Alliansen svag i klimatfrågan

Majotiteten i landstinget har inte tagit krafttag i klimatfrågan. Nu är det upp till bevis, skriver Börje Wennberg (S), ­Vivianne Macdisi (S), Johan Edstav (M) och Sören Bergqvist (V).

Fr v Johan Edstav, Sören Bergqvist, Vivianne Macdisi och Börje Wennberg Landstingets Röd Gröna samarbete
Frv. Johan Edstav, Sören Bergqvist, Vivianne Macdisti och Börje Wennberg

Fr v Johan Edstav, Sören Bergqvist, Vivianne Macdisi och Börje Wennberg Landstingets Röd Gröna samarbete Frv. Johan Edstav, Sören Bergqvist, Vivianne Macdisti och Börje Wennberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-12-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Morgondagens landstingsfullmäktige innehåller inte så många politiska frågor. Det är framför allt ett fullmäktigemöte där många förtroendevalda ska väljas till nya spännande uppdrag. En nog så viktig fråga för en politiskt styrd organisation. Bland annat ska ledamöter väljas till den nybildade produktionsstyrelsen. Den ska ansvara för att landstingets egna verksamheter fullföljer sina uppdrag och håller sin ekonomi.

Den stora frågan som hamnar direkt i knä på den nya styrelsen är givetvis Akademiska sjukhusets skakiga ekonomi. Ett arv grundat på den oförmåga landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) visat när det gäller att styra landstinget. Han som brukar vilja skjuta skulden för problem på andra, nu kan han skylla allt på produktionsstyrelsen.

Vi i den rödgröna oppositionen har föreslagit ett annat sätt att skärpa styrningen av landstinget och där landstingsstyrelsen fortfarande bär ansvaret för den egna produktionen. Vi kommer dock, som vi alltid gör, att göra vårt bästa för att försvara och utveckla vården och servicen till länets innevånare, oavsett organisation.

En stor politisk fråga står trots allt på dagordningen, landstingets miljöprogram för mandatperioden. En fortsättning på det arbete som inleddes under vår tid vid makten och som gjort landstinget till spjutspets inom flera områden. Ett arbete som hittills skett i stort politiskt samförstånd men som också kräver vilja och handlingskraft för att nå målen.

Ansvaret för miljön och byggandet av ett ekologiskt hållbart samhälle måste bäras på alla samhällsnivåer och landstinget har en stor påverkan på både klimatet och miljön. Vi måste därför jobba hårt med att minska landstingets transporter och energianvändning.

Krafttag ska tas för att minska läkemedels och andra kemikaliers negativa påverkan på miljön. Vi ser tyvärr att den borgerliga majoriteten inte helt ut förstår det allvarliga i situationen och därför inte heller tar de nödvändiga stegen fullt ut.

Vi rödgröna föreslår att landstinget ska ha som mål att vara fossilbränslefritt till 2020. Vi vill skärpa kraven på minskade utsläpp från tjänsteresor och resor till och från arbetet. Ett annat sätt att minska utsläppen av växthusgaser är att öka resandet med kollektivtrafik. Ett mål finns på nationell nivå att fördubbla antalet kollektivtrafikresenärer fram till 2020. Det är ett mål som alla politiska partier i dag ställer sig bakom.

För att klara det tuffa målet krävs aktiv handling i dag och inte om några år. Det som skiljer majoriteten från de rödgröna partierna i denna fråga är hur målet ska uppnås.

De borgerliga partierna verkar tro att man når målet bäst genom att dra in tågtrafiken Uppsala–Heby, och samtidigt försvåra för pendlarna genom att göra det omöjligt att med samma biljett välja tåg eller buss.

Vi rödgröna tror i stället att det gäller att behålla de personer som i dag reser med tåg som ”kunder”. Vi vill inte att fler ska vänja sig vid att ta bilen i stället för att resa med kollektivtrafik. Vi vill också arbeta hårt med tillgänglighet, turtäthet, tillförlitlighet och bekvämlighet. För att få fler att välja tåg och buss framför bil krävs en fungerande kollektivtrafik som upplevs som prisvärd.

Miljöprogrammet sätter upp målet att andelen ekologiskt producerade livsmedel ska utgöra 35 procent av det totala inköpsvärdet år 2014. Detta ska jämföras med att vi för några år sedan låg bäst till i landet med 33 procent. Men i och med att patientmaten började tillagas i Västerås och personalmaten lagts ut på entreprenad, har kraven på ekologiskt producerade livsmedel minimerats.

För att leva upp till andan i miljöprogrammet måste den borgerliga ledningen nu ta till krafttag och visa att de tror på sitt eget program. Vi rödgröna föreslår ett mål om 50 procent ekologiska producerade livsmedel till 2014.

Nu är det upp till bevis för den borgerliga ledningen om de tar klimatfrågan på allvar. Vår vädjan är att programmet inte ska hanteras så som många andra frågor här i landstinget. Vid föregående fullmäktigemöte beslutade till exempel de borgerliga partierna att landstinget internt inte behöver följa undertecknade avtal.

Det beslutet, tillsammans med andra liknande beslut, gör att vi inte känner oss helt trygga med att detta miljöprogram kommer att vara vägledande för beslut och handling i landstinget.

Börje Wennberg (S)
Vivianne Macdisi (S)
Johan Edstav (MP)
Sören Bergqvist (V)
landstingsråd i opposition
UNT 5/12 2010

Läs mer om