Odlariver i stan

Nu är det dags för odlingssugna stadsbor utan egen trädgård att sätta spaden i jorden på kolonilotten. Trots den hittills kalla våren är flera odlare på Tunabergarnas odlarförening i full gång och årets odlare har aldrig varit så unga.

Jeanette Nordberg på sin kolonilott.

Jeanette Nordberg på sin kolonilott.

Foto: Hans E Ericson

Kultur och Nöje2010-05-14 07:03

Än syns inga tomater eller morötter i jorden på odlingslotterna i Tuna backar. Men 31-åriga Jeanette Nordberg planerar att sätta ner broccoli, kronärtskocka och potatis så snart jorden blivit mjukare.
Oftast går det att gräva och så redan i slutet på april, men årets vår har varit kallare än vanligt så först nu, på mitten av maj, börjar jorden bli grävbar.
? Snart ska jag börja så! Jag är i lotten och påtar några gånger i veckan och det ska bli jättekul att kunna kila ner och hämta mina egna potatisar till middagen senare i sommar, säger Jeanette Nordberg, som bor alldeles intill kolonilotten och delar sin lott med kompisen Linda Ingman.

Att så grönsaker i en för kall jord kan vara problematiskt. Är till exempel pumpa eller squash med om en kall natt med minusgrader förvandlas de direkt till geggamoja.
? Just sådana saker kan man lära sig av sina kolonigrannar. Jag får ofta bra tips om hur jag ska få bort ohyra eller om vad jag ska odla. Och fungerar något extra bra för mig och Linda delar vi gärna med oss av det, säger Jeanette Nordberg.

Att odla på den egna lotten har tidigare mest varit ett nöje för de lite äldre. Men i dag har många mellan 20 och 40 fått upp ögonen för koloniodlandet.
? Det har skett en generationsväxling de senaste åren. Framförallt har jag sett att fler barnfamiljer intresserat sig. Åldern är mycket mer blandad i dag än för några år sedan då de allra flesta var pensionärer, säger Anders Söderberg, ordförande i Koloniträdgårdsförbundets Uppsalaregion.

Kanske har fler fått upp ögonen för odlandet tack vare den ekologiska och närproducerade trenden. På Tunabergarnas odlarförening var det länge sedan efterfrågan på en lott varit så stor.
? Trycket har ökat enormt i år! Bara den senaste månaden hyrdes nästan 20 lotter ut. För fem år sedan kämpade vi för att kunna hyra ut lotter, säger ordförande Marianne Ångman.

Kravet alla föreningar har på den som hyr är att de ska hålla lotten i någorlunda gott skick, och varje år i juni görs en kontroll.
? Ser vi att det inte varit någon där på hela våren skickar vi ett klagobrev. Använder man inte lotten kan man lika gärna släppa den vidare till någon annan. Sen är det viktigt att det ser fint ut i området eftersom alla får komma och kolla, säger Marianne Ångman.

Uppsalas koloniområden

Tunabergarnas odlarförening, Tuna backar. Antal: 150 lotter. Kostar: 400 kr/år för 60 kvm. Ett fåtal lotter är lediga.

Stenhagensodlarna, Stenhagen. Kostar: 300kr/år för 60 kvm. Antal: 83 lotter. Kö: Finns lediga lotter.

Kvarnbo ängar odlarförening, Västra Stenhagen. Kostar: 300 kr/år för 60 kvm. Antal: 72 lotter. Kö: Ingen kö. Det finns många lediga lotter.

Norra skogens odlarförening, Flogsta. Kostar: 200kr/år för 60 kvm. Antal: 50 lotter. Kö: Finns lediga lotter.

Odlarföreningen Norden, Flogsta/Ekeby. Antal: 80 lotter. Kostar: 200kr/år för 60 kvm. Kö: Ja, ett fåtal i kö. Kötiden är sällan längre än en säsong.

Ekebyodlarna, Ekebydalen. Antal: Omkring 260 lotter. Kostar: 280 kr/år för 60 kvm. Kö: I dagsläget ingen kö. Eventuellt några lotter lediga.

