Elsa, 16, fick eget hus på villatomten

Gästhus, garage eller tonårslya. Attefallshuset skapar möjligheter för den som behöver mer yta. För familjen Kjellqvist blev det lösningen när villan med två tonåringar blev för trång. I dag har dottern Elsa sitt eget krypin i en gäststuga på tomten.

Här kan Elsa njuta av solstrålarna på en egen uteplats.

Här kan Elsa njuta av solstrålarna på en egen uteplats.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bostad2018-05-05 06:10

Solens strålar tittar försiktigt fram på den klarblå himlen. På trappan till den vita stugan i södra Stockholm hälsar en kruka med nyplanterade penséer besökare välkomna och på trätrallen utanför huset står en inbjudande liten sittgrupp. Här, i ett 25 kvadratmeter stort hus med vit träpanel, högt i tak och många fönster för maximalt ljusinsläpp, har 16-åriga Elsa Kjellqvist sitt eget krypin. För drygt ett år sedan flyttade hon ”hemifrån” till den nybyggda gäststugan på familjens tomt, visserligen bara ett stenkast från sitt gamla rum och övriga familjen, men ändå med så oändligt mycket mer frihet.

– Det bästa är att man får vara ifred från de andra i familjen, man blir mer självständig. När jag bara hade mitt rum i huset kunde jag inte vara för mig själv på samma sätt, säger Elsa och får medhåll av mamma Linda, som leende tillägger:

– Och vi tycker att det är skönt att slippa skäll för att vi råkat väcka Elsa för tidigt på helgen.

SE TV-KLIPPET: Han byggde ett attefallshus på sin villatomt i Gottsunda

Tanken på att skaffa en gäststuga dök upp för ett par år sedan. Då hade lillebror Hannes, i dag 13 år, börjat klaga på att hans rum var för litet och att han ville ha ett lika stort rum som storasyster. Det började också bli trångt när släktingar kom på besök.

– Vårt hus är ett egnahemshus, byggt på 1950-talet. Hannes gamla rum, som kallas för ”barnkammare” på ritningarna, är bara knappt fem kvadratmeter. Så det var verkligen dags att fundera på vad vi skulle göra för att båda barnen skulle få lika mycket plats, berättar pappa Tomas.

Familjen begrundade olika alternativ. Att bygga ut huset i vinkel, bygga på en våning eller gräva ur källaren och få boyta där. Men ingenting kändes helt hundra – antingen blev det för krångligt eller för dyrt. Så en dag var familjen på en bomässa och fick syn på ett attefallshus.

– Då började tanken på att bygga en gäststuga ta form. Sedan gick allt ganska snabbt. Vi åkte till en utställning norr om stan och hittade den här stugan som vi föll för direkt. Den passade in på tomten och hade allt vi behövde.

Familjen la en beställning på huset och påbörjade den pappersexercis som krävdes för att få stugan på plats. Attefallshusen är bygglovsbefriade, men man måste lämna in en anmälan med tomtkarta, bygg- och VA-ritningar till kommunen. Bygget får inte börja förrän kommunen har lämnat startbesked.

– I vårt fall fick vi även be grannen om skriftligt medgivande eftersom huset hamnade närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Men det var inga problem, säger Tomas och tillägger att processen gick överraskande snabbt. Efter tre veckor fick de sitt startbesked av kommunen och markarbetet kunde börja.

– Då kunde vi gjuta plintar och gräva ut för vatten- och avlopp. När det sedan var dags att få huset på plats kom det i ett enda stycke på ett lastbilsflak och lyftes över på tomten med en kran. Det var en mäktig syn.

Stugan används nu dels som tonårslya, dels som gästhus när familjen får besök av långväga släktingar och vänner. Den är byggd som en liten tvårummare med sovloft. Här finns alla faciliteter, som dusch, toalett, kök med diskbänk, gott om köksskåp och två spisplattor.

– Men jag lagar inte så mycket mat här inne utan brukar oftast gå in till de andra i familjen och äta med dem, avslöjar Elsa.

Det stora allrummet är möblerat med en hörnbäddsoffa där två personer kan sova, ett litet soffbord och en neddragbar filmduk där Elsa och kompisarna kan titta på film med en projektor.

– Hannes har också haft kompisar över några gånger och tittat på film, spelat spel och sovit över här. Men det är på nåder förstås eftersom Elsa då får lämna stugan för en natt, berättar Linda med ett leende.

Det viktigaste av allt för en tonåring – wifi – har lösts med en förstärkare från bostadshusets trådlösa nät. Stugan värms upp med direktverkande el och för att hålla värmekostnaderna nere har Tomas installerat element som kan fjärrstyras via en app.

I ett litet rum intill allrummet har Elsa inrett en walk-in-closet med sminkbord, klädförvaring och en klädstång. Här skulle det även kunna få plats en säng, men Elsa föredrar att sova uppe på det tio kvadratmeter stora loftet.

– Det är min favoritplats i hela huset. Det är så mysigt där uppe.

Till loftet tar man sig via en svängd trappa i samma mörkbetsade trä som stugans golv. Trappan var en av anledningarna till att familjen föll för stugan.

– Det blir så mycket mer ett riktigt hus när man slipper klättra upp för en brant stege, säger Linda.

En stor fördel med gäststugan är att barnen kan utnyttja den betydligt längre än om de bara har ett eget rum i villan, menar Tomas.

– Med tanke på hur svårt det är för unga att få bostad i Stockholm med omnejd känns det som ett bra val att ha byggt den här stugan. När Elsa flyttar ut kan Hannes flytta in och när båda är utflugna har vi fortfarande kvar en bra gäststuga. (TT)

Stora prisskillnader

Priset för ett attefallshus varierar beroende på hur många tillval man gör och hur färdigt huset är vid inköp. Vissa väljer att köpa en byggsats och göra det mesta av arbetet själv, då kan grundpriset ligga på cirka 80 000 kronor. För ett färdigt hus som lyfts på plats, och där dusch och toalett redan är installerade, kan kostnaden landa på omkring en halv miljon kronor och uppåt.

Attefallshuset…

... får vara max 25 kvadratmeter med en nockhöjd på max 4 meter.

... kräver inget bygglov, däremot en anmälan.

... är en komplementbyggnad till bostadshus med en eller två bostäder.

... får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande.

... måste placeras minst 4,5 meter från gräns mot allmän plats eller samfälld väg.

Källa: Boverket

Kan bli 30 kvadrat

I framtiden är det möjligt att attefallshusen kan växa och bli större. Boverket har fått i uppdrag av regeringen att undersöka hur bygglovsbefriade byggnader kan bli attraktivare att använda som riktiga bostäder. Den totala arean för alla komplementbyggnader på tomten, som attefallshus och friggebodar, ska även i fortsättningen vara max 40m², men Boverket föreslår att fördelningen mellan byggnaderna ska bli mer flexibel. Till exempel ska man få bygga ett hus på 30 m² och ett annat på 10 m²,i stället för dagens 25 m² + 15 m². Inget hus ska dock få vara större än 30 m².

Källa: Regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!