Lina Wallentinson, redaktör på tidningen Buffé och författare till boken ”Groddar, skott och mikrogrönt” (Bonnier fakta) är en groddningsfantast.

– Det är fantastiskt att det är så enkelt och går så snabbt. Dessutom är det billigt, och det är en glädje att se något växa, säger hon.

De flesta groddar får en nötig, krispig smak, och man måste inte lägga dem i en sallad. Hennes egen favorit är klassikern mungböngroddar.

Artikelbild

| Många olika frön passar att grodda.

Det är svårt att misslyckas med groddning – bara man kommer ihåg att skölja, det får aldrig bli helt torrt.

– Den vanligaste missen är att glömma bort sköljningen, och har fröet en gång torkat är det svårt att väcka liv i det igen. Då får man börja om, säger Lina Wallentinson.

Lina Wallentinson har fastnat för metoden att odla i durkslag.

– Det är smidigt och kräver ingen särskild utrustning, bara ett durkslag och en bunke. I och med att det är hål i durkslaget blir det bra luftcirkulation och risken för bakterietillväxt minskar.

Lina har sitt durkslag i en stor bunke intill vasken – det är alltid nära till att skölja, och lätt att komma ihåg. (TT)

Gör så här

Grodda i durkslag

1. Häll fröna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. För mindre fröer: använd en sil i stället.

2. Blötlägg fröna i en skål eller burk. Hur länge beror på vilka frön du har. Små fröer kräver kortare blötläggningstid än stora. Lina Wallentinson blötlägger alltid över natten för säkerhets skull.

3. Häll av i ett durkslag ­eller en sil, rensa bort missfärgade, halva och trasiga frön.

4. Skölj noga. Täck med en handduk eller ett lock.

5. Skölj groddarna minst två gånger om dagen.

6. När de är färdiga – skölj och låt dem rinna av ordentligt.

Andra metoder

Glasburk med nät. Lägg fröna i en stor glasburk, täck öppningen med ett glest tyg och fäst med en gummisnodd. Förvara burken lutad med öppningen nedåt i till exempel diskstället. Skölj två gånger om dagen.

Groddställning. Två ­eller tre plasttråg på ­varandra med hål i bottnarna. ­Principen är densamma som för groddning i durkslag.

Groddpåse. Fröna läggs i en påse av linne- eller ­hampatyg. Doppa hela påsen i vatten och häng sedan upp den eller lägg i diskstället.

Gott att grodda

Det finns mängder av frön som passar för groddning. Prova dig fram! Här är några förslag:

Adzukibönor. Passar att steka eller woka. I Asien ­används de i kakor och sötsaker. Mer tuggmotstånd än lins- och mungbön­groddar. Alla groddningsmetoder funkar.

Alfalfafrön. Den klassiska grodden. Tunna groddar som är godast råa. Strö på ­mackan, blanda i en sallad eller lägg i en wrap. Bäst att grodda i burk.

Linser. Lättgroddade, ökar massor i volym – en deciliter torra linser blir åtta deci­liter groddade. De har en mild smak som passar i soppa ­eller biffar (ta då groddarna redan efter två dygn) eller i en sallad eller en wok (låt dem grodda ett par dagar till). Alla groddningsmetoder fungerar.

Mungbönor. Den ­ultimata grodden. Snabb, enkel, ­användbar! Efter två dagar kan de wokas eller fräsas, efter ytterligare några dagar är de perfekta till sallad. Alla metoder fungerar.

Gula ärtor. I alla recept där det ingår blötlagda ­ärtor kan man använda groddade. ­Tillagningstiden blir ­kortare och man kan behöva ta en större mängd groddade ­ärtor än om man använder blötlagda. Laga falafel, ­hummus, vegobiffar eller rosta i ­ugnen. Alla groddnings­metoder fungerar.