Arrangerande Hyresgästföreningen ser framför sig en "resa genom bostadslandskapet i Sverige och Europa" med konferencier Ellinore Persson – lämpligt nog känd från På spåret – som guide till de olika hållplatserna. Evenemanget är ett nytt initiativ, som hålls i respektive region i landet, och syftar till att bredda Hyresgästföreningens verksamhet ska bli synligare i debatten kring bostadsfrågor.
– Det är viktigt att belysa bostadsfrågor från olika håll, inte bara de självklara, och att utmana även oss själva, säger Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen Aros-Gävle.
Ett led i det arbetet är att bjuda in aktörer från olika delar av branschen och olika regioner för att bredda diskussionen. Under dagen kommer flera svåra frågor att synas i sömmarna.
– Som exempel finns renoveringsfrågan, där uppfräschningar av bostäder kan leda till hyreshöjningar som kan tvinga folk att flytta. Kommunens försörjningsansvar kommer också att diskuteras. Vilket ansvar har kommun och stat för att medborgarna ska kunna ha tak över huvudet?
Frågor kring framtida bostadsutmaningar bereds stor plats under kongressen. Johan Pelling pekar på svårigheter framöver då många unga inte kommer ut på bostadsmarknaden. Och signalerna på ett minskat byggande som Boverket nyligen gick ut med går stick i stäv mot det ökande behovet på grund av stark befolkningstillväxt.
Det blir även internationella utblickar.
– Stadsarkitekten Bojan Schnabl från Wien ska bli jätteintressant att lyssna på. De har ett lite annorlunda system, ett mellanting mellan allmännytta och så kallad social housing. De bostäder som de tillhandahåller till subventionerat pris är en tillgång för många, säger Johan Pelling.
LÄS MER: Wiens vinnande koncept: tre av fyra bor i hyresrätt
Det finns flera förespråkare som menar att social housing skulle vara något för Sverige.
– Men då pratar man ofta om att det ska vara insatser för marginaliserade grupper. Det upplägget tror inte vi på. Det är med lite skräckblandad förtjusning vi ser på Wien, men det finns mycket gott i deras exempel: framförallt att det visar att samhället har ett ansvar för bostadsförsörjningen, att det är en samhällsangelägenhet. Det har vi förlorat på senare tid i Sverige. Det har blivit mer upp till var och en.
Bostadskongressen har beslutsfattare, politiker och tjänstemän inom bostadsföretag som sin huvudmålgrupp, men evenemanget är öppet för allmänheten också. Senare i vår, 23 maj, anordnas också en nationell kongress i Stockholm.