Förr var eld en självklarhet i varje hem, både för värmens och för matlagningens skull. I takt med moderniseringen ebbade sedan behovet ut och i dag klarar vi vår vardag med hjälp av elektricitet. Men längtan efter levande lågor lever kvar och en braskamin eller kakelugn står högt på mångas önskelista.
– I dag handlar det mest om trivseln, det mysiga och avkopplande med att samlas framför en eldstad. Tillbaka till naturen, det är samma känsla som att sitta runt en lägereld ute i skogen, säger Björn Valentin, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen.
Han nämner även att braskaminer ger en trygghet för många. I synnerhet för de som drabbats av stormar som Gudrun och Per med efterföljande strömavbrott och nerkylda hus. Vid de tillfällena blir eldstaden en räddning.
– Kalla vintrar ökar också intresset. När det var som kallast förra året var det många som inte fick upp temperaturen i husen, och de som lyckades fick svinhöga räkningar. Då hade det varit bra med en braskamin, säger Björn Valentin.
Under sina 37 år i branschen har han följt utvecklingen av eldstäder på nära håll. Hur produkterna har blivit både tekniskt och visuellt bättre. Nuförtiden tar kaminerna exempelvis ut mer av vedens energiinnehåll vilket gör dem effektivare. Dessutom brinner de renare utan bildning av sot och är därmed betydligt miljövänligare med mindre utsläpp än tidigare.
– Den som eldar rätt med moderna kaminer skapar liten påverkan på närmiljön, poängterar Björn Valentin.
För den som är på jakt efter brasvärme finns mycket att välja på. Dels finns lätta eldstäder som kan placeras på träbjälklag. Till den kategorin hör bland annat spiskassetter, spisinsatser, gjutjärns- och braskaminer. Dels finns tunga eldstäder som kräver gjutet fundament, som kakel- och täljstensugnar samt murade, öppna spisar.
Den som vill följa trender väljer en eldstad med stora glasytor, något som efterfrågas mycket enligt Björn Valentin.
– Förr kunde man inte ha det, då sotade glaset igen. Men med dagens teknik är glasytorna rena, förklarar han.
Inte ens de som bor i lägenhet behöver känna sig utanför brasmysandet. Det finns eldstäder som inte kräver skorsten överhuvudtaget.
– De eldstäderna drivs av bioetanol. De har en liten behållare med vätska, och även de brasorna ger värme – men bara lite grann. Det är ingenting man värmer upp huset med, det blir i sådana fall väldigt dyra kilowattimmar, säger Björn Valentin med ett skratt.
VILKEN ELDSTAD TYCKER DU ÄR HETAST?
Svartlackerad braskamin med namnet Attityd 200 finns på Spismiljo.se. Kostar cirka 22 900 kronor. Det går även att köpa enbart insatsen, av gjutjärn, för egen frimurning.
Med kaminen Astro av gjutjärn syns elden från flera håll. Finns med sockel eller pelare. Finns på Spismiljo.se och kostar cirka 14 900 kronor.
Ambiance eldas med biobrännare och kan stå mot en vägg eller användas som rumsavdelare. Du kan köpa den på Rubyfires.se och den kostar cirka 29 900 kronor.
Gjutjärnskaminen Vintage 50 från Dovre har visserligen ett gammaldags utseende, men har dagens effektiva förbränning och minimala miljöpåverkan. Finns att köpa på Spismiljo.se och kostar cirka 18 800 kronor.
Kaminer finns i alla former och storlekar. Här visas en takhängd variant från Donbar.com, modellen heter 9120c och kostar cirka 56 000 kronor.
Ilkka Suppanen, prisad med Bruno Mathssonpriset 2006, har skapat en lägenhetsvänlig eldstad, i stål och glas för finska Iittala.com. Den kostar cirka 9 000 kronor.
En annorlunda placering. Men vem skulle inte vilja ha en kakelugn i badrummet? Denna klassiska modell heter Allmoge 520 och kommer från Cronspisen.eu och kostar 47 500 kronor.
Kamin med bänk och vedförvaring erbjuder norska Jøtul (Jotul.no) med varianten FS 45, som kostar cirka 31 990 kronor. Bänk-, insats- och förvaringsdelen kan sättas ihop på flera sätt.
Bonneville Crazy från Skillfactory.se finns i flera färger och kostar cirka 2 500 kronor. Medföljande brännare på 0,3 liter ger en brinntid på cirka 2,5 timmar.