Än syns inga tomater eller morötter i jorden på odlingslotterna i Tuna backar. Men 31-åriga Jeanette Nordberg planerar att sätta ner broccoli, kronärtskocka och potatis så snart jorden blivit mjukare.
Oftast går det att gräva och så redan i slutet på april, men årets vår har varit kallare än vanligt så först nu, på mitten av maj, börjar jorden bli grävbar.
? Snart ska jag börja så! Jag är i lotten och påtar några gånger i veckan och det ska bli jättekul att kunna kila ner och hämta mina egna potatisar till middagen senare i sommar, säger Jeanette Nordberg, som bor alldeles intill kolonilotten och delar sin lott med kompisen Linda Ingman.
Att så grönsaker i en för kall jord kan vara problematiskt. Är till exempel pumpa eller squash med om en kall natt med minusgrader förvandlas de direkt till geggamoja.
? Just sådana saker kan man lära sig av sina kolonigrannar. Jag får ofta bra tips om hur jag ska få bort ohyra eller om vad jag ska odla. Och fungerar något extra bra för mig och Linda delar vi gärna med oss av det, säger Jeanette Nordberg.
Att odla på den egna lotten har tidigare mest varit ett nöje för de lite äldre. Men i dag har många mellan 20 och 40 fått upp ögonen för koloniodlandet.
? Det har skett en generationsväxling de senaste åren. Framförallt har jag sett att fler barnfamiljer intresserat sig. Åldern är mycket mer blandad i dag än för några år sedan då de allra flesta var pensionärer, säger Anders Söderberg, ordförande i Koloniträdgårdsförbundets Uppsalaregion.
Kanske har fler fått upp ögonen för odlandet tack vare den ekologiska och närproducerade trenden. På Tunabergarnas odlarförening var det länge sedan efterfrågan på en lott varit så stor.
? Trycket har ökat enormt i år! Bara den senaste månaden hyrdes nästan 20 lotter ut. För fem år sedan kämpade vi för att kunna hyra ut lotter, säger ordförande Marianne Ångman.
Kravet alla föreningar har på den som hyr är att de ska hålla lotten i någorlunda gott skick, och varje år i juni görs en kontroll.
? Ser vi att det inte varit någon där på hela våren skickar vi ett klagobrev. Använder man inte lotten kan man lika gärna släppa den vidare till någon annan. Sen är det viktigt att det ser fint ut i området eftersom alla får komma och kolla, säger Marianne Ångman.