Det är semestertider på Gystavägen i Bälinge. I villaområdet, där kocken och krögaren Rafael Löfstedt bor med sambo och två barn sedan två år tillbaka, syns inga grannar till. Högre upp på gatan hör man några barn leka, men annars är här lugnt och tyst.
– Det är fantastiskt att bo så här utanför stan. Det bästa jag vet är att umgås med familjen och vara hemma. Jag tycker om lugn och ro, kanske för att mitt jobb är så hektiskt annars. Efter en jobbdag är det extra skönt att få sätta sig ned i sin trädgård, säger Rafael Löfstedt.
Rafael Löfstedt har genom åren jobbat på flera prisade finkrogar och driver i dag hotellet Villa Anna med restaurang, samt argentinska köttkrogen La Parrilla. Men hemma i sitt eget kök påstår han sig vara ”extremt alldaglig” och ”en riktig svennebanan”. Han tar fram snusdosan och stoppar in en prilla under läppen.
– Detta måste man alltid ha hemma i kylskåpet, säger han halvt på skämt och visar en halvfull stock med snusdosor som står på en hylla i kylskåpsdörren.
Eftersom han ofta jobbar sent står hans sambo Kristin vanligen för middagsmaten. Men visst lagar han en hel del också.
– Det är rätt så jämställt. Och vi äter mycket svenskt husmanskost, som jag älskar, och mycket grönsaker. Kristin är vegetarian, hon blev det efter att hon träffat mig, skrattar Rafael Löfstedt.
– Men även barnen gillar grönsaksrätter. De är rätt mammiga just nu och det hon äter vill de också äta.
Om du måste fixa en snabblunch just nu, vad skulle du göra då?
– Då skulle jag göra blodpudding med rårörda lingon och stekt bacon. Jag tycker att det alltid ska finnas något i kylskåpet som går extremt snabbt att laga. Och jag försöker alltid ha färsk kyckling, bacon och mycket grönsaker hemma.
Äter barnen blodpudding?
– Jag ska få dem att göra det, säger Rafael Löfstedt med ett illmarigt leende som skvallrar om att även hans barn, som är tre och sju år, också kan vara rätt kräsna.
– Barn gillar ju blodpudding, bara de inte vet vad det är så älskar de det. Men det är klart jag fegar ur som alla andra föräldrar och gör mat som går hem hos barnen.
Köket är modernt, med kromade kylskåpsdörrar, köksluckor av trä och en stor köksfläkt över spishällen. Rafael Löfstedt gillar sitt kök, men det är inte hans drömkök. Han har börjat ”kollat runt och skissat lite” på ett helt nytt kök och hoppas att det ska vara klart nästa sommar.
– I mitt drömkök ska det vara nära till allt när man lagar mat. Det är klart att jag blir lite bortskämd på jobbet. När man jobbar i proffskök kan man bara ta en vattenspruta och spola rent efteråt.
Han beskriver köket som husets hjärta, som den sociala samlingspunkten.
– Alla samlas i köket och eftersom vi har en öppen planlösning så blir allt som ett enda stort rum, inklusive tv-rummet. Barnen leker och spelar spel i köket i stället för i sina rum, så vi har löst det med stora lådor där de kan ha sina leksaker.
När det gäller köksredskap så har Rafael Löfstedt inte oväntat några favoriter. Han nämner sin rejäla restaurangmixer, som han använder till att göra släta soppor, grönsaksröror och smoothies. Men den stora favoritprylen är en så kallad mandolin, ett slags platt sylvasst rivjärn som används för att skiva grönsaker lövtunna.
– Med den här kan man bland annat hyvla morötter, champinjoner, äpple och polkabetor. Men favoriten är nog att hyvla blomkål, det blir faktiskt som couscous. Hyvla och tillsätt sedan bara olivolja, citroncest, vitlök, salt och peppar. Det blir jättegott, säger han entusiastiskt.