På Davidsons Skomakeri är det tomt bakom kassan. Skomakarmästaren Marcus Davidson har nämligen fullt upp i verkstaden, men sliter sig snart från symaskinen. Yrkesvalet grundas i att blev hans pappa också var skomakare. Men när Marcus gick på gymnasiet och jobbade extra i skomakeriet var det absolut inte ett yrke han skulle fastna i.
– På den tiden ansågs det lite fult att jobba med hantverk och bli skitig under naglarna och alla gymnasieutbildningar var studieförberedande. Någonstans på vägen har det vänt och nu är folk jätteintresserade av kvalitetsskor och hur vi jobbar. Hantverket har blivit något charmigt, säger Marcus Davidson.
Marcus tror att en förklaring kan vara något så enkelt som att folk i allmänhet har fått ett ökad och något förändrad bild av kvalitet.
– Dels tror jag att folk har förstått att en lite högre prislapp kan innebära att skon håller längre och därför inte blir dyrare än att köpa flera billigare skor som går sönder. Och sen har trenden bland dyra skor blivit mer att man köper skor för dess kvalité och inte för att de kostar mycket. De här stora skrikiga märkena som betyder dyrt, men kanske inte kvalité är inte så intressanta längre, säger Marcus Davidson.
Paula von Weisz är guldsmed och har en egen butik och verkstad där hon tillverkar och lagar smycken och andra guldföremål. Den största marknaden är och förblir högtider så som bröllop, men hon har även märkt av det ökade intresset för hantverk genom att hon får designa mer sm ycken själv.
– Jag tror att det handlar om att folk är måna om att ha någonting unikt, eget och personligt. Det kan handla om att gravera in någonting eller sätta på någon liten sten på befintliga smycken, men det händer också att folk har en egen skiss eller idé på ett helt nytt smycke, säger Paula von Weisz.
Skräddaren Ferdi Agaya, som äger Alan Skrädderi, känner också av en ökad popularitet för hantverk. Han tror att den bottnar i kundernas miljömedvetenhet.
– Vi lagar, syr in och lägger upp. Folk kommer gärna hit och fixar plagg som är trasiga eller inte sitter perfekt. Det är mycket second hand-kläder som måste justeras i passformen, men även kläder direkt från någon butik som kunden vill förändra på något sätt, berättar Ferdi Agaya.
Ferdi jobbade som designer i Istanbul, men flyttade till Uppsala för fem år sedan. Efter en tid som praktikant på Alan Skrädderi blev han anställd och för två år sedan tog han över verksamheten.
– Mitt jobb här skiljer sig från arbetet i Istanbul. Där ritade jag och sydde kläder som producerades i fabriker. Nu har jag anpassat mig till marknaden här och gör mycket lagningar och andra justeringar. Men ibland syr jag egna kläder också, berättar Ferdi Agaya.
9 X hantverk i city
Guldsmeder
Guldsmed Paula von Weisz
Drottninggatan 6A
Vad: Handgjorda smycken i egen design och tillverkning, beställningsarbeten, omarbetningar, doktors-, examens- och ordensringar.
Övrigt: Tillverkar det mesta själva men tar även in bestick och vigselringar från andra.
Guldsmed Rolf Isaksson
Celsiushuset, Svartbäcksgatan 7
Vad: Guldsmed som satsar på egen tillverkning, med vigselringar som särskild specialitet.
Övrigt: År 2000 blev de utsedda till ”Bästa guldsmedsbutik i Sverige” av branchens leverantörförening.
Guldsmedjan Fam Petersson
Dragarbrunnsgatan 33
Vad: Designar och tillverkar egna smycken, ofta utifrån idéer från kunderna.
Övrigt: Butiken har funnits i Uppsala i drygt 50 år och fyra generationer i familjen Petersson har varit guldsmeder.
Skräddare
Alan Skrädderi
Svartbäcksgatan 16A
Vad: Skrädderi som erbjuder alla typer av lagningar, ändringar, förkortningar och syr in.
Övrigt: Kan även sy upp kläder på beställning utifrån kundens idé eller egen design.
Agata Sax
Sysslomansgatan 8
Vad: Certifierat skrädderi som gör lagningar, ändringar, blixtlås, gardiner, dukar, kuddar och annan inredning.
Övrigt: Säljer även modetyger, kläder, accecoarer, väskor och skor.
Uppsala Kemtvätt och Skrädderi
Forumgallerian 1 tr
Vad: Ändringsskrädderi för både dam- och herrkläder och på andra textiler.
Övrigt: Har funnits i Uppsala i över 20 år. Erbjuder även kemtvätt.
Skomakare
Davidssons Skomakeri
Kungsgatan 47 c
Vad: Skobutik och verkstad med inriktning på randsydda skor och curlingkängor.
Övrigt: 2003 blev Marcus Davidson, då 26 år gammal, en av Sveriges yngsta skomakarmästare någonsin. Han har två silver och ett guld i SM i skoreparation.
Skotjänst
Stora Torget 1
Vad: Skomakeri med inriktning mot beställningsskomakeri.
Övrigt: Har även lås- och nyckelservice.
Uppsala Sko- och Nyckelservice
Var: Gamla Torget 7
Vad: Lite av en allt i allo-butik. Skomakeri, kemtvätt och nyckelkopiering.
Övrigt: Får plats med mycket på liten yta. Säljer även skor och väskor.
Fotnot: Detta är endast ett urval av hantverk i city.