När solen börjar lysa starkare igen och marken fortfarande är frusen finns det risk att barrväxter och buskar som har gröna blad året runt drabbas av tjältorka. Solen lurar växten att tro att det är vår, och den öppnar då bladens klyvöppningar så att vätska dunstar från dem. Samtidigt hindrar tjälen växterna från att suga upp nytt vatten ur marken. Resultatet kan bli att växten inte kan ersätta det dunstade vattnet och därmed drabbas av så kallad tjältorka. Blad och barr torkar ut, men det syns inte förrän senare på våren när växterna kommer igång ordentligt. Risken är att en skadad växt då torkar ut alltmer, den kan till slut helt ge upp och dö.
Har du inte skyddat dina vintergröna växter ännu är det alltså hög tid att göra det nu. Särskilt utsatt är nyplanterad tuja, vars rötter de första åren inte räcker så långt ner och rhododendron som har ytliga rötter, men även andra växter kan behöva skydd, speciellt om de står i blåsiga eller soliga lägen. Även växter som inte är städsegröna, såsom rosor och klematis kan lockas att vakna av vårsolens strålar och drabbas av torkskadorna.
Juteväv är ett utmärkt skydd, men även annat går att använda. Se till att det hindrar solens strålar att komma åt bladen eller växterna och att det inte samlar vatten, och se också till att skyddet låter växterna andas så att det inte möglar, och att inte värmen samlas därinne.