Krogpatrullen: Villa Anna
Villa Anna är beredd att pröva lyckan som lyxrestaurang. Läckra nyanser i smak och konsistens är kökets styrka, men portionerna är väl nätta, anser Krogpatrullen.
Det första som anländer till bordet är en retroflirtande aptitretare i form av en cappuccinosoppa, olika varianter görs med kantarell och hummer. Båda har himmelska koncentrerade smaker. Bland förrätterna finns halstrade pilgrimsmusslor (210 kr), varma som sig bör och näst intill råa inuti. Eftersom de medföljande räkorna är helt råa behövs den lilla müslin på kärnor med smak av lakrits, för att få ett behagligt tuggmotstånd. En rätt som är både enkel, traditionell - men märklig. Den långkokta grissidan (180 kr) trivs utmärkt ihop med kalvbräss, jordärtskockkräm och supersyrliga lökringar. Den mustiga tryffelbuljongen som spetsar anrättningen får nästan matgästen att rygga tillbaka när de tunga dofterna stiger, men ätes sedan med förtjusning. Dillrimmad salmalax (155 kr) serveras med kräftkräm, gurka med citronkokt rädisa och pepparrotsbuljong. Lax och kräm är goda, men rätten känns överarbetad.
Dovhjort från Kiplingeberg utanför Uppsala är den dyraste varmrätten på menyn och går loss på 325 kronor. Köttet är i sig inte extraordinärt, det är till och med lite segt, men det har sällskap av härlig, söt, palsternackspuré vars samspel med de inlagda smålökarna håller elitklass. Även den välbalanserade svartvinbärsskyn samt den bräserade kindbiten gör oss möra. Jumbosejen (285 kr) är pocherad och avnjuts tillsammans med en smörig ragu på matvete, libbsticka, bondbönor och blåmusslor med skum. Till detta serveras blomkålspuré. En läcker rätt! Fågel från "Jenny" på Hagby Gård (265 kr) är en till synes enkel rätt som visar sig dölja nyanser i både smak och konsistens , vilket är Villa Annas styrka. Den perfekt stekta ungtuppen serveras med saltrostade rödbetor, syrlig gulbetspuré och en varm bönblandning som har en milda smak av getost och anksky. Detta toppas av anklår som utlovas vara knaperstekta. Patrullen har dock fått dem serverade både menlöst sega och fantastiskt knapriga.
Desserten svenskt vinteräpple (130 kr) består av en glassoval, bakverket baba, inkokta äpplebitar, vaniljkräm och en ljum äppeldryck till. Gott men väl pyttigt. Svenska gårdsostar (150 kr) med plommonmarmelad och granskottssirap samt tranbärs- och kumminbröd är en efterrätt så god som någon! Havtorn från Uppland (150 kr) är en ljuvligt frisk havtornsorbet som klarar sig gott på egen hand men som ackompanjeras av pärronterrin, chokladsmulor, nougatkräm och hasselnötter. Brytningen päron/havtorn faller inte patrullen på läppen. Getost från Gullspiragård (120 kr) är en spännande skapelse med skum på getmese, sorbet med subtil getostsmak rullad i knaprigt rågbröd, varma hjortron och maltglaze. En minisymfoni av kola- och knäcktoner där hjortronen med sin syra ger en perfekt smakbrytning.
Hos Villa Anna finns de rätta ambitionerna, men perfektion saknas i detaljerna och portionerna är väl nätta. Förmodligen döljer sig en diamant bakom Villa Annas vackra entré, men den behöver slipas för att riktigt glimma på Uppsalas kroghimmel.
Villa Anna
+ Prisvärd trerättersmeny för 495 kronor.
- Hög ljudnivå när det är fullsatt. Stundtals ojämn service.
Villa Anna
Odinslund 3
018-580 20 00
www.villaanna.se
Inriktning: Svensk kokkonst i den högre skolan där närproducerade råvaror prioriteras.
Prisnivå: Hög. Förrätter 155-210 kr, huvudrätter 265-325kr efterrätter 120-150 kr. Man erbjuder även menyer i varierande prisklasser.
Miljö: Liten matsal med endast 24 kuvert som ger hemmakänsla trots den sobra inredningen i gråskala. I ena änden skymtar lobbyn som med sina soffor ger illusionen av ett vardagsrum.
Service: Hög ambitionsnivå med kunnig personal, vita handskar (som dock åker av och på lite planlöst), silverborste att svepa bort smulor med. Än så länge är dock servicen något ojämn. Provsmakning av vin som köps per glas sker till exempel bara ibland.
Övrigt: Toaletten visar att man tänker på helheten. Här finns orkidéer, Thierry Mugler-tvål, små frottéhanddukar, tandpetare, tandborstar och tandkräm.
Hemsida: Utmärkt med information på både svenska och engelska.
+ Prisvärd trerättersmeny för 495 kronor.
- Hög ljudnivå när det är fullsatt. Stundtals ojämn service.
Villa Anna
Odinslund 3
018-580 20 00
www.villaanna.se
Inriktning: Svensk kokkonst i den högre skolan där närproducerade råvaror prioriteras.
Prisnivå: Hög. Förrätter 155-210 kr, huvudrätter 265-325kr efterrätter 120-150 kr. Man erbjuder även menyer i varierande prisklasser.
Miljö: Liten matsal med endast 24 kuvert som ger hemmakänsla trots den sobra inredningen i gråskala. I ena änden skymtar lobbyn som med sina soffor ger illusionen av ett vardagsrum.
Service: Hög ambitionsnivå med kunnig personal, vita handskar (som dock åker av och på lite planlöst), silverborste att svepa bort smulor med. Än så länge är dock servicen något ojämn. Provsmakning av vin som köps per glas sker till exempel bara ibland.
Övrigt: Toaletten visar att man tänker på helheten. Här finns orkidéer, Thierry Mugler-tvål, små frottéhanddukar, tandpetare, tandborstar och tandkräm.
Hemsida: Utmärkt med information på både svenska och engelska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!