• torsdag 27 april 2017
  • Familjeannonser
  • Grannar
  • Lokusjobb
  • Lokus
  • Grannar
  • Evenemangsguiden
  • Uppgång.se
Raggmunk med bacon och lingonsylt Malins matblogg Malins matblogg
Vädersponsor:

Sätt färg på naturlig väg

Textilier är ofta en av de största miljöbovarna. Textilkonstnären Lina Sofia Lundin lär dig att färga dem på naturlig väg, genom komposten!

Färgning kan verka krångligt, men måste inte vara det. Efter en kurs i växtfärgning började Lina Sofia Lundin experimentera hemma i köket, med sylt och sådant hon hade hemma. Efter att ha lärt sig färgtekniker och hantverk i Indien satte hon igång med sitt examensprojekt - med utgångspunkt i komposten. Hur kunde mat och textilier kombineras till ett kretslopp?

Resultatet blev boken ”Naturlig färgning”, som nu kommer ut i ny utgåva. I den varvar Lina Sofia färgteknikens historia med tankar om hållbarhet, färgningsrecept och praktiska tips.

- Jag vill visa hur man gör, men ändå inte presentera alltför många färdiga lösningar. Jag tror ju att alla har kapaciteten i sig redan, det räcker med att bli inspirerad och förstå att man kan prova sig fram. Alla har ett kök, alla har färgämnen hemma, även om inte alla har en trädgård.

Lina Sofia Lundin vill gärna avdramatisera färgningshantverket lite, för att fler ska våga prova.

- I många äldre recept kan det verka väldigt krångligt. Det är flera olika färgningsbad med olika ingredienser och textilierna ska ligga i olika länge. Men det går faktiskt att köra alla ingredienser i ett och samma bad, och bara titta till ibland och se om man gillar resultatet, säger hon.

Hon tycker att det är viktigare att man provar sig fram, tar sig tid att färga små tygbitar som prover och hela tiden anteckna vad man gör så att man kan upprepa något som blir bra.

Man kan färga textilier med väldigt många olika växter och olika delar av växterna _ blad, bark, grenar, skal. Ibland är det en poäng att kombinera flera olika ingredienser eftersom en typ av blad kanske ger mycket färg, men dålig hållfasthet och ett annat tvärtom. Lina Sofia Lundin avråder från att ge sig på giftiga växter, eftersom man i så fall måste veta hur de ska hanteras.

- Det är därför det är så bra att utgå från köket, för det är ju säkra ingredienser. Sedan är det också tacksamt att utgå från komposten så här års, när det inte växer så mycket i naturen. Öva med kompostmaterialet så är du varm i kläderna när växtsäsongen börjar. (TT)

 
 

Bostadsguiden

Annons