Politik handlar om att förverkliga visioner och genomföra prioriteringar. Socialdemokraterna har ofta ställt frågan vad alliansen vill förutom att privatisera och sälja ut landstingets verksamheter. Landstingets årsredovisning för 2011 ger oss facit – det är privatiseringar av vården som är högst prioriterat. Vi socialdemokrater har ett annat recept för att möta patienternas behov och utvecklingen av en vård i världsklass. Vi vill premiera samarbete i stället för konkurrens. Vi värdesätter förebyggande hälsoinsatser framför korta och många läkarbesök. Därför väljer vi att prioritera en jämlik vård av hög kvalitet som är tillgänglig för alla.
När landstingsfullmäktige sammanträder på tisdag är huvudärendet årsredovisningen för 2011. Där skriver landstingets revisorer: ”Svårigheterna för förvaltningarna att hålla budget, framtida åtagande för pensioner, fortsatt hög nettokostnadsutveckling och övriga kommande behov gör att vi ser en betydande risk för landstingets ekonomiska utveckling. Det är vår bedömning att landstingets ekonomiska ställning har försämrats.” Att vi då i UNT (11/4) får läsa att landstingsråden Ludvig Larsson (FP) och Nina Lagh (M) anser att ”landstinget aldrig har haft en bättre styrning samt ordning och reda i ekonomin” är ett missvisande och oansvarigt uttalande. De ekonomiska problem landstinget står inför försöker alliansen komma runt genom att höja skatten och sälja landstingets fastigheter.
Att de nu tvingas till en skattehöjning, ”det mest förbjudna” hos högern, visar med all önskvärd tydlighet att de har tappat kontrollen över ekonomin. Att landstinget i stället för att äga lokalerna blir hyresgäster, anser vi socialdemokrater är ett kortsiktigt agerande för att frigöra pengar. På sikt kan det stå landstinget dyrt.
I årsredovisningen redovisas måluppfyllelser. Samtliga mål rörande privatiseringar och så kallad valfrihet (etableringsfrihet för vårdföretag) är uppnådda. Mål rörande jämlik och effektiv vård har varit betydligt svårare att nå. Än värre ser det ut när det gäller tillgänglig vård och vårdköer. Det visar att privatiseringar och vårdval inte är den rätta medicinen för att uppnå en köfri sjukvård.
Detta avsnitt i årsredovisningen borde vara det mest pinsamma för den borgerliga ledningen. Här avslöjas ett misslyckande av alliansens främsta och nästan enda vallöfte: korta köerna och öka tillgängligheten i vården. Skrivningarna i årsredovisningen är för snälla och speglar inte hur illa det egentligen ser ut. Att Landstinget i Uppsala län numera tillhör det absoluta bottenskiktet i landet med längst vårdköer till besök och operation inom specialistvården nämns knappt. Under 2012 kommer 40 miljoner extra att skyfflas in för att förbättra köstatistiken. Vi socialdemokrater vill se en mer långsiktig strategi. Vi vill ge sjukvården långsiktiga och realistiska uppdrag så att landstinget kan bygga upp en verksamhet som orkar möta de faktiska vårdbehoven.
Tyvärr är jämlik vård inte en prioriterad fråga för landstingsledningen. Den har inte visat intresse eller förståelse för frågans betydelse och varje gång vi i S tar upp ojämlikheten i vården avfärdas problemet. Alliansen är övertygad om att mer privatisering, konkurrens och vårdval ökar jämlikheten, trots att det är väl känt att alla privata nyetableringar har skett i välbärgade områden.
Landstinget saknar ett systematiskt arbetssätt för jämlik vård. Det finns ingen definition av vad det är och det motverkas av de ekonomiska ersättningssystemen.
S har krävt att det ska ställas krav på ett systematiskt arbetssätt för jämlik vård i varje vårdavtal och att ersättningssystemen ska ta hänsyn till vårdtyngd och socioekonomiska faktorer. Alliansen har avfärdat alla våra förslag men vi lovar att fortsätta kämpa för våra mest prioriterade frågor: jämlik, kvalitativ och tillgänglig vård.
Börje Wennberg
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S) i opposition
UNT 22/4 2012