Så kaklar dulätt och rätt

Julia Schaffer Flemk kaklar om våra hem när stilarna växlar. Här lär hon ut sina bästa tips för hemmafixaren – och varnar för kakeltrenderna du ska undvika.

Bildtext. Text.

Bildtext. Text.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inredning2016-03-07 14:25

När Julia Schaffer Flemk började sin karriär som plattsättare i början av 2000-­talet var det många kök som fick en makeover i form av den då så populära blå glasmosaiken.

– Det vill ingen ha nu, faktum är att jag numera börjar få riva ut just sådana­ kök! säger Julia Schaffer Flemk med ett skratt.

Trender blir tydliga för en plattsättare. Just nu har hon två kundgrupper – de som renoverar tidlöst och enkelt och de som är trendkänsligare och lite mer vågade. De senare väljer just nu gärna hexagon- och oktagonformade kakelplattor i stället för de mer traditionella kvadratiska eller rektangulära. Även ­carraramarmor och de mönstrade­ Marrakechplattorna i betong är populära för tillfället.

– Just Marrakechplattor på golvet i badrummet är fint, men faktiskt inte något jag själv rekommenderar. Dels är plattan tjock och kräver så pass mycket fix att golvvärmen har svårt att tränga igenom, dels är de rätt svårskötta och besvärliga att hålla rena. Men är man medveten om det kan man förstås välja­ dem ändå.

Julia Schaffer Flemk hade egentligen tänkt bli smed, men landade till slut i plattsättandet och startade eget företaget för ett och ett halvt år sedan efter ett decennium som anställd. Det vanligaste uppdraget är att totalrenovera badrum. Antingen för att kunderna vill ha en ny stil eller för att badrummet helt enkelt är så daterat att det behöver renoveras för att fungera i vardagen.

Plattsättning i badrum är också det Julia tycker är bäst att överlåta till proffsen. Våtrumsreglerna i Sverige blir allt hårdare och mer avancerade, bara under de tolv år som Julia arbetat har mycket förändras.

Den senaste regeländringen kräver att även golv på små toaletter och rum med varmvattenberedare måste ha våtrumsskikt – trots att de inte har dusch eller badkar. Det gör att hemmafixarens möjligheter blir allt mer begränsade.

– Visst kan man lära sig vad som gäller och sätta sig in i hur man gör. Men jag skulle säga att reglerna är så komplicerade nu att det tar för lång tid för att det ska vara vettigt att ge sig på det som lekman. Däremot kan man absolut kakla en köks- eller hallvägg själv, eller väggarna på gästtoan, säger Julia Schaffer Flemk. (TT)

Tips Julia Schaffer Flemks sex bästa proffstips: Tips Så kaklar du själv steg för steg

1. Tänk på att man aldrig ska kakla på organiska material som trä, plywood och masonit. Använd alltid döda material som gips eller betong.

2. Undvik snabbfix, det brinner så fort att du måste vara blixtsnabb med plattsättandet. Då är det lätt att det blir misstag.

3. Använd hellre kakelsnöre än kakelkryss eftersom det mjuka kakelsnöret tillåter egna justeringar medan krysset är stumt.

4. Mät så noga du bara kan. Misstag är svåra att rätt till.

5. Var petnoga hela vägen. Eftersom du själv har gjort jobbet kommer du att veta var minsta misstag finns – och sedan kommer du att se det så fort du kommer in i rummet.

6. Undvik trenden med foglösa väggar, det är snudd på omöjligt ens för ett proffs att få en ofogad vägg perfekt

Du behöver:

Vattenpass eller laser.

Penna och tumstock.

Hink.

Kakelslev och kakelkam (storleken på tänderna avgörs av plattornas storlek).

Kakelskärare.

Roller.

Kakelsåg, vinkelslip eller tång för att skära ur för rör och liknande.

Kakelsnöre (eller kakelkryss).

Fogplatta.

Primer.

Fix.

Fog.

Skumgummisvamp/scotchbrite.

Trasa.

Gör så här:

1. Ta bort färg och tapeter – kaklet ska sättas på gipsskiva, betong eller puts. Torka rent så väggen är fri från lösa partiklar, smuts och fett.

2. Planera mått och skärningar. Undvik att dela plattor så att du får bitar som är mindre än en tredjedel av plattan – då är det bättre och snyggare att ha skärningar på båda ändarna av väggen än att börja med en hel platta i ena hörnet och få en väldigt smal bit i andra änden.

3. Rolla på primern. Den binder eventuellt damm och förlänger ”öppentiden” på fixet – då torkar det inte för fort.

4. Blanda fixet med slev, eller med vispblad på en borrmaskin om det är stora mängder. Lägg upp det på fixkammen med sleven och dra ut det på väggen.

5. Gör de skärningar som behövs för att raden ska gå jämnt ut. Sätt första raden med plattor längst ned, och kontrollera att den blir vågrätt med vattenpasset. Justera med träkilar eller kartongbitar under för att kompensera för ojämna golv.

6. Sätt ytterligare en rad plattor kant i kant med den första. Dra sedan upp rad två några millimeter med fingrarna och lägg in kakelsnöret mellan raderna. Justera tills avståndet är detsamma hela vägen. Fortsätt på samma sätt och lägg då och då in kakelsnöret även i de lodräta raderna för att kontrollera avståndet mellan plattorna.

7. Låt torka enligt instruktionerna på fixpåsen.

8. Blanda fog enligt instruktionerna på fogpåsen. Dra på fog med fogplattan diagonalt över plattorna, först på ena ledden och sedan på den andra. Låt torka 15–20 minuter.

9. Torka av överskottet med en blöt svamp.

10. Efterpolera med trasa för att få bort de sista resterna när fogen har torkat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!