samuel Jonsson.

Att barn förbereds för ett vuxenliv, som kommer att domineras av robotar och algoritmer, genom att lära sig att tälja smörknivar i slöjden duger inte, skriver Samuel Jonsson.

Foto: Beatrice Lundborg / TT

Debatt2019-12-04 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skuggan av allt längre vårdköer och ökande kriminalitet så håller regeringen just nu på att ignorera en fråga som kommer att forma inte bara Sveriges utan hela världens framtid. 

Framväxten av artificiell intelligens och hur denna hanteras kommer att avgöra huruvida Sverige kommer fortsätta vara ett land i framkant för utveckling och innovation eller om vi kommer bli omkörda och kvarlämnade av resten av världen.

För den som är intresserad av hur Sverige ska hantera de enorma utmaningar och möjligheter som kommer med artificiell intelligens är det rimligt att börja vid de nationella riktlinjerna som tagits fram av regeringen. 

När vissa aktörer som exempelvis Stiftelsen för strategisk forskning framhåller att 53 procent av jobben på svensk arbetsmarknad kan försvinna inom 20 år så borde man kunna förväntas sig att regeringen redan nu skulle börja vidta stora åtgärder.

I stället återfinns inget annat än tolv sidor av tomma ord från regeringen i de nationella riktlinjerna. I dessa konstateras att Sverige behöver utveckla regler, normer och standarder för hur AI ska hanteras. Några förslag på vilka regler som behövs eller hur normerna ska utformas finns det dock inga förslag på. Regeringen konstaterar även att Sverige måste vara konkurrenskraftigt för att ta del av alla de möjligheter som kommer med AI. 

Det finns dock inte ett enda konkret förslag för hur företagandet ska förbättras i Sverige eller hur konkurrenskraften ska stärkas.

Det finns inte heller ett enda förslag på vilka reformer som behövs för att förbereda den svenska arbetsmarknaden för att inte riskera massiv arbetslöshet.

Med artificiell intelligens kommer visserligen jobb att försvinna, men samtidigt så kommer nya produkter att skapas och gamla göras betydligt billigare. Oavsett vad vi tycker om detta kommer artificiell intelligens att utvecklas i rasande fart över hela världen. 

De länder och företag som lyckas utnyttja den nya tekniken bäst kommer se enorma möjligheter gällande tillväxt och jobbskapande.

Därmed är frågan inte huruvida Sverige ska vara för eller emot artificiell intelligens utan det handlar snarare om huruvida tillväxten och jobben skapas i Sverige eller någon annanstans. Sverige behöver bli ett land som premierar utveckling samtidigt som riskerna minimeras. Mycket kommer att hänga på hur snabbt och hur bra Sveriges arbetsmarknad kan ställa om när gamla jobb försvinner och nya skapas. Att yrken kommer att försvinna när den teknologiska utvecklingen går framåt är ett faktum. Redan i dag kan vi se hur exempelvis snabbmatskedjor ersätter kassapersonal med skärmar. 

Fördelen för företag att ersätta en anställd med en robot är att det minskar kostnaderna.

Därför behöver Sverige minska kostnaden för företag att anställa så att det även inom de kommande åren är förmånligt att prioritera människor över robotar. Detta kommer inte att rädda yrken från automatisering, men kan i stället göra att yrkena finns kvar i tio år i stället för fem. De här extra åren kommer vara oerhört viktiga för att företag och människor tid att anpassa sig till en ny arbetsmarknad.

Artificiell intelligens måste också börja få ett större genomslag i skolan.

Att barn förbereds för ett vuxenliv som kommer att domineras av robotar och algoritmer genom att lära sig att tälja smörknivar i slöjden duger inte. Artificiell intelligens kommer ta en allt större roll i vår vardag de kommande åren och därför måste programmering utgöra en allt större del av elevers utbildning redan nu. 

Skolan måste förbereda eleverna för den värld och den arbetsmarknad som de kommer möta – inte fortsätta att klänga sig fast till nostalgiska ämnen som inte har någon relevans i dag.

Detta gäller inte bara grundskolan. Sverige kommer behöva göra massiva satsningar på yrkesprogram så att de människor som förlorar sina jobb snabbt kan utbildas sig inom ett annat område. Att inte se riskerna med artificiell intelligens är inte rättvist mot de barn som ska växa upp med det eller mot de vuxna som inom de närmaste åren kommer drabbas av det.

Om Sverige ska bli en vinnare och inte en förlorare när artificiell intelligens blir en allt större del av vår vardag, behövs konkreta reformer från regeringen, inte bara tomma ord som låter bra på pappret. 

Samuel Jonsson, MUF
Samuel Jonsson, MUF
Detta är AI

Articifiell intelligens innebär förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors intelligens och kognitiva förmågor. Datorer och robotar börjar sakta men säkert närma sig människan i sina förmågor att lösa problem och utföra uppgifter.