Hällbyvallsodlarna, Stabby/Hällby. Antal: 113 lotter totalt. Kostar: 350 kr/år för 100 kvadratmeter. Kö: Ja, räkna med en kötid på en säsong. I dag står 9 personer i kö.

Flogstaringens odlarförening, Flogsta/Ekeby. Antal: 60 lotter. Kostar: 200 kr/år för 60 kvm. Kö: Ja, men det fåtal.

Gottsundagipen, Gottsunda. Antal: cirka 200 lotter, cirka 130 medlemmar. Kostar: 200 kr/år. Kö: Några igenvuxna lotter är lediga, de är gratis första året. Annars en kö på ett fåtal personer till lotterna.

Matparken, Gottsunda. 15 medlemmar delar på det 6 000 kvm stora området. Tanken är att alla hjälps åt. Kostar: Finansieras av sponsorer och till viss del av medlemmarna själva. Kö: I år tar man inte in nya medlemmar, eventuellt till nästa år.

Ruddamms-dalens odlarförening, nära Studenternas idrottsplats. Antal: 65. Kostar: 5 kronor per kvm varierar mellan 60 kvm och 180 kvm. Kö: 15 står i kön för närvarande. Har aldrig haft så många i kö. Förväntad kötid ca 2 år.

Kvarngärdets odlarförening, Kvarngärdet/Höganäs. Antal: 120 lotter. Kostar: 250 kr/år för 30 kvm. Kö: Ja, minst två års kötid. I dag står 35 personer i kö.

Engströmsodlarna, Gränby. Antal: 87 lotter. Kostar: 300 kr/år för 60 kvm. Kö: Osäkert läge just nu eftersom man prioriterar de som nyligen blivit av med sina lotter då Gränby läggs ned. Eventuellt finns någon lott ledig fortfarande.

Årstablomman, Årsta. Antal: 60 lotter. Kostar: 325 kr/år för 60 kvm. Deposition: 300 kronor. Kö: Fyra, fem stycken i kö. Vanligtvis kan man få en lott samma säsong som man ställer sig i kö.

Odlarföreningen Nybyplantan, Nyby. Antal: 110 lotter. Kostar: 250 kr/år för 60 kvm. Kö: Ja. Om man ställer sig i kö på hösten brukar man kunna få en lott till nästa säsong. För närvarande ett par personer i kö.

Odlarföreningen von Bahr, Löten. Kostar: 260 kr/år för 60 kvm. Antal: 81 lotter. Kö: I dagsläget ingen kö, utan alla som har velat har fått en lott. Dock är alla lotter uthyrda just nu.

Odlarföreningen Linné, Sävja. Kostar: 225 kr/år för 60kvm. Antal: 121 lotter. Kö: Ingen kö. Finns lediga lotter. 

Lyckans lotter, Storvreta. Kostar: 200 kr/år för 30 kvm. Antal: Ett 50-tal lotter. Kö: Denna säsong full.

Koloniföreningen Gottsundagipen, ca  200 lotter. Årsavgift är 200 kr/år, Det finns några lotter lediga som är gratis första året då de är igenvuxna. Annars är det kö på en 4-5 personer till lotter.

Fotnot. De olika odlarföreningarna arrenderar marken av kommunen. På varje område finns en anslagstavla med namn och kontaktuppgifter till styrelse och köansvarig. Hos kolonistugeföreningarna köper varje person själva huset men betalar arrende och medlemsavgift till föreningen.

Kolonistugeföreningar

Flora-Linnéa Koloniträdgårdsförening, Fålhagen. Antal: 103 lotter. Storlek: 300-400 kvm. Kösystem: Ja.

Tuna Koloniträdgårdsförening, Tuna Backar. Antal: 304 lotter. Storlek: Cirka 400 kvm. Kösystem: Nej

Husbyborgs Koloniträdgårdsförening, Husbyborg. Antal: 99 lotter. Storlek: 400 kvm i snitt. Kösystem: Nej. 

Viola Koloniträdgårdsförening, Höganäs. Antal: 12 lotter. Storlek: ca 150 kvm. Kösystem: Ja

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!