Krönika Jag tar upp min bok och tränger ned mig i soffan med fötterna på närmaste tidningsttrave. Det är dags att omigen läsa ”Konsten att städa”, av Marie Kondo. Den här gången är det till min bokcirkel, men själv läste jag – och följde faktiskt – boken redan för två-tre år sedan. Så hur kommer det sig att jag nu sitter inklämd mellan högar av filtar och drivor av böcker?

Städmetoden är förrädiskt enkel. För att få ordning därhemma måste du först göra dig av med överflödet av prylar. Du gör en grundlig rensning en gång för alla. Först därefter bestämmer du förvaringsplatser för det du väljer att spara.

Gör du bara detta enligt bokens regler så kommer ditt hem, enligt författaren, aldrig någonsin att återfalla i kaos.

Till mitt försvar mitt i röran, vill jag påpeka att vi är sex personer i hushållet, och i ärlighetens namn så var det ingen annan som helhjärtat nappade på idén om rensning den gången. Men det var riktigt skönt att åtminstone gå igenom mina egna grejer. Prylbördan lättade betydligt – åtminstone för ett tag.

Men nu, efter några år har något hänt. Visst - jag har exempelvis färre pärmar med anteckningar från gymnasiet nu (det var på tiden!). Kläder som inte längre passar har jag givit bort. Men, det har kommit annat i dess ställe.

Utrymmet som uppstod efter att jag gav bort alla gamla vinterjackor var perfekt till barnens pysselgrejer. Och så mycket plats där fanns sen – det var bara att fylla på pysselförrådet! Hyllorna som var tomma efter alla böcker jag givit bort ropade åt mig att där fanns minsann plats. Åh vad många nya fina böcker jag skaffade! Plötsligt var hyllor och skåp fulla igen, och de tidigare rena ytorna började i snabb takt belamras.

Nej, Marie Kondo. Det räcker inte att rensa en enda gång. Det hjälper, men det är det ständiga inflödet av prylar som verkligen behöver kontrolleras. Jag avslutar boken och lägger den direkt i kassen som ska till återvinningen, tillsammans med tidningarna på bordet. Sen går jag in på nätbokhandeln och tömmer min fyllda, väntande varukorg.

Den här gången kommer jag att klara det